vermacht 0 Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam. Mam problem w pewnym sensie z instalacją dysków twardych w raid 0 na płycie Asus M4N68T-M le v2. Mianowicie chodzi o to, że te dyski miałem w Raid 0 ustawione na płycie Gigabyte P55-UD3L, ale ta płyta mi "padła" więc przesiadłem się na w/w Asusa. Widz polega na tym, że teraz jak chcę ustawić Raid z tymi dyskami na tejże płycie to wyskakuje mi monit o tym, że jak stworzę raid to dane mi się usuną. I w systemie i w "dosie". To jest w sumie 1TB powierzni z czego jakieś 70GB potrzebuję. W systemie dysków nie widać i moje pytanie tutaj jest takie. Czy jest możliwość, żeby te dane w jakiś sposób skopiować przed utratą ich lub stworzyć raid 0 tak, żeby dane się nie usunęły? Cytuj Link to post Share on other sites
marcinus13 3 Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Te płyty mają zupełnie różne kontrolery SATA. RAID 0 stworzony na jednej z nich nie będzie widoczny na drugiej. Jedyna mozliwość to podłączenie tych dysków do płyty z chipsetem P55 i skopiowanie potrzebnych danych na np. pendriva albo trzeci dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
vermacht 0 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Ok dziękuję. Myślę, że to tyle w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
vermacht 0 Napisano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Mała poprawka do całego tematu. Całkowicie zmienia to sens mojego pytania. Płyta na której został stworzony RAID 0 (P55-UD3L rev 2.0) ma chipset H55, który to wogóle nie obsługuje trybu RAID, co zmienia postać rzeczy ponieważ RAID, jak się okazało zrobiłem poprzez Gigabyte SATA2 controller i nie ma nic wspólnego z tym chipsetem. Mając więc to na uwadze powstaje pytanie. Czy jest możliwość odczytania danych z tych dysków poprzez podłączenie ich do innej płyty i załadowania sterowników od tego kontrolera? Czy muszą zostać podłączone do płyty z tym kontrolerem i załadowanie w/w sterowników? Edytowane 9 Października 2012 przez vermacht Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Macierz zostanie rozpoznana wyłącznie pod kontrolerem, na jakim została zbudowana. Model płyty ma znaczenie drugorzędne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts