Skocz do zawartości

Jaka płyta główna na chipsecie z68 pod i5 2500k

Recommended Posts

Witam, na dniach zamierzam kupić ten o to zestaw:

CPU: i5 2500k

MOBO: ......

GPU: Asus HD 7850

HDD: WD Caviar Blue 1tb

RAM: Corsair Vegeance 2x4GB 1600 MHz

Zasilacz: OCZ ZS 550w

CASE: SilentiumPC Brutus 430 Pure Black

Napęd: LG SuperMulti Sata DVD+

Cały zestaw ma się zamknąć w ok. 3600 zł

I tu nasuwa się pytanie, a mianowicie jaką płyte główną wybrać pod i5 2500k na chipsecie z68. Czytałem róznice pomiędzy chipsetami H, P i Z. Wynika z tego, że nie ma żadnych róznic pomiędzy wydajnością chipsetów, ale jest różnica, że na z68 można odpalić integre z i5. Czy prawdą jest, że w codziennej pracy (czyt. pulpit, przeglądanie internetu) komputer bedzie korzystał z zintegrowanej grafiki z i5 i tylko w przypadku odpalenia jakiejś gry automatycznie przełącza się w moim przypadku na hd7870. Jeśli by tak było to fajna sprawa. Na oku mam dwie płyty główne od ASrocka i Asusa, a mianowicie:

ASrock: http://www.morele.ne...o3-gen3-426111/

Asus: http://www.morele.ne...rossfire-411706

Która z nich była by lepsza...? Chodzi tu o awaryjność, sekcję zasilania, wydajność oraz która oferuje większe możliwości OC (w przyszłości dokupię SilentiumPC Fortis).

Przy okazji chciałbym się zapytać, bo coś takiego mi się obiło o uszy, a mianowicie: czy zasilacze Be Quiet! pracują na tzw. łożyskach "magnetycznych" i przez to oferują cichą pracę wentylatora?

Jeżeli mielibyście jakiekolwiek zastrzeżenia lub lepsze propozycję to będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Jeśli piszecie, że któraś z płyt była by lepsza to proszę o uzasadnienie, które przemiawiałoby za wybraniem tej, a nie innej płyty głównej. Co do zasilacza w podobnej cenie do XFX'a jest Be Quiet Pure power 530w, który z nich byłby lepszy i dlaczego?

Edytowane przez shake96

Asrock Pro 3 Gen 3 to niewypał (nie ma chłodzenia na sekcji zasilania i nie radzę podkręcać CPU). Celuj raczej w Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3.

Plusy:

Obsługa SLi / CF.

Obsługa zintegrowanej karty graficznej.

Można spokojnie na niej kręcić i5 2500k do poziomu 5 GHz.

Edytowane przez blacklizard

Na dzień dzisiejszy nie zamierzam łączyć w CF, ale przydały by się dwa sloty PCIe x16 na wszelki wypadek, bo kto wie co bedzie w przyszłości. Oc procesora zamierzam do poziomu ok. 4.3-4.5 GHz. Chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie które zadałem w pierwszym poście odnośnie korzystania z HD3000 wbudowanej w i5.

Edytowane przez shake96

Dwa porty Pcie 3.0 x 16 z tego co czytałem znajdują się tylko na drogich płytach głównych.

Asrock P67 Pro 3 Gen 3 powinien wytrzymać z dobrym chłodzeniem OC i5 2500k do 4.3-4.5 GHz, ale poczekaj jeszcze na potwierdzenie kogoś kto robił.

Płyty główne z chipsetem Z68 obsługują zintegrowaną grafikę i z tego co czytałem wygląda to właśnie w ten sposób jaki napisałeś. Możesz też korzystać z integry nie posiadając osobnej karty graficznej.

Czytałem o tym ASrocku na P67, ale nastawiłem się na z68, właśnie z tego powodu, że ten chipset wykorzysta tą zintegrowaną HD3000, bo w końcu za nią też się płaci i szkoda by było jej nie wykorzystać, chociaż do zwykłych celów tj. przeglądanie internetu itp. Zmniejszyłoby to zużycie prądu o ok. 120-140w, bo HD7870 by w ogóle nie pracowała, więc proszę o propozycje płyt głównych własnie pod ten chipset Z68. Może coś z Gigabyte lub MSi, powiedzmy do 400zł. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi topowymi firmami zajmującymi się produkcją Mobo, czy jest to obojętne.

Wystarczy spokojnie Asrock Extreme 3 Gen 3 zamiast Extreme 4. Rozmawiałem niedawno z pewnym userem tej płyty i spokojnie kręcił i5 2500k na 5 GHz, więc jakby była słaba to by się już spaliła. do tego Extreme 3 jest tańsza.

Czy tak naprawdę się różnią Asrock Extreme 3 Gen 3od Extreme 4?

Jeżeli nie zamierza kręcić za dużo to Asrock P67 Pro 3 Gen 3 też spokojnie wystarczy i jest tańszy od Extreme 3 Gen 3, ale oczywiście nie ma SLi / CF ani obsługi integry coś za coś.

Może też brać coś od MSI pokroju G43 lub G45 lub coś z wyższym numerkiem do SLi / CF i integry coś lepszego i zarazem droższego.