Skocz do zawartości

Problem z HD 7850 OC.

Recommended Posts

Ja stawiam zawsze na 3 letnią gwarancję. Niech to w kosztach będzie 100pln różnicy między Sapphire a MSI czy Giga, ale z doświadczenia wiem, że często padają karty między 2-3 rokiem użytkowania, gwarancja wtedy jak znalazł. To samo z HDD. 2 lata to szczyt sprawności. Seria WD Black daje 60mcy i takie wkładamy klientom do zestawów - właśnie ze względu na gwarancję.

Będę na bieżąco informował co z moim drugim zgłoszeniem do serwisu. Dałem do zrozumienia że to może być koniec mojej przygody z Giga jako resellera. Czas pokaże czy nas olewają czy choć trochę im zależy.

ja szukam cichego dysku twardego a wd black jest dosc glosny,na green tylko daja 24 mieciace,jak wypada red,bo na ten daja 36 miesiecy,jest cichy?

ja szukam cichego dysku twardego a wd black jest dosc glosny,na green tylko daja 24 mieciace,jak wypada red,bo na ten daja 36 miesiecy,jest cichy?

Kup sobie Black 60m-cy rękojmi + pudełko do wyciszenia HDD - Scythe Quiet Drive SQD-1000 100-140pln kosztuje

- do końca życia będziesz miał cichy dysk i dobrze chłodzony i nie będziesz się ograniczał.

Pozdrawiam.

P.S.

Idealnego dysku nie znajdziesz póki SSD nei zejdą z ceny - 3-4 lata.

Bo prawda jest też taka, że zachciało nam się kart ATI/AMD to mamy teraz problem :/

z NV nigdy w życiu nie miałem takiej akcji.

Kto to jest reseller, dla porządku zapytam - dystrybutor " odsprzedawca"?

Myślę, że się nie wygłupiłem kupując zielonych. Miałem wcześniej 4890, 5770, 6870 a teraz koleją rzeczy przyszedł czas na 7850. Czysta teoria ewolucji :) To nie my spapraliśmy wybierając AMD, tylko AMD spaprało dając nam coś z czego sami nie są do końca zadowoleni...

Kupuję od Hurtowni i sprzedaję dalej klientom końcowym dorzucając po drodze swoją marżę. Stąd utarło się że najwięcej zarabiają pośrednicy - bo jeśli jest tylko jeden, to narzuci coś dla siebie raz, ale jeśli jest ich po drodze 4 to wtedy x4 i mamy ceny jakie mamy.

Najlepiej było by zamówić cały kontener 7850 prosto z Chin - 500pln za sztukę by pewnie wyniosło na legalu :D Drugie pińcet to zostaje po drodze z fabryki do klienta :D

Kartę odesłałem tego samego dnia do hurtowni - jestem resellerem - hurtownia do Gigabyte. Po tygodniu karta wróciła ze statusem naprawiona. Pasów nie ma, ale czarny ekran jak był tak dalej jest. GW2, WOT BF3 nei ma regóły. losowo po 5 czy 15 min wykłada się.

Dziś moja wróciła z serwisu i dalej jest to samo? Co teraz proponujesz? ;)

W mordę!!

Widać, ze coś przy niej grzebali, odkręcali śrubki i wgrali nowego BIOS-a, ale dalej to samo.

Nie, no totalna żenada...

Edytowane przez bagi1818

Odsyłaj. Jak moja znowu przyjdzie i będzie to samo - a zakładam że będzie - chyba że mi ją wymienią w jakiejś nadprzyrodzonej drodze wyjątku - to nagram filmik z ich super naprawionego sprzętu i dołączę do karty. Ewentualnie jest jeszcze coś takiego jak prośba o wymianę sprzętu - z laptopami tak jest. Wtedy sprzęt idzie innymi kanałami, często się zdarza, że serwisy traktują konkretny objaw jako standardową usterkę którą mają dobrze obcykaną, ale czasem dla przykładu pada kontroler SATA na płycie, który sieje błędami, a programy diagnostyczne podpowiadają że coś nei tak z HDD. No to serwis zmienia dysk i odsyła a po tygodniu to samo i tak ze 2 razy i odsyłam sprzęt z klauzurą że klient chce wymiany. Wtedy sztuka trafia w całkowite inne ręce i jest odgórnie monitorowana - oczywiście nie chcą dać nowego sprzętu i przez to że tak się wyrażę patrzą na ręce serisantów. Sprzęt wraca w pełni sprawny z wymienioną płytą i okresy pobytu w serwisie - nie obejmuje to transportu - są doliczane do gwarancji na naszą korzyść. Nie wiem jak to sie ma w przypadku Gigabyte, ale ja moją grafę będę słał po raz trzeci właśnie z tą klauzurą - żądania wymiany sprzętu. Jak zagadacie z z osobą w starostwie która ma służyć mieszkańcom rada prawną, to usłyszycie, że prócz tego że sprzęt jest wadliwy i istnieje coś takiego jak gwarancja z której na ogół się korzysta, to jest jeszcze inne podejście do tematu - towar nie jest zgodny z opisem - nie możecie grać w gry do których ten sprzęt został stworzony - więc nie jest w stanie zapewnić Wam tego za co zapłaciliście. Można o to się opierać pisząc o zwrot kasy za coś co nie działa tak jak producent opisał.

Zatem możliwości i narzędzia są. I trzeba z nich korzystać, bo przecież to nie jest to za co płacimy...

Pozdrawiam.

A Ci, których karta z serwisu wróciła spróbujcie zainstalować sterownik Beta 12.7 i przestawić to sterowanie zasilaniem w GraphicsOverDrive na +20%.

Ja tak zrobiłem i u mnie wczoraj do wieczora czarny ekran się nie pojawił, chociaż może to przypadek...

Ja tak potestuję zanim oddam kartę z powrotem na serwis lub do wymiany.

Będziemy non stop grać przez kilka dni i sprawdzimy czy na dłuższą metę to pomaga. Jeśliby się problem nie powtórzył to ja zrezygnuję z wymiany, chociaż wątpię. :)

Jeśli macie jeszcze odrobinę motywacji, zróbcie proszę podobnie, wymienimy się doświadczeniami i będziemy mieli 100% pewności, że karty są niesprawne i że nie jest to wina oprogramowania.

Jeśli ktoś tak próbował, niech napisze...

Edytowane przez marg1

Problem nadal wystepuje. Jutro oddaje ja ponownie do serwisu

Było do przewidzenia, znaczy większa szansa że dalej będzie black screen niż że się naprawi...

Coś musza z tym zrobić, bo z ekonomicznego punktu widzenia nie ma sensu wymieniać nam wszystkim kart. Myślę, że piszący posty to tylko mały % wszystkich, których problem dotyka, a nie da się ukryć, że problem jest raczej globalny, bo inne narodowościowe fora również o tym huczą. Najgorsze jest to, że wiem co ta karta potrafi i ciągle chcę właśnie ją! Będą walczył o nią do końca :D

• Popieram 1

A Ci, których karta z serwisu wróciła spróbujcie zainstalować sterownik Beta 12.7 i przestawić to sterowanie zasilaniem w GraphicsOverDrive na +20%.

Już wcześniej ktoś to sprawdzał ale nie pomogło, a możecie sprawdzić jaką macie rewizje chipsetu graficznego? może wyszła jakaś uszkodzona seria, która trafiła do różnych producentów, stąd problemy w różnych firmach produkujących kartę

sprawdziłem grając w mafie ii, pograłem miedź 2 a 5 minut i czarny ekran i trzeba kompa resetować, próbowałem zmniejszać i zwiększać taktowanie ale nic nie dało, ustawiłem power limit na -10 i pograłem trochę dłużej bo ok 10 minut, oddałem do serwisu, ale jeszcze bardziej popsuli, jutro znowu idę odnieść, szkoda gadać.

A Próbował Ktoś Z Was Na Innych Systemach Typu Vista lub XP ? . Bo Jak Wiem To Nie Jest Wina Karty Tylko TDR . Jak Karty Przechodzią Benchmarki To Jest Sprawna Więc Wychodzi na to że to winna jest sterów lub Tego TDR . Pozdrawiam

Edytowane przez hajtek

A Próbował Ktoś Z Was Na Innych Systemach Typu Vista lub XP ? . Bo Jak Wiem To Nie Jest Wina Karty Tylko TDR . Jak Karty Przechodzią Benchmarki To Jest Sprawna Więc Wychodzi na to że to winna jest sterów lub Tego TDR . Pozdrawiam

Myślę, że to nie tak. Klucz może mieć złą wartość - OK, ale w ilu przypadkach? Kilkadziesiąt tysięcy? Cała seria 7xxx ma takie problemy.

Gdyby to TDR miało sprawiać problemy to sterowniki od razu by to naprawiły. A że problem dotyczy nie tylko 7850 - akurat ten model jest bardzo popularny i akurat ten wątek jest o nim, ale 7870 79xx to samo się dzieje.

Wina jest gdzieś w zarządzaniu energią w samej karcie. Może tak jak niektórzy pisali 3D->2D przejścia, może czas w którym nagle nic się nei dzieje ciekawego na ekranie i karta zaczyna korzystać z głupiego trybu oszczędzania energii i wtedy się wykłada, ciągle pozostaje to zagadką dla tysięcy użytkowników. Jak odeślą mi kartę i będzie to samo to wysyłam do dystrybucji że chcę kase spowrotem. Skoro pisząc 12.8, wiedząc o problemie i znając tematy na forach o tym błędzie AMD do tej pory nie potrafi sobie z tym poradzić to chyba czas najwyższy zacząć szukać czegoś od Nvidii. Będzie tak samo jak z Seagate, że ludzie zaczną ich bojkotować jak po serii 7200.11 kilka lat temu.

Czyli generalnie wniosek jest taki, że 12.8 nie działa... smutne.

Mnie jedno zastanawia skoro jest tyle problemów z kartami serii 7XXX, to dlaczego żaden z portali nie poruszył tego tematu i nie sprawdził tego dokładnie.Przecież mają możliwości choćby ten portal.

Benchmark wstydź się! Pewnie chodzi o sprzedaż i kasę :)

Najprościej można rzec chcesz mieć spokój, kup kartę opartą na układzie nvidii.Jednak nie o to chyba chodzi.

Edytowane przez Monaro

GW2 nie używa bibliotek DX11 tylko 9c. WOT też a mimo to miałem black screeny.

DX11 problem miał w kilku tytułach i trochę inne objawy były mimo że też czarny ekran i 12.8 miał fixy dla kilku tytułów które podziałały.

Zasilacze nie maja znaczenia czy to 500W czy 700 czy to Zalman czy Ocz bo to i tak wielki zapas mocy a poza tym sprawdzałem 3 różne i to samo.