Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem ze swoim HDD w kompie stacjonarnym jakiś seagate 500gb.

Problem objawia się tym że dysk zbyt często pracuje, wygląda to tak jak by jakiś czas był spokój a potem zaczyna pracować jak by coś rozpakowywał, przycina wtedy całą windę ( tnie filmy, albo jak coś pisze to mam laga). Jest jakiś program do diagnostyki HDD, dodam że to nie windowsa 7 gdyż niedawno go przeinstalowywałem. Czyż by to był koniec mojego HDD ma dopiero 2,5 roku :/.

Reszta sprzętu to X2 550, 4gb ramu .

Dzięki za helpa

400 relokowanych sektorów to jest nic poważnego? To jest seagat seria 12 a w tym modelu to częsta sprawa , założę się że dalej będzie relokował sektory i to stosunkowo szybko zważywszy na 8 tys przepracowanych godzin. Generanie to gwarancja.

• Popieram 1

Gwarancje to jeszcze masz do lipca http://support.seagate.com/customer/pl-PL/warranty_validation.jsp?form=0 , problem w tym że chyba seagat zaostrza wymagania tzn konieczny kod z ich narzędzia do testowania Seatools a test póki co dysk raczej przejdzie. Niemniej możesz podać kod np Niska wydajność - http://www.seagate.com/pl/pl/support/warranty-and-returns/seatools-test-codes/ . Jak do tej pory raczej nikt z wymianą problemów nie miał.

Edytowane przez Werturko
  • Popieram 1

Zrobię testy tym SeaTools zobaczymy co wyjdzie

Powiedz mi jeszcze jak wygląda wymiana HDD, kontaktuje sie bezpośrednio z producentem czy zanoszę HDD tam gdzie go kupiłem oni wysyłają do Seagate'a i albo zaakceptują gwarancje albo odeślą HDD z powrotem?

Możesz zrobić to poprzez sklep lub wysłać sam. Generalnie dyski Seagate są wysyłane w to samo miejsce do Warszawy i stamtąd dalej do ich serwisu niezależnie czy zrobisz to sam czy zrobi to sklep. Załatwiając to przez sklep potrwa to nieco dłużej. Jeśli nic się nie zmieniło to jest adres, pod który go wyślesz:

UPS SCS (Polska) Sp. z o.o.

Ul. Szyszkowa 35/37

02-285 Warszawa

Ale on i tak Ci się pojawi podczas całej procedury reklamacyjnej, którą musisz przeprowadzić. Wg mnie lepiej zrobić to samemu :)

Edytowane przez MatiQ
  • Popieram 1

Niestety nie jest to door-to-door. Wysyłkę do Warszawy musisz sam opłacić ale za to odsyłają kurierem prosto do domu. Nie powinieneś czekać dłużej jak 10 dni, przynajmniej ja tyle czekałem, także tutaj w miarę szybko to załatwiają.

• Popieram 1