Skocz do zawartości

Dylemat z wyborem pamięci ! 8GB CL8 1600MHz

Recommended Posts

Witam was kupiłem płytę główną Gigabyte GA-990XA-UD3 na stronie producenta z listy polecanych pamięci wybrałem te PAMIĘĆ ze względu na opóźnienie, napięcie i ponoć dobrze się kręcą.

Przed zakupem chciałem sobie coś o nich poczytać, natknąłem się na bardzo ciekawy temat, ten użytkownik ma dokładnie tą samą płytę główną i pamięci które chciałem zakupić a jak się okazuje ma bardzo duże problemy z nimi.

Teraz nie wiem jakie pamięci będą optymalne do tej płyty głównej skoro producentowi nie można ufać, że ta pamięć będzie działać.

Chciałem coś z 1600MHz, CL8, niskim napięciem i do kręcenia nie jakiegoś extremalnego ale żeby dały się podkręcić bez jakiegoś problemu.

Teraz mam:

Procesor: AMD Phenom II X4 965 ~3.4GHz

Płyta główna: ASUS M3A78 PRO

RAM: 4GB RAM 800MHz DDR2 Dual-Chanel

Karta graficzna: GeForce MSI GTX 560Ti HAWK

Zasilacz: 700W

Płyta czeka teraz tylko na nowe pamięci.

Doradźcie jakoś tylko proszę was bez głupiego odpisywania znam się na informatyce dobrze ale chce zasięgnąć opinii dalej..., nie chce też kupować na siłę i mieć problem może ktoś z was ma tą płytę główną i dobre pamięci albo ktoś wie jakie będą idealnie pasowały bo tego jest mnóstwo.

Edytowane przez CrEan

Widzisz. Nie kupisz pamięci z wysokim zegarem, niskimi timingami i przy niskim napięciu. Tak się nie da. Kup pamięci 1600MHz z CL 9 a może uda się znaleźć model pracujący z napięciem poniżej 1.6V. Albo nie zwracaj uwagi na napięci i szukaj wydajnych pamięci z wysokim taktowaniem i niskim CL. Trzech cech nie połączysz.

I pamiętaj że różnicy w CL nie odczujesz w wydajności.

Ja mam a-data 2x4GB 1600Mhz CL8 1,65V (wg XMP) ;) nominalnie ustawiały się na 1333Mhz CL9 1,5V , ale z wyższym napięciem nie ma problemu. Kręcą się na okolice 2100Mhz z tego co na benchmarku czytałem.

Wydajnościowo odczyt/zapis ~20GB/s tak więc fajnie :D

PS: kiedyś też szukałem by było 1.5V , CL7-8 , i 1600Mhz

Dołączę się do tematu, żeby nie zakładać następnego.

Czy jest jakaś odczuwalna różnica pomiędzy 1333 MHz a 1600 MHz? Chodzi głownie o gry, ale nie tylko.

Czy jest sens robić OC RAMu? Do czego się to przydaje oprócz 3dmarków.

Kontroler i5 2500k ogranicza taktowanie RAMu do 1333 MHz czy jest zatem sens kupować 1600 MHz.

Czym się sugerować przy wyborze RAMu?

Gość effendi360

Ludzie jak chcecie dobre pamięci do kupujcie Corsair XMS3 CL7. Gościu chce stówę, one nowe teraz w sklepach latały po ~120zł a ja w zeszłym roku taki komplet kupiłem za trzy i pół stówy ! 1600MHz na zegarze przy timingach 7-8-7-20. Do tego niskie radiatory więc pod każde chłodzenie CPU się zmieszczą (u mnie mieszkają pod bydlakiem silver arrow) - nic tylko BRAĆ !

Gość effendi360

No to niech sobie dwa komplety kupi. Jaki problem ?

I tak wyjdzie lepiej i taniej niż te Twoje.

Co z tego że kręcą się w okolice 2100MHz ? Ty je tak u siebie podkręciłeś ? :>

Ludzie mają problem z pamięciami 1800MHz, bo na niewielu płytach chodzą stabilnie a Ty z kosmicznymi liczbami tu wyskakujesz %-)

Edytowane przez effendi360