testus 0 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 witam. planuje nowy sprzet prosze wszystkich o uwagi i wszelkie sugestie dotyczące zestawu.. -MSI Z77A-GD55 (G3) -Intel Core i5 2500K 3,30 GHz <bedzie krecony> -Noctua NH-U12P SE2 <bedzie chlodno ??> -Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition -GeForce with CUDA GTX 580 OC MSI 1536MB TWINFROZ OC <a co byście polecili z 580? sadze ze ta mi wystarczy i spokojnie mozna ja krecic.. chyba ze cos z seri 600 ale ceny sa wysokie w sumie ten gtx tez swoje kosztuje , myslalem aby ta 580 zrobić w sli w przyszłości bo na dzień dzisiejszy w zupelnosci 1 mi starczy.> -XFX Core 650W 135mm 80+ SLI PSU <czy wszystko uciagnie ??na pewno nie jest on pod sli z 580tek liczę na podpowiedz co do zasilania bo zaznacze ze komputer będzie męczony godzinami.. martwi mnie ze nie wszystkie kable beda mi potrzebne, dodam ze obudowe planuje Fractal Design ARC Midi Tower jest spora wiec mozna niby wszystko ladnie pochawac tylko jak to w praktyce wyglada ?? obudowa standardowo jest wyposażona w 3 wentyle 140 mm i kolejne pytanie czy bedzie zimno -dysk < tu myślałem o zwykłym dysku 3.5 calowym. czy naprawdę potrzeba mi ssd ?? nie jestem maniakiem szybkości ładowania systemu czy mi się ładuje 4 czy 15 sekund to mi to lata, nie ukrywam ze komp jest do zabawy i nie bede na nim pracować.. chyba ze jakoś gry inaczej chodzą > licze na jakie podpowiedzi.. PS nie jestem jakimś tam znawca tematu, ale temat nie jest mi obcy.. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 ile pieniedzy mozesz na to przeznaczyc? do czego komp bedzie uzywany i czy masz jakas obudowe czy tez wliczac? Cytuj Link to post Share on other sites
testus 0 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) do 5 tysiecy ale to nie znaczy ze musze sztywno trzymać sie tej kwoty. moze byc mniej :) .. komputer typowo do rozrywki z naciskiem na gry.. obudowe mam ale szkoda gadac. skłaniam sie kupic tego fractala co pisalem, a co zlego jest w tym zestawie ? Edytowane 29 Maja 2012 przez testus Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 ogólem to w porzadku. tylko karte graficzna daj gtx 670 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 ogólnie zestaw w porządku, nawet bardzo w porządku, jedyne co można by zmienić, to rzeczywiście gtx 670 ( np od evgi i zmienić chłodzenie ) i chłodzenie cpu tu masz testy http://pclab.pl/art44739.html http://pclab.pl/art38203.html w tej cenie, lepiej dołożyć i wsiąść noctua NH-D14 ( jeśli wejdzie do obudowy, którą też można by zmienić ) Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 evga ma przyzwoite to swoje chlodzenie. jest lepsze niz referent Cytuj Link to post Share on other sites
testus 0 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 faktycznie lepszy Noctua nh-d14 i różnica w cenie nie jest straszna powiedzial bym znosna . troche bydlak to on jest ale w obudowie Fractal Design ARC Midi Tower pasuje idealnie tylko można juz zapomnieć o bocznym wentylatorze na upartego zawsze mozna go zamontowac na zewnatrz obudowy..Co do karty faktycznie 670 bedzie lepsza... dobrym wyborem (tak mi sie wydaje) jest gtx 670 od gigabyte. a co do sekcji zasilania ? jakies propozycje ? bo zestaw pewnie troche mocy potrzebuje zwlaszcza ze bedzie krecony czy ten xfx core 650 uciagnie to wszystko ?? no i dysk by zostal, wyjasni mi ktos bez podsylania literatury pieknej po co mi ten ssd czy to ma znaczenie w grach ??.. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 jak gigabyte to z windforce x3. ps. czy w rej najtańszej evga gtx 670 jest dostęp do napięć ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 ssd nie ma zadnego znaczenia w grach. w gtx 670 jest zablokowany dostep do napiec. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) GeForce with CUDA GTX 580 OC MSI 1536MB TWINFROZ OC nie lepiej 7950 lub 7970? Edytowane 30 Maja 2012 przez kubapomocny15 Cytuj Link to post Share on other sites
Papiesz111 152 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 @up Od 580 będą lepsze te Radki, ale najlepszym wyborem będzie 670. Cytuj Link to post Share on other sites
testus 0 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) po zmianach -MSI Z77A-GD55 (G3) -Intel Core i5 2500K 3,30 GHz (bedzie krecony) -Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition -Noctua nh-d14 -GeForce with CUDA GTX 670 Gigabyte 2GB OC -Fractal Design ARC Midi Tower -XFX Core 650W 135mm 80+ SLI PSU licze na podpowiedz co do zasilania (nie za maly bedzie ??) dysk tu mysle nad jakims wd np WD Caviar Green 1TB 64MB cache SATA-III jakies propozycje ? i lepiej jak by go nie bylo slychac Edytowane 30 Maja 2012 przez testus Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 zasilacz spokojnie da rade, nie ma sie co martwic. 550 tez by miala zapas. dysk wez baracude .14 albo WD blue. green jest troche wolny jak na system. osobiscie karty od gigabyte mnie nie przekonuja... niby ciche sa, ale slysze tez duzo o czestych problemach i trzeba je odsylac na gwarancje. wg mnie evga, ze swoimi warunkami gwarancji i jakoscia, bedzie dobrym wyborem. http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cp-9020001-eu-421972/ jak interesuja Cie odpinane kable w podobnej cenie. zasilacz dobrej jakosci i spokojnie da rade z tym sprzetem, nawet po OC. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a ssd? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a co sądzicie o MSI Z77A-GD65 70 zł różnicy lepsza sekcja zasilania i lepsze komponenty ( oprócz SFC iSolid CAP jak GD55, ma jeszcze Hi-c CAP i DrMOS II, nie wiem co to i czytać o tym mi się nie chce, ale raczej dobre ) + ( dodatkowe pci 3.0 x16 , choć to raczej bezużyteczne ) + 8 SATA choć to wszystko raczej zależy od OC CPU, czy MSI Z77A-GD55 wydoli i czy sekcja się gotować nie będzie... Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-458745/ bedzie bardziej oplacalna Cytuj Link to post Share on other sites
testus 0 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) co do karty to hmm do kazdej wersji jest jakies ale... losowe przypadki ze cos nie chodzi - od tego sa gwarancje. jak cos kupuje to ma to chodzic jak cos nie gra to wymieniam i to wogole nie podlega dyskusji zreszta kazdy produkt ma swoja liste zgodności . no chyba ze cala partia jest skopana.. na oficjalnych forum evga i gigabyte tez cos mozna znaleźć ze cos nie halo z ich 670 . nie wiem czym kieruja sie firmy wydajac trafione produkty pewnie to polityka finansowa. ida na ilosc nie na jakosc i dopiero jak ludzie sie wQr...to wyciagaja wnioski . pzregladajac fora a robie to ostatnio dosyc czesto z racji planowania zakupu, to aż glowa może rozbolec ! zagłębiając sie w szczegóły poszczególnych tematow stwierdzam ze nie znalazlem zadnego elemantu . ktory nie mial by zastrzeżeń. dot. to calej gammy firm oferujących swoje produkty. wiec pozostaje tylko podjac ryzyko nie jestem jakims tam maniakiem oc kart graficznych prockow bo nie ktorzy robia to dla sportu i chwala sie wynikami, ich spawa... ja potzrebuje kompa do grania ma to latac i huczeć ma byc mocny zimny i stabilny a jak bedzie mu brakowac to krecony no i oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku cenowego . wujashek dzieki za podpwiedz ten modularny jest dobry ale wolal bym miec cos wiecej w zapasie (pewnie lepiej to wplynie na moja psychike bo liczylem na potwierdzenie trafnosci mocy tego xfx ) jeli nie bedzie rażących uwag co do tego xfx 650 to tego wezmę a dysk po twoim glosie to WD Caviar Blue 1TB kubapomocny15 jesli chodzi o ssd to jeżeli nie ma on wplywu na jakosc gry to na razie się wstrzymam.chyba ze sie myle to mnie przekonajcie a grafika jak narbardziej gtx 670 tylko ktora :D Edytowane 30 Maja 2012 przez testus Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts