Skocz do zawartości

Od czego zależny jest czas dostępu HDD?

Recommended Posts

Siemano!

Pytanko: od czego zalezny jest czas dostepu dysku konkretnie w konfiguracji raid 0?

Ktos mi nagadal ze im wiecej dyskow podepne pod raid tym bardziej wzrosnie mi czas dostepu; tymczasem - mialem 4 dyski i czas dostepu wynosil 11.2ms teraz mam 2 i wynosi 13.6ms :P

Czy predkosc cpu ma na to jakis wplyw? Bo wtedy mialem procka na 3.82 a teraz lece na defaulcie 2.83; moze mi to ktos objasnic? DzieX

Nie zgadzam się; teraz pojedynczy taki dysk ma 13.2 a w raidzie mialy cztery takie same - konkretnie hd502hj -11.2 wiec musi byc cos innego przyczyna; moze sie czepiam ale naprawde chcialbym wiedziec; jutro wrzuce z powrotem oc na cpu to sie zobaczy jak z tym; aha te wczesniejsze wyniki byly na win vista a teraz mam win 7.

Ależ bardzo dobrze, że się czepiasz - masz prawo dociekać prawdy :P

"Czas dostępu macierzy RAID 0 jest również taki sam, jak czas dostępu najwolniejszego dysku, albo w przypadku identycznych dysków czas dostępu jest równy, albo lekko wyższy od pojedynczego dysku, ponieważ wszystkie dyski muszą wyszukać swoje dane przed rozpoczęciem transferu i jeżeli nie są zsynchronizowane (co jest możliwe tylko w dyskach SCSI), jednemu z dysków może zająć nieco więcej czasu wyszukanie danych, niż pozostałym. "

http://www.tomshardware.pl/storage/2000 ... 66-01.html

(choć i oni mogą się mylić)

Czas dostępu, jaki wyjdzie ci po teście będzie minimalnie inny po prawie każdej próbie. Masz pewien margines błędu...

Spojrzyj na pamięć dysku;) A włączasz ją ja zawsze włączałem ją jak miałem raid 0. Wtedy dysk otrzymywał dodatkowego kopa.(tylko wtedy jak padnie zasilanie stracisz dane-rozsynchronizuje się.) Prawda jest taka ze raid 0 i testery ala hdtune i hdtach mogą przekłamywać. Pomyśl jak możne dostać kopa skoro do głowicy raid Nie Napędzasz nitro?? głowice tak samo chodziły jak chodzą tylko prędkość odczytu i zapisu wzrosła;) I to prawda ze są synchronizowane do najwolniejszego dysku w raid. Inaczej by nie nadążał. Ja chyba sobie zrobię testy ze sterownikiem systemowym i ahci raid. Zobaczę co sie opłaca. W zasadzie możne sam sterownik coś Dawać, Sam to sprawdzę ale w tygodniu..

czekam z utesknieniem; badz w kontakcie; ja teraz zrobilem mala rewolucje; mianowicie: przywrocilem oc do stanu jaki byl i wrocilem do raidu na 4 dyskach; a teraz najwazniejsza zmiana: zainstalowalem win vista fatal1ty edition - transfer w hd tune po tym spadl o jakies 100mb/s aallllleeeeeeeeee -------- po prostu system tak zapie.......la ze nigdy czegos takiego nie widzialem na oczy POLECAM!!!!!

Torrentów nie lubię. Ale dzięki ziom. Może kiedyś się zainteresuje. Co do dysków samo włączenie kontrolera raid nie umożliwia uruchomienia win7, więc instalowany był na nowo. Powiem tak Raid-1hdd różnica na minus z tym ze na dysku był system. Czas dostępu 13,6 i 13,6 sie nie zmienił odczyt przy raid spadł. Test był przeprowadzony na 250gb dysku. Więc sam sterownik nic nie daje. Z dwoma nie chce mi się bawić:D Za dużo danych do przeniesienia. Sam to możesz sprawdzić heh.