Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Otóż piszę ten temat gdyż absolutnie nie wiem czym kierować się przy wyborze płyty głównej.

To lista rzeczy, które płyta powinna wg mnie zawierać:

- conajmniej jedno gniazdo pci-e 16x

- conajmniej jedno gniazdo usb 3.0

- socket LGA 1155

- format ATX

Moja konfiguracja komputera (planowanego):

Proc: i7 2700k (z chłodzeniem Noctua NH-D14)

Zasilacz: OCZ Fatal1ty 750W

Grafika: EVGA GTX 570

4x1 RAM

Seagate Barracuda 1TB

Proszę o pomoc, najlepiej w postaci odnośników do konkretnych modeli w sklepach internetowych.

Cena do 600 zł, oczywiście im taniej tym lepiej dla mnie.

Podrawiam serdecznie

Mandriv

EDIT: Przeznaczenie komputera: do gier, nie zamierzam podkręcać

Edytowane przez Mandriv

Jednak MSI Z77A-G45 bardziej pasuje mi cenowo.

Zintegrowana karta graficzna na płycie głównej się w ogóle przydaje?

Poza zamianą na i7 2600k coś jeszcze proponujecie?

Dziękuję przeogromnie za odpowiedzi.

Edytowane przez Mandriv

nie lepiej wziąć evge gtx 670 ? tylko mówię...

zasilacz raczej inny ( te czerwone diody dają się we znaki w nocy ) nie mogę ci polecić nic, bo nie wiem ile kasy ci na niego zostanie ( radzę tak 250 zł minimum )

procesor i7 2600k

Zasilacz może OCZ ZS 750W?

Wtedy:

Zasilacz wyżej wspomniany - 339 zł

Grafika: EVGA GTX 670 - 1699 zł

Proc: i7 2600K - 1349 zł

W tym przypadku musialbym zakupić płytę główną za max 400 zł. Jest coś w miare sensownego w tej cenie? Nie potrzebuje zintegrowanych kart graficznych oraz kilku gniazd pci-e 16x. Format ATX, socket LGA 1155, przynajmniej 1 USB 3.0.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

EDIT: Co myślicie o tej płycie: Gigabyte GA-P67A-D3-B3 ? Cena idealna, funkcje i możliwości też mi się podobają.

Edytowane przez Mandriv

weź 2600 k bo 2700k to jest badziewny model w którym nie działa integra i jest pokręcony 100 mhz

raczej model i5-2550K został "badziewiem marketingowym" według mnie jest to odpad z uszkodzoną i dlatego wyłączoną Integrą + ustawionym na start wyższym mnożnikiem, w dodatku jest jeszcze droższy w porównaniu do swojego pełnego modelu i5-2500K.... Edytowane przez mutissj

raczej model i5-2550K został "badziewiem marketingowym" według mnie jest to odpad z uszkodzoną i dlatego wyłączoną Integrą + ustawionym na start wyższym mnożnikiem, w dodatku jest jeszcze droższy w porównaniu do swojego pełnego modelu i5-2500K....

Dokladnie,2550K to produkt nie udany, a producent chwali go jako wyższy model.

Edytowane przez 06radcho

lub kupić procesor gdzieś indziej, ja za mojego rok temu zapłaciłem coś koło 1050~1070 zł a w tedy to nowość była

możesz kupić w http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=17728 sprawdzony sklep, właśnie tam kupiłem procesor i kilka innych rzeczy...

i już cię stać na tą płytę co polecałem :D

z tego co zostanie możesz kupić zasilacz, za ponad 300 zł już coś sensownego Ok.600~650 W się znajdzie :D

zasilacz w tej cenie co twój to np http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=18570 ale to tylko strzał, ma 52 A na lini 12 V certyfikat 80 plus bronze, jest modularny, i oczywiście można go kupić taniej

Ten co ty podałeś jest chyba nawet lepszy od mojego a w tej samej cenie, tylko nie wiem jak z niezawodnością, ale jak dobra to bierz tego ocz ZS 750 W, taki sprzęt bez większego problemu będziesz mógł w przyszłości rozbudować o jeszcze jedną kartę, bez zmiany zasilacza :D aż się prosi o OC

mogą ci powiedzieć że 750 W to za dużo i to prawda, dobre 550 W by ci wystarczyło, ale czasem warto myśleć o przyszłości i nie martwić się już czy zasilacz wydoli :D

Edytowane przez kokosnh