Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym sobie zakupić komputer do najnowszych gier takich jak np. BF3 FIFA12 itp. ale chciałbym też aby ten komputer starczył również na gry które dopiero wyjdą. Mam zamiar kupić w sklepie w moim mieście bo nie chce mi się potem w razie czego babrać z wysyłaniem kurierem itp.

Poniżej wypisze sprzęt który chciałbym kupić:

Intel Core i5-2320, 3.00GHz, 6MB, LGA1155, 32nm, BOX

Kingston 2x4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM

MSI B75A-G43, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, HDMI, DVI, GBLAN, ATX

Gigabyte Radeon HD 7950, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI-I, 2xminiDP, BOX

Dysk twardy Seagate Barracuda, 3.5'', 500GB, SATA/600, 7200RPM, 16MB cache

Corsair zasilacz TX650 V2 80 PLUS Bronze, ATX 650W, EU version

ASUS Napęd DVD -/+RW ,24x( czarny panel), SATA, bulk

MODECOM Obudowa SWING (8300B) bez zasilacza ( czarno-srebrna )

Arctic Freezer 13 Pro CO CPU cooler s. AM3/AM2+/940/939/754/F/1366/1156/1155/775

Oto moje pytanie:

1. Na ile lat starczy mi ten sprzęt (chodzi mi o to że przez ile lat będe mógł grać na nim w gry które dopiero wyjdą) ?

2. Czy jest dobry do gier?

3. Jeśli macie jakieś uwagi to napiszcie.

Trudno to powiedzieć, nie wiedząc do czego będziesz kompa używać i nie znając budżetu...

CPU : nieopłacalne, lepiej kupić i5 2500 k lub i3 2120

mobo : dobre pod i3 2120 lecz nie pod i5 2500 k pod i5 2500 k coś na p67 lub z77 też od msi bym polecał

pamięć : każda jest dobra

gpu : brak radiatora na sekcji zasilania ! lepiej wsiąść innej firmy 7950 lub inny model od gigabyte 7870, gtx 670 itp

dysk dobry jak na HDD

zasilacz dobry

napęd trudno powiedzieć

obudowa zła

cooler ciekawy ( w tej cenie porównywalny do fortisa ) w testach wypada podobnie jak on, ciekawy jest ten drugi wentylator chłodzący sekcje zasilania, podstawa miedziana na plus, tylko szkoda że tylko 4 grube ciepłowody, ale najwyraźniej po wynikach testów spełniają swoją rolę bardzo dobrze... mocowanie ehe no porówny7walne jak w innych za te pieniądze, ogólnie dobry tylko zobacz czy ci się zmieści do obudowy przed kupnem ( ma 159 mm wysokości )

Edytowane przez kokosnh

CPU : i5 2500k ~850 zł

MOBO : Asrock P67 Pro3 B3 P67 - 360 zł

RAM : jakiekolwiek 2x4 GB1600 mhz np kingstone hyperx ~ 220 zł

GPU : gtx 670 evga lub gigabyte ~ 1700-1750 zł

dysk : 500 GB Seagate Barracuda lub WD caviar blue ~ 270 - 310 zł

zasilacz : Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) ~ 270 z

buda : silencium brutus 410 ~140 zł

cooler : ten twój dobry ale trochę wysoki do tej obudowy, za podobną cenę i podobnych wydajnościach masz x10 performe lub fortisa ~ 120-140 zł

napęd : nie mam pojęcia, jakikolwiek ~ 70 zł

razem ~ 4000-4100 zł zależnie co kupisz i gdzie

ja bym dołożył trochę do lepszej płyty ale to tylko ja

zły cooler, za tą cenę masz x10 performe lub fortisa, które mają o wiele większą wydajność, i mówię to o ponad 10 °C

jesteś pewien że chcesz mieć ram bez radiatorów ?

karta graficzna, dobra i tania, ale będzie się grzać trochę, jesteś pewien że nie coś z trochę lepszym chłodzeniem http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7950-3gb-ddr5384bit-dvihdmimdp-pci-express,32490.html, no chyba że dźwięk i temperatury ci nie przeszkadzają, ważne żeby działała i dało się grać w gry...

zasilacza nie jestem pewien, ogólnie firma

ta obudowa wygląda ciekawie, ale z jakichś przyczyn dużo osób ją odradza, spytaj się kogoś dlaczego, bo nie wiem

dlaczego nie podoba i się mój zestawik ?

albo nawet wiesz, nie wiem czy nie lepiej, jak ci na tańszym 7950 nie iść w tego gigabyte, co prawda sekcja nie jest chłodzona, tylko owiewana, przez to się nagrzewa bardzo i padnie na pewno przed tą np. z shappire, ale przynajmniej będziesz miał ciszej i chłodniej, tylko zapomnij o jakimkolwiek OC i nie morduj jej żadnymi programami testującym, no chyba że będzie jeszcze na gwarancji D

zawsze możesz dokupić takie prowizoryczne "radiatorki" na sekcje zasilania, są tanie, tylko nie wiem jak to ma się z gwarancją, najwyżej jak ci się skończy gwarancja to to zrobisz

Ta grafa którą polecasz w swoim zestawie to ta :

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx670-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,32408.html

Dobra w końcu się zdecydowałem zrobiłem podobny zestaw do tego który mi polecałeś. Proszę o jego ocenę:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=61601&s=71148&s=70524&s=63363&s=58719&s=49882&s=51540&s=56318&s=56713

Myślę, że w tej kwocie to optymalny zestaw. karta graficzna świetna, procesor też. Płyta główna do OC się nada, RAM dobre no i porządny zasilacz :) Ja bym tylko zmienił obudowę ale to już Twój wybór ;) Poza tym wszystko jak najbardziej w porządku :)

czekaj czekaj, to nie są tak znowu niskie ramy, przed zakupem upewnij się, czy wejdą pod radiator, jeśli nie jesteś pewien, po prostu kup niższe, nie wiem jak daleko będzie sięgać ten cooler, więc tylko ostrzegam

ja do tej jego obudowy nic nie miałem, tylko byłem zdziwiony, bo inni mieli, nie wiem czemu ( nadal nie wiem )

za tą samą cenę spokojnie dostaniesz kingstony hiperx 1600 cl 9 które na 100 % wejdą

Ps. jesteś pewien, żeby kupować wszystko w jednym sklepie, ja kupowałem z pięciu różnych, żeby mieć lepsze ceny

tak poza tym, ceny są kosmosu, ja jak kupowałem rok temu, wtedy nowy sprzęt, to miałem ceny niższe o kilkaset zł na na cpu i grafice