kamil15l 9 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam. Posiadam obudowę SilentiumPC Brutus 310 Pure Black i chciałbym kupić chłodzenie na procka Arctic Cooling Freezer A30. No i mam problem, bo na stronie producenta obudowy przeczytalem "Obudowa kompatybilna jest z schładzaczami CPU o wysokości do 157mm" a freezer ma wysokość 161mm. No i nie wiem czy te 4 mm to wejdzie, czy po prostu nie zamykać obudowy, czy nie wiem co proszę o porady jakies Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) jak posiadasz, to miarka do ręki i mierzysz odległość od "topnika" procesora do ściany obudowy... i dodajesz mały zapas na błąd pomiarowy i "ścianę boczną", jakieś ( 2 mm ) ale sądząc po tym, że ja mam 195 mm szerokości i cooler co ma 160,3 mm i ledwo się zmieścił, to u ciebie nie wejdzie i to dużo zabraknie Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Moja RC330 ma 189mm szerokości i Ultra120 na styk siedzi. Więc wątpię, że Ci się zmieści.. Może że wyklepiesz trochę boczek. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 bez cięcia raczej się nie obejdzie, ale może wystarczy tylko kilka otworów na ciepłowody, jak nie, to "mała" dziura będzie... jakichś 5 mm ci zabraknie, może więcej max do 1 cm, myślałeś o zdjęciu płyty głównej ze "stópek" o ile masz ją na "stópkach", to by dużo dało Cytuj Link to post Share on other sites
kamil15l 9 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A właśnie, jakybym zrobił dziury w obudowie w miejscach, gdzie są zakończenia ciepłowodów ? albo w ogóle bym nie zamykał bocznej częsci obudowy. Aktualnie bez niej jest jakies 5 stopni zimniej, bo nie mam wentyla wtłaczającego Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 cztery powody żeby tego nie robić, po pierwsze kurzy się, po drugie jest głośniej, po trzecie te kilka dziesiątych milimetra stali pochłania trochę promieniowania wydzielanego przez "komputer", po czwarte nie włożysz, ani nic nie wpadnie do środka przypadkiem.. Mierzyłeś ile masz miejsca ? pamiętasz czy masz płytę na "nóżkach" ? jakie wysokie są ciepłowody ( ile wystają ponad radiator ? No i najważniejsze, nie możesz sobie po prostu kupić niższego coolera ? Cytuj Link to post Share on other sites
kamil15l 9 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A co byście polecili zamiast tego Freezera A30 ? w tym segmencie cenowym. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 a nie najprościej http://www.proline.pl/?p=SPC+FORTIS+HE1225 lub http://www.proline.pl/?p=ZAL+CNPS10X+PERFORMA, jaka jest różnica wysahności między x10 a x11 http://www.proline.pl/?p=ZAL+CNPS11X+PERFORMA Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts