fallen 4 Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam! Od razu do konkretów: Internet "ze sciany/RJ45" - od lokalnego providera (2A). Internet działa całkiem szybko (średnie transfery 1.6 - 1.9 Mb/s), wiec nie chciałbym ich ograniczać wolniejszym routerem. Do tej pory do połączenia sieci domowej używane były switche Linksysa SD216. Przy okazji przeprowadzki (sąsiedni blok, wiec provider zostaje ten sam) chciałbym zrobić mały porządek z siecią i przystosować ją do nowych potrzeb (PS3 + Internet w PDA). Całość ma działać w mieszkaniu 60m2. Domyślnie sieć miałaby wyglądać tak: - 1 komp chodzący 24/7 (może być podlączony bezprzewodowo lub po kablu) - 1 laptop pracujący sporadycznie (bezprzewodowo) - 1 Playstation 3 (bezprzewodowo) - 1 PDA (bezprzewodowo) + ewentualne urządzenia w miarę potrzeb (1-2 znajomych z kompem na male granie od czasu do czasu itp.) Przyznam, ze w kwestii urzadzeń bezprzewodowych jestem kompletnie zielony, wiec moje pytanie brzmi Jakiego routera potrzebuje? ADSL? Zgaduje, ze na pewno takiego z punktem dostepowym wi-fi (na potrzeby PDA)? Provider bywa upierdliwy i zwykła zmiana Maca w walniętej sieciówce to już spory problem (wiec zgaduje, ze klonowanie MACa w routerze tez by sie przydalo)? Mozecie polecic konkretne modele? Dzieki za wszelka pomoc! R Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ja mam podobnie i D-Link DIR-300 sprawdza się super. Cytuj Link to post Share on other sites
fallen 4 Napisano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jak wyglada sprawa stabilnosci pracy i zawieszalnosci tego urzadzenia? Ogolnie D-Linki nie maja opinii sprzetu typu "podlacz i zapomnij"... Jakie gabaryty domu/mieszkania, w ktorym uzytkujesz ten routerek? Czy sygnal jest wszedzie jednakowo silny? R Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Sprzęt typu podłącz i zapomnij to Linksys WRT54G. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 kup tego najtańszego tp-linka z allegro i w zupełnosći ci wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
fallen 4 Napisano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Linksys WRT54G? To troche stary sprzet i raczej trudno bedzie kupic nowy... Do nowszej wersji (GL) jest dd-wrt ale na razie tylko jkas beta.... R Cytuj Link to post Share on other sites
pranky 0 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ja posiadam TP-link TL-WR340G http://www.komputronik.pl/index.php/search/pl/run/showProducts/1/hide_boxes/1//searchString/d3ItMzQwZw==/category/1/. Jest całkiem tani, w mieszkaniu +-50m2 przez dwie ściany sygnał ma 100% mocy. Zero zawieszek zupełnie jak przez kabel. Instalacja jest śmiesznie prosta. Polecam bardzo (do tego ma dobre opinie w internecie). Cytuj Link to post Share on other sites
fallen 4 Napisano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Czy ten TPlink ma klonowanie IP, co by sie provider nie plul, ze mu internet na rozne urzadzenia rozpuszczam? R Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 tak ma klonowanie, od wieków to już standard Cytuj Link to post Share on other sites
fallen 4 Napisano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Ok, prawie juz sie zdecydowalem. Wybor padnie miedzy tymi dwoma: 1. TP-Link router DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR340G 2. Asus Wireless Router WL-520GC Pierwszy ma swietne recenzje, drugo rowniez (choc zdarzaja sie i gorsze). Do tego ASUS ma mozliwosc wgrania softu dd-wrt... Gdybyscie mieli wybierac miedzy tymi dwoma, ktory z nich bylby Waszym zdaniem lepszy? R Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Jak wyglada sprawa stabilnosci pracy i zawieszalnosci tego urzadzenia? Ogolnie D-Linki nie maja opinii sprzetu typu "podlacz i zapomnij"... Jakie gabaryty domu/mieszkania, w ktorym uzytkujesz ten routerek? Czy sygnal jest wszedzie jednakowo silny? R Jest to domek jednorodzinny. Router swoim zasięgiem obejmuje całą powierzchnię domu i część podwórka. Ale tutaj trzeba zaznaczyć, że router leży pod biurkiem i specjalnie go nie eksponuje, stąd zasięg może być gorszy. Transfer po sieci lokalnej ok. 3MB/s przez Wifi. Ani razu się nie zawiesił, żadne torrenty go nie zamulają, co występowało w poprzednim routerze. Z tym podłącz i zapomnij też się nie zgodzę, bo zrobiłem szybkie ustawienia wizardem i nic więcej tam nie grzebałem, prawdę mówiąc. Wszystko chodzi ok. Nie wiem, pewnie da radę znaleźć coś za podobną kasę, ale ja kupowałem na szybkiego i jak za te 150zł, to okazał się dobry zakup. Tutaj obszerna recka: http://pclab.pl/art33451.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts