Skocz do zawartości

Jakie masz rachunki za prąd PC

Jakie masz rachunki za prąd PC  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie masz rachunki za prąd PC za okres 2 miesięcy bo tak przychodzą rachunki

• 150-200
      5
    • 200-250
      4
    • 250-300
      4
    • 300-350
      1
    • Więcej niż 400zł
      7

Recommended Posts

Gość effendi360

W moim przypadku, wygląda to tak, że i tak daję starym hajc na żarcie itd a do gniazdka mam non top podłączony watomierz i się rozliczam z tego co mi cały sprzęt naciągnie.

od kiedy pc taki jak w sygnaturce wyższe o 200 zł bo u mnie chodzi non stop serwer, mój < sygnaturka > stowarzyszenia dell zasilka 300 tam jest i laptop mamy i siostry czyli razem 5 kompów jakby a rachunki sa rzedu 800 zł kazdy kiedyś miałem 730 ale pracowałęm i nie byłem na pc ciagle

Gość Kotecek

Dziwna ankieta? Za sam PC czy za całościowy rachunek ile płacimy? Bo jednak aby komputer jadł więcej niż 400 PLN przez 2 iesiące to trzeba się postarać. Dlatego też nie zaznaczyłem nic w ankiecie.

U mnie to wygląda tak, ze za całość (piętrowy dom + gospodarstwo rolne) jest 650-800 PLN za 2 miesiące. Czyli rzeźnia wręcz...

Za komputery... tak wyliczam w miarę teoretycznie:

- Lapek - 1,82 PLN/miesiąc czyli jakieś 3,83 PLN za dwumiesięczny rachunek. Policzyłem 15W przez 8 godzin dziennie. Waty i godziny zawyżone o jakieś 10-15% :)

- Stacjonarny z LCD 15" - 11,85 PLN na miesiąc czyli 23,7 PLN na rachunek. Policzyłem 250 W przez 3 godz. dziennie. Zużycie prądu w grze Metro 2033 na pełnych detalach, więc ewidentnie zawyżone. Normalnie je w idlu je 117W. Max obciążenie w Gothic 4 lub Crysis 300W. Liczę z LCD 15" (23W). Większy LCD rzadko podłączam i CRT też. Te 3 godziny mogą być trochę zawyżona ilością. Jak by z nimi liczyć to +25W trzeba by zapodać. Różnica by wyszła ok. 1,2 PLN i 2,4 PLN.

Tak więc sumarycznie lapek i stacjonarny z LCDekiem 15" kosztuje ok. 13,67 PLN/miesiąc i ok. 27,34 PLN/rachunek. Komputer odpite pod listwy z pstryczkiem co by niepotrzebnie prądu nie jadły. ie liczyłem routera, który je 6W czyli 0,72 PLN i 1,44 PLN przy założonych 8 godz. pracy.

Sprzęt z sygnatury/profilu.

Policzyłem tylko swoje sprzęty. Nie liczyłem kompów brata i rodziciów ( w sumie jeszcze 3 stacjonarki i 1 lapek).

Największe zjadacze prądu to sprzęty AGD i sprzęciki w gospodarstwie.

Edytowane przez krolik_beny
  • Popieram 1

krolik_beny - jakiego masz lapka? Mój w idlu (15 calowy HP z i5 i 6770M) w idlu ciągnie 25W, a przy filmie ~44W.

15W to mi 1215B ciągnął ;d W idlu :D

edit: nvm. Sprawdziłem sobie w sygnaturce :)

Edytowane przez Alwego
Gość Kotecek

krolik_beny - jakiego masz lapka?

Asus K53U. W sygnaturce i w profilu jest specyfikacja :) Kupiłem ze względu na pobór prądu. Rozkłada się w miarę dobrze.

Max obciążenie (chodzi czytnik DVD) - 18W

"Duże" obciążenie (film DivX z HDD i coś tam się ciągnie w tle przez WiFi) - 15W

Takie tam przeglądanie neta (w zależności od mojej aktywności) lub jak leci jakieś MP3- 12-14W

Idle - 8-10W

Średnio z 13-14 Watów będzie jadł.

Edytowane przez krolik_beny
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...