Skocz do zawartości

DFI P45 T2RS+.. niesprawna, czy to możliwe ; / ?

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie, posiadam takową DFI, bardzo dobra do OC. Do tego bardzo fajne Crucial BallistiX 800MHz i procesor Q9550 revE0 którego wykręciłem na 3,8GHz przy niskim napięciu 1,28V! Pamięci chodzą nawet na 1100 przy CL5.. to wszystko na zasilaczu OCZ StealthXstream 600W(na innych markowych zasilaczach tej mocy lub większej o dziwo takie OC nie było możliwe, OCZ 8-) ).. teraz tak, chcąc mieć zasilacz modularny kupiłem sobie OCZ 600W MODXSTREAM, którego ma kolega oraz tak samo Q9550 E0 jak ja.. nie ma żadnych problemów i procek idzie bez problemu na 3,8GHz.. niestety podłączając zasilacz do siebie OC procka jest niemożliwe z niewyjaśnionych właściwie przyczyn ;) Poszedłem do kolegi który ma taki sam zasilacz i go sprawdziliśmy, okazało się że zasilacz jest jak najbardziej sprawny i tak samo jak na jego zasilaczu jak i moim(identyczne zasiłki-MODXSTREAM 600W) procek bez problemu kręci się na 3,8GHz.. więc teraz dotarło do mnie że winą tego może być niesprawna płyta na której wcześniej OC na 3,8GHz nie było problemem.., i jeszcze tak :!: : czasem gdy chce wejść do biosu wyskakuje jedynie czarny obraz i taki śmieszny, niebieski pasek( :) ) a po wgraniu nowszego biosu( przez WinFlash) problem pojawia się nadal, czyli nie jest to wina biosu więc moim zdaniem najprawdopodobniej płyta, ale dokładnie się na tym nie znam dlatego piszę na forum - płyta jest na gwarancji.. aha podaję link jak wygląda ten niebieski pasek..:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/473abfa0f9bdb7c6.html

Raz pojawia się ten pasek i nie idzie nic zrobić, pozostaje jedynie restart przyciskiem, a czasem do biosu wchodzi normalnie, nigdy wcześniej nie widziałem czegoś podobnego..

Proszę o pomoc!! Może wie ktoś lub spotkał się z podobnym problemem?? Reklamować płytę?? Z góry dzięki i pozdrawiam!

Jasne, że to płyta. Sąsiad też miał wieczne przygody ze swoim DFI, na początku działało 4GHz, potem już tylko 3.9, 3.8... Dlatego ja nigdy nikomu nie polecam DFI, bo są zwyczajnie wkurzające. Lepiej mieć 100MHz mniej, ale święty spokój.

Sąsiad zaniósł do PC Center w Koszalinie i za 40zł mu wszystko zrobili.

Może się najpierw z nimi skontaktuj i powiedz o co chodzi. BIOS zresetuj przed wysłaniem i żadnego dowodu "przesadzonego" OC nie będzie. Ale prawdopodobnie dostaniesz naprawionego bądź kolejnego upierdliwego, więc wyjdzie na to samo. Ale próbuj :)

PS Trzeba było kupić zwykłego Gigabyte'a ;)

no sorry ale ja mówiłem pierwszy że zasilacz jest ok a problem stanowi płyta :)

Najciekawsze jest to że obaj mieliśmy taki sam problem na Corsairach (620W i 750W)

A u mnie na OCZ MXSP 600W jest ok u Ciebie dalej nie ;)

Trzeba było kupić zwykłego Gigabyte'a :)

Kolega miał już Gigabyte X48-DQ6 , Asusa P5Q SE , Gigabyte GA-EP43-S3L :)

Kapitalną płytą jest Ta co odwiedza często serwis?, Mam dwie płyty gigabyte, jedną sam tak zmęczyłem, ze nie wyobrażasz sobie;) Miałem wyciek w chłodzeniu wodnym przypaliłem kartę tv , spaliłem wraz z slotami pci kartę dźwiękową sb.

Ile razy wyjmowałem ją zmieniałem chłodzenie. Spaliłem wejścia wentylatorów. To p35c-ds3r. I nadal działa choć z samej ciekawości sprawdziłem w sklepie czy to jeszcze ma gwarancje. :) nie ma:) Weteran jeszcze lata żyć ma przed sobą. W drugim kompie mam ep45-ud3p q9300@3,5ghz to niestety kres dla tego procesora. Jadę na tej częstotliwości pół roku Bios regularnie aktualizowany.

http://benchit.pl/oc/297.jpg

Kapitalna płyta ;) DFI

Ja posiadam taka samą płytę główną i oc q6600 jest przyzwoite bo wynosi aż 3.8 Ghz na Scythe mugen.ostatnio miałem problem po wgraniu najnowszego biosu ze strony producenta.niby wszystko ok ale OC nie moglem zrobic ani w biosie zrobic.Gdy uruchamialem bios to sie zawieszal i nic nie moglem zrobic.wgralem troche starszy bios ze strony producenta i plyta chodzi jak skala bios chodzi elegancko i lepsza stabilności przy niskich napięciach.

ewentualnie wyjmij procka z plyty i włóż, nie raz tak musiałem robic i pomagało.

co do wgrywania biosu posiadam Windows 7 32bit RC Beta wgrywanie biosu robiłem po przez Pendrive

tu masz link jak wgrac bios lepszym sposobem

http://tw.dficlub.com/tw/modules/newbb/ ... umpost6679

Witam

Miałem dokładnie ten sam problem w dfi lanparty dk x38 :D.

A przyczyna w moim przypadku była banalna. Dokupiłem do zestawu 2 wentylatorki zephyr 120mm i 140mm. Podłączyłem je załączyłem komputer wszystko śmigało. Do momentu gdy uznałem że czas wejść do biosu. Odpalam kompa a tu du*a czarny ekran i niebieski pasek. Restart cmos działa podkręcam procka działa..... Restart komp idzie. Próba biosu znów du*a...... Zmiana biosu znów niebieski pasek.Restart cmoc Wchodzę w ustawienia pchealth(czy jakoś tak) zmieniam obroty wiatraczka cpu zwiecha....

Znów to samo i zwiecha....... Odłączyłem wiatraczki wchodzę w bios działa. Pchelath działa...... Restart działa. Podłanczam wiatraczki wchodzę w bios niebieski pasek.

Teraz ustawiam bios bez wiatraczków po czym je podpinam i wszystko działa.

Sprawdź u siebie czy czasem nie masz problemów z którymś z wiatraczków.

Pozdro!

• 4 tygodnie później...

Po wielu męczarniach i na prawdę sporej stracie czasu okazało się że ta DFI jest jak najbardziej sprawna.. :D Podłączyłem pod płytę inne pamięci - Geail Black Dragon i OC procka idzie aż miło :P Najlepsze jest to że ostatnią rzeczą jaką bym podejrzewał to właśnie te super do OC Crucki ;) A jednak.. pamięci gdy ustawiam na 1100 bez OC procka bez problemu przechodzą Othosa, gdy tylko podkręcam procesor występuje tzw lipa.. co mam zrobić?? Oddać je na gwarancję?? Przecież są sprawne, uznają mi gwarancję no i co powiedzieć :D ?

PS: Pamięci kupiłem w DeniKomp.

Rozumiem Was ale pamiętam że raz kiedyś na tych właśnie pamięciach i płycie podkręcałem mój procesor i było elegancko :P Nie wiem czy może być tak że raz się da a raz nie bo teraz w ogóle OC jest niemożliwe na nich.. ale od tamtego czasu zmieniłem zasilacz, grafikę i dysk.. na pewno sprawdzę pamięci u kolegi ale będę chyba zmuszony kupić inne pamiątki a te sprzedać no i wątpie nadal w to żeby z pamięciami było coś nie tak ;)