kocur87 22 Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Witajcie Ostatnio robiłem projekt nowego boku do mojego Brutusa 410. W założeniu miał być to bok, który zwiększy przewiew na lato. Stąd tyle otworów.Struktura plastra miodu pozwoliła mi zaprojektować bardzo drobną siatkę, ale zarazem wytrzymała (łączniki maja po 1 mm!). Ogółem tak. Robiłem projekt dla siebie, wyszło dokładnie tak jak chciałem (tym samym, proszę sobie darować komenty, z cyklu ujowe, można lepiej etc., przezroczystej plexy też nie planowałem, ale finalnie była tańsza niż czarna, na szczęście burdel wew. mi nie przeszkadza, hehe ). Wrzucam tutaj bo może komuś się przyda, a co, mam to się podzielę Acha, projekt jest zoptymalizowany pod Brutusa 410 z zamontowanym Fortisem. W corelu są naniesione prowadnice które określają w której części boku można robić otwory i montować wentylatory. Ogółem jeśli komuś się spodoba (projekt można modyfikować) to potrzebuje plexy o wymiarach 40x44cm o grub. 3mm i wycinarki laserowej. Mam nadzieje, że się komuś to przyda Pozdrawiam M. ps Acha, temp spadly średnio po 5-6*C PLIKI DO ŚCIĄGNIĘCIA http://img801.imageshack.us/img801/6750/bok11.jpg http://img846.imageshack.us/img846/7577/dsc02967ix.jpg http://img641.imageshack.us/img641/2451/dsc02965ul.jpg Edytowane 30 Czerwca 2012 przez kocur87 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczyrczek 11 78 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) jak coś takiego zrobić i czy przy tych samych wymiarach będzie pasować do bt 430 ? Jaki jest koszt całościowy? Edytowane 1 Lipca 2012 przez Szczyrczek 11 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Jak przymocowałeś plex do obudowy? Mógłbyś zrobić temu zdjęcia? Ciekawy jestem jak to wykombinowałeś . 1. Jak zrobiłeś te otwory na wentyle? 2. Czym cięte? Cytuj Link to post Share on other sites
Sprzedam 0 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Jakiego programu używałeś do projektowania boku?? Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) a wiec tak. z tego co mi wiadomo 410 i 430 rożni sie tylko rodzajem USB na przodzie. tym samym jeśli bok ma 40x44 to oczywiście będzie pasować. koszt, no cóż. mnie to kosztowało cenę plexy czyli 28zł, projekt robiłem sam, ciecie laserem tez miałem za darmo (mam dostęp do plotera laserowego). ale jakby z ulicy ktoś chciał to godzina pracy lasera to koszt ok 85zł (to co widać na zdjęciach wycinało ok 1h5min), oczywiście można zrezygnować z plastra miodu i wyciąć otwór o sred. 11,5cm a później założyć metalowy grill, tak samo u góry. wtedy laser to wytnie w 10min. no i oczywiście projekt, nikt go za darmo nie zrobi. mnie to zajęło ok 2h (czyli koszt ok 40zl), tak jak napisałem robiłem go dla siebie tak wiec zamieściłem go za free. możesz policzyć ile kosztuje to w sumie dalej plexe przymocowałem na 4 śruby takie jakie są dodawane do wentyli, idealnie pasują w szczeliny w których mieszczą się oryginalne bolce boków. czeka mnie jeszcze kupienie płaskiej, gumowej uszczelki do okien. oblecę nią brzeg plexy, dzięki temu zredukuje drgania na plexie i jak później założę filtry na otwory, automatycznie uszczelni mi to bok. wszystko wycinane było na laserowym ploterze wg rozrysowango projektu. No i na koniec. Projekt robiłem w inkscapie, który póżniej importowałem do corelu u znajomego. ale nadaje sie do tego kazdy edytor grafiki wektorowej. http://youtu.be/IEkVxX9Zd8k?t=2m12s Edytowane 1 Lipca 2012 przez kocur87 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Otwory w plexi na wentyl bądź gril można zrobić wiertlem? Jak zabezpieczyć plexi przed zarysowaniami przy wycinaniu itp? Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) u mnie wszystko wycinał ploter, ale pewno mozna wiertlem. ustaw wkretarke na maly dociag i niskimi obrotami. pamietam o ostrym wierle. plexa ma standartowo folie ochronne, tak wiec one w zupelnosci wystarcza. a co do zabezpieczenia przy wycinaniu, to najwazniejsze zeby nie ustawic za dużej mocy lasera, bo popali brzegi jak widac u mnie na zdjeciu, brzegi plastra, sa krystalicznie przejrzyste Edytowane 1 Lipca 2012 przez kocur87 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Uszczelkę jak się montuje? I gdzie? Pomiędzy budą, a plex czy na plex zakladasz? Cytuj Link to post Share on other sites
pawelr18r 24 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Bardzo Ciekawie to rozwiązane i ta Plexa się świetnie prezentuje. ;] Właśnie minie też zatanawia sposób montażu do reszyty budy... Cytuj Link to post Share on other sites
Szczyrczek 11 78 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 a i jeszcze 1 pytanko po co ten prostokąt Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) co masz na mysli prostokat ? ta gorna czesc plastra miodu ? jest ona po to zeby proc zassysał "swieze, chlodne" powietrze z poza budy. ogolem sprawdzilo sie to, temp na procku spadla o 5 stopni. montaż na 4 grube śruby od wentylatorów. http://img171.imageshack.us/img171/3078/dsc02968h.jpg Edytowane 1 Lipca 2012 przez kocur87 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczyrczek 11 78 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 ok dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) Edytowane 1 Lipca 2012 przez kocur87 Cytuj Link to post Share on other sites
mokry_marek 4 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 bardzo fajnie to wyglada, ciekawe jak define r3 black pearl sie prezentuje z takim modem Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 No nie powiem, ciekawe Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Technicznie jestem pod wrażeniem, ale estetycznie jest nieco gorzej. To ze względu na obudowę dosyć niskiej klasy. Poza tym nie podobają mi się całe ścianki z plexi. Gdyby to było tylko okno z boku, to byłoby genialnie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Okno żeby dobrze wyciąć to trzeba mieć wprawę i porządny sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) tak jak pisalem. z poczatku i wlasciwie pozniej też, nie chodzilo mi o wzgledy estetyczne projektu, tylko o zwiekszenie przewiewnosci obudowy Edytowane 5 Lipca 2012 przez kocur87 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Żeby temperaturki spadły kable też muszą być ogarnięte- lepszy przepływ powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 6 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Zostawiłeś niesamowicie małe przerwy między komórkami, mam nadzieję że nie złamie się to przypadkiem. Pamiętaj aby nie myć plexi środkami z dodatkiem alkoholu, zwłaszcza cięte na laserze (opalane) bo może popękać Ja bym czymś zasłonił prawą stronę z montażami dysków, bo nie ma tam nic ciekawego i trochę psuje ogólny efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
kocur87 22 Napisano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Dawid_M na tyle ile się dało kable są ułożone wormadam przerwy wcale nie są takie "małe" pamiętaj ze plexa ma grubość 3mm. Wytrzymałość plastra jest naprawdę spora. Mój mały syn już swoim samochodzikiem nawalał w te wycięcia i wytrzymało. O to chodziło. Druga sprawa wszystko zależy jak ustawisz laser. Jeśli przedobrzysz to ci tak popali że z projektowanego 1mm zostanie ci 0,6mm u siebie sprawdzałem suwmiarka i trzyma pięknie 1mm. A co do konserwacji, to dzięki za rady. Siedzę w temacie poligrafii i ciecia laserem już kilka lat Wiele osób się pytało gdzie i jak. Uprzedzam wszystkie następne pytania. Materiał i wszystkie cięcia wykonywałem w pkt. poligraficznym w warszawie www.ABXERO.pl Serdecznie ich polecam, gdyż jako nielicznie cechują się wysoką jakością usług w przystępnej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 8 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Siedzę w temacie poligrafii i ciecia laserem już kilka lataaa... w takim razie pozdrawiam kolegę z branży Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts