Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć! Mam oto taki zestawik 4 gb ram samsung 800, intel core 2 duo e4700 2.6 ghz, ati hd 5670 1 gb asus, hdd 500 gb, zasilka 300 w forton, płyta asus p5g41t-m. I mam zamiar coś wymienić na jesień, ponieważ wychodzi kilka fajnym gier. Mimo moich podzespołów, gra np bf3 chodzi bez problemów na rozdzielczości 1440x900 i na wysokich detalach avg klatek 20. Zakres 700zł, myślę że pomożecie, z góry dzięki.

• Popieram 1

avg klatek 20.

sorry, ale chyba bym się pociął...

a tak poza tym to jakbyś chciał ewentualnie coś zmienić to chyba na początek poszedłby zasilacz.

Masz kartę graficzną i procesor na dość podobnym poziomie, dlatego wymiana jednego sprawi, że drugie będzie wąskim gardłem. Na początek możesz zrobić tak jak napisałeś zasilacz + karta graficzna, a potem dołożyć jakiś quad do tego i powinno być.

• Popieram 1

Tez miałem taki dylemat i podobny sprzęt.Już za 700 kupisz mocną platformę używaną na allegroNp. I5 750 + płyta + pamięć4gbza sprzedaż swojego kupisz zasilacz odpowiedni spokojnieKartę możesz zostawić a najlepiej ją sprzedaż na allegro od 1 zł i zakupić coś znacznie wydajniejszego używanego (czasami nawet z gwarancją jeszcze) dokładając kilkadziesiąt złotych.imo na tym konfigu pograsz jeszcze długo na wysokich ustawieniach

Edytowane przez Luiso
  • Popieram 1
Gość JackHammer

Rozumiem, jak wcześniej wspomniałem na jesień jedną z tych propozycji rozważę. Tak jak napisal Luiso mimo tego confing'u komp na razie ciągnie fajnie nawet Rage świetnie chodzi, ale to nie to samo jak np na hd 6870 .. Na razie wszystkim dziękuje . Pozdr odezwe się.

Reasumując ja bym na twoim miejscu (zresztą tak zrobiłem w drugim kompie) szukał i cierpliwie czekał na okazję. Nie pchał bym się w nowy, ale mało wydajny konfig typu H61+ ..., bo nie jest wydajny a po drugie dobrze go nie sprzedasz. W moim odczuciu lepiej jest zbudować odpowiednio wydajną bazę pod kartę graficzną aby jej nie ograniczać. Tak żeby przez najbliższe 2-3 lata zmieniać ew. tylko grafikę.

Na tą chwilę jedyną wydajną w dobrej cenie platformą jest lga 1156 z i5 bądź i7. ew coś na am3 ale w najbardziej wymagających gierkach ta platforma dławi się i co gorsza nie wychodzi taniej.

Jeżeli mówisz o jesieni i możesz tak poczekać to sytuacja może się tylko poprawić. Stawiam, że może nawet uda Ci się wyrwać jakiegoś nowszego I5 z lga 1155.

Tu przykład okazji które można monitorować http://allegro.pl/gigabyte-ga-p55-ud3-s-1156-intel-i5-750-2-66ghz-i2526025527.html

Sytuacja jest o tyle dobra, że cały rok 2013 to będzie jeszcze przestój w wydajności i dopiero w połowie 2014 można oczekiwać zmian, gdzie będzie wymagana zmiana sprzętów.

Życzę udanych zakupów.