pablos321 0 Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Mam problem ze swoim HDD w kompie stacjonarnym jakiś seagate 500gb. Problem objawia się tym że dysk zbyt często pracuje, wygląda to tak jak by jakiś czas był spokój a potem zaczyna pracować jak by coś rozpakowywał, przycina wtedy całą windę ( tnie filmy, albo jak coś pisze to mam laga). Jest jakiś program do diagnostyki HDD, dodam że to nie windowsa 7 gdyż niedawno go przeinstalowywałem. Czyż by to był koniec mojego HDD ma dopiero 2,5 roku . Reszta sprzętu to X2 550, 4gb ramu . Dzięki za helpa Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Ściągnij CrystalDiskInfo i wklej obrazek z programu. Ps: uważaj przy instalacji na to co odznaczasz - chodzi o stronę startową V9 . Nie instaluj tego !!! Edytowane 17 Maja 2012 przez Werturko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Wrzucam print screen z sendspace http://www.sendspace.com/file/59ji74 Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 trochę ci się sektory podpsuły, ale nic poważnego - wszystkie realokowane - potencjalnie to robił windows jak ci przycinało możesz go przejechać pełnym CHKDSK Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 400 relokowanych sektorów to jest nic poważnego? To jest seagat seria 12 a w tym modelu to częsta sprawa , założę się że dalej będzie relokował sektory i to stosunkowo szybko zważywszy na 8 tys przepracowanych godzin. Generanie to gwarancja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 dysk ma około 2,5 roku myślisz że pójdzie na gware? Nie pamiętam ile jest na HDD 2 or 3 lata ? Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) Gwarancje to jeszcze masz do lipca http://support.seagate.com/customer/pl-PL/warranty_validation.jsp?form=0 , problem w tym że chyba seagat zaostrza wymagania tzn konieczny kod z ich narzędzia do testowania Seatools a test póki co dysk raczej przejdzie. Niemniej możesz podać kod np Niska wydajność - http://www.seagate.com/pl/pl/support/warranty-and-returns/seatools-test-codes/ . Jak do tej pory raczej nikt z wymianą problemów nie miał. Edytowane 18 Maja 2012 przez Werturko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Zrobię testy tym SeaTools zobaczymy co wyjdzie Powiedz mi jeszcze jak wygląda wymiana HDD, kontaktuje sie bezpośrednio z producentem czy zanoszę HDD tam gdzie go kupiłem oni wysyłają do Seagate'a i albo zaakceptują gwarancje albo odeślą HDD z powrotem? Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) Możesz zrobić to poprzez sklep lub wysłać sam. Generalnie dyski Seagate są wysyłane w to samo miejsce do Warszawy i stamtąd dalej do ich serwisu niezależnie czy zrobisz to sam czy zrobi to sklep. Załatwiając to przez sklep potrwa to nieco dłużej. Jeśli nic się nie zmieniło to jest adres, pod który go wyślesz: UPS SCS (Polska) Sp. z o.o. Ul. Szyszkowa 35/37 02-285 Warszawa Ale on i tak Ci się pojawi podczas całej procedury reklamacyjnej, którą musisz przeprowadzić. Wg mnie lepiej zrobić to samemu Edytowane 18 Maja 2012 przez MatiQ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Musze najpierw z kopiować co mi jest potrzebne. Wysyłka działa na zasadzie Door to door ? Najgorszy to motyw że zostaje bez dysku na jakieś 2-3 tyg a nie wiadomo czy coś z tego wyjdzie Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Niestety nie jest to door-to-door. Wysyłkę do Warszawy musisz sam opłacić ale za to odsyłają kurierem prosto do domu. Nie powinieneś czekać dłużej jak 10 dni, przynajmniej ja tyle czekałem, także tutaj w miarę szybko to załatwiają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Więc będę musiał tak zrobić, muszę tylko obadać temat i kupić jakiś mniejszy dysk między czasie Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Serio nie wytrzymasz te parę dni czy to do pracy? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 coś wykombinuje, w każdym razie dzięki za pomoc, Miłego Weekendu, Pozdro 600 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts