Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie czy pujdzie mi ten zestaw na 4,8 albo i więcej na chłodzeniu SilentiumPC Fortis albo ARCTIC COOLING FREEZER 13

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz

Dysk SSD Samsung 830 128 GB

Karta graficzna Sapphire HD7850

Obudowa Aerocool PGS STRIKE-X czarna

Pamięć Patriot DDR3 (8GB (2x4GB kit) 1333MHz)

Płyta główna ASRock P67 PRO3

Arctic Cooling Freezer 13

zasilacz Chieftec 450

Problem na Fortisie raczej będzie. Wszystko zależy od sztuki procesora i jakiego napięcia będzie potrzebować. Ja robiłem 4,8 na Contacu 29BP (który jest minimalnie lepszy od fortisa i sporo lepszy od freezera) ale temperaturki już były zbyt wysokie żeby zestaw katować 24/7. Pójść to pójdzie nawet 5,0 na fortisie (jak pisze domi- jak procek da) ale pytanie czy warto wysokimi temperaturami katować procesor. Do oc powyżej 4,6 warto się już zaopatrzyć w chłodzenie z wyższej półki niż fortis. Zmieniłem contaca na macho i i tak nie puszczam procka cały czas wyżej niż 4,5- do gier nawet to nie ma sensu.

Jak procesor tyle wyciśnie to na Fortisie nie będzie problemu

Właśnie że będzie jak i Biafra napisał,polecić komuś chłodzenie nie znając szczegóły to ja też potrafię.

Temperatura będzie wysoka a 4.8ghz niech zapomni będzie do tego jeszcze głośno by to schłodzić.

Edytowane przez mistrz

co byście polecili za nie wielkie pieniądze

Wybij sobie z głowy 4.8ghz na dłuższą mete chyba że do smarków (no i przy odrobinie szczęścia trafić dobrą sztukę)

średnio uzyskasz 4.6 na dłuższy dystans ale fortis sobie nie poradzi z chałasem i temp. w normie,gdyż te świadczą na nh-d14.

Właśnie że będzie jak i Biafra napisał,polecić komuś chłodzenie nie znając szczegóły to ja też potrafię. Temperatura będzie wysoka a 4.8ghz niech zapomni będzie do tego jeszcze głośno by to schłodzić.

Akurat tak sie składa ze miałem taki procesor oraz takie chłodzenie i jakoś z dobrymi wentylatorami ogarniał tego Intela wiec skoro nie masz podstaw do podważania mojego zdania to milcz. To samo reszta, najlepiej pisać a nie mieć nawet z tym styczności, chyba ze moja sztuka byla arktyczna ale to nie zmienia faktu ze bezpodstawnie mnie oskarżacie o pisane głupot

Nie unoś się Domi i bo się wszyscy warnów zlękną ;) Fortis "z dobrymi wentylatorami" (słowa klucze) to koszt lepszego chłodzenia. Każde chłodzenie można sporo usprawnić. Zmiana standardowego wentyla z contaca na noiseblockera PLPS dała mi obniżenie temperatur o dobrych parę stopni. Tylko że polecasz co innego niż kolega pisze. Wyjmie swojego fortisa z pudełka, zasmaruje dołączonym łojem i bardzo się zdziwi widząc 90 stopni na procku przy 4,8 GHza i napięciu 1,5V %-) Więc nie twierdzę że piszesz głupoty ale na pewno nie jest prawdą to- "na fortisie nie będzie problemu". Problem będzie. 4,8 na wielu sztukach będzie wyzwaniem i dla noctuy i wielu innych silver arrowów, więc lepiej koledze wytłumaczyć od czego to wszystko zależy.

Co do polecanego chłodzenia to można rozglądać się za scythe mugen 2 rev B lub lepiej za takim thermalright Macho jak u mnie. Różnica w cenie nie jest piorunująca w stosunku do fortisa a to już chłodzenia sporo lepsze.

czyli co kupować na 4,5 - 4,6 ?? żeby to było znośne

tak,w różnych serwisach masz testy porównaj sobie i wybierz odp. chłodzenie które ma w normie temp. przy 4.5/4.6 i ciche wentylatory i wez pod uwagę upalne dni :)

witam, ja swoj i5-2500k zakupilem wczoraj.. dzis dolozylem x46 przy sztywnym napieciu poczatkowym max temp. 62C, przy x47 komp sie nie odpala jakies pomysly?

i jeszcze jedno.. czemu wiatrak wali mi caly czas prawie na maxa.. mimo ustawien na auto w uefi?

Po pierwsze to nie jest płyta do dużego OC, sekcja powinna ci się gotować nawet przy 4.5 GHz

jeśli chcesz dobić do 4.8 lub 5 GHz, to coś koło 1.45-1.5 V ( nie wiem czy sekcja ci to pociągnie, a nawet jak, to nie wiem jak długo ) to po pierwsze, na tym chłodzeniu przy tych ustawieniach nawet nie próbuj odpalać occt lub prima, żeby sprawdzić stabilność, bo temp powinno bardzo szybko osiągnąć coś ponad 95 °C

kilka porad.

te procesory są stabilniejsze na nieparzystych mnożnikach, czyli x45, x47, x49 itd... no i zawsze możesz bclk podbić, spokojnie powinno ci do 105 MHz pójść.

Powtarzam, uważaj na sekcje zasilania na tej płycie ! To nie jest płyta pod OC ! w mgnieniu oka sekcje zagotujesz !

Ps. te 62 stopnie to jest podczas obciążenia np prim-em , czy czymkolwiek ? nie ufaj programom, zainstaluj coś co monitoruje ci temp wszystkich rdzeni. np. core temp 1.0

Problem na Fortisie raczej będzie. Wszystko zależy od sztuki procesora i jakiego napięcia będzie potrzebować. Ja robiłem 4,8 na Contacu 29BP (który jest minimalnie lepszy od fortisa i sporo lepszy od freezera) ale temperaturki już były zbyt wysokie żeby zestaw katować 24/7. Pójść to pójdzie nawet 5,0 na fortisie (jak pisze domi- jak procek da) ale pytanie czy warto wysokimi temperaturami katować procesor. Do oc powyżej 4,6 warto się już zaopatrzyć w chłodzenie z wyższej półki niż fortis. Zmieniłem contaca na macho i i tak nie puszczam procka cały czas wyżej niż 4,5- do gier nawet to nie ma sensu.

Na Contacu 29 puszczam i7 2700K na 5.0 przy 1.44V na MSI Z77A-GD65 i nie mam problemu z temperaturami. Góra dobijam do 75 stopni a to jeszcze ujdzie.

Edytowane przez pcfoster

Po pierwsze to nie jest płyta do dużego OC

Ale piszesz głupoty ... jak nie kreci extremalnie na azocie i nie wiadomo jakim V to nawet mój MSI pewnie by dał rade wykręcić takie i5 2500k na 5 Ghz.. BCLK kręcić na procesorze z literka K to głupota ( czemu ? ) po co nadwyrężać resztę sprzętu?. Ten ASrock ma dobra sekcje zasilania wiec bez problemu to ogarnia

Na Contacu 29 puszczam i7 2700K na 5.0 przy 1.44V na MSI Z77A-GD65 i nie mam problemu z temperaturami. Góra dobijam do 75 stopni a to jeszcze ujdzie.

Te 75 stopni to na pulpicie czy w grach (bo na pewno nie po dobrym katowaniu procka OCCT czy czymkolwiek innym)? Siedziałem na Contacu przez 5 miesięcy na moim i5 2500k. Przy 1,35V-1,38V i oc do około 4,8 miałem 75 stopni po 5 minutach OCCT (dłuższe wygrzewanie tak procka to idiotyzm). To zdecydowanie za dużo żeby katować proca na codzień bo do czego niby- mojej 6950?. Na underclocku by nawet ją ten procek ogarniał. Kpina. To jest bardzo przyzwoite chłodzenie ale nie myl go z wysoką półką. Nawet niewiele droższy macho którego mam teraz zbija temperatury bardzo mocno (jest teraz straszny upał w belgii a i tak na procku mam 10 stopni mniej- a pasta świeżo nałożona).