Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Stoję właśnie przed wyborem wyboru procka. Będzie to i3-2120 bądź też i5-2400. Generalnie zastanawiam się, czy wykorzystam te 4 rdzenie, czy wystarczą mi 2 i 4 wątki. Komputer głównie będzie używany do gier i innych pierdół. Zatem te prawie 300 zł można by zaoszczędzić na co innego, prawda? Generalnie będę grał na monitorze max. 19-20 calowym, na większych już mnie oczy bolą, więc myślę, że i3 w zupełności wystarczy. Prosiłbym o poradę.

Pozdrawiam.

Jeszcze zależy do jakiej grafiki masz zamiar go włożyć (żeby go nie zamulał).Ale teraz już coraz więcej gier wykorzystuję 4 rdzenie fizyczne więc ja bym nie oszczedzał bo tak i siak trzeba bedzie za jakiś wymienić na 4.

• Popieram 1

2400 jest zdecydowanie lepsza opcja ale jesli masz kupować nowy procesor zaznaczam nowy to 2400 jest bez sensu bo za 60 zł więcej jest 2500K , ja sam wygrałem ostatnio aukcje z 2400 za 500 zł :)

• Popieram 1

Ja bym brał i5, co 4 rdzenie to nie 4 wątki. W Turbo Boost masz 3.4GHz, a po podniesieniu BLCK można mieć ok 3.9GHz na jednym rdzeniu.

@up masz rację co do kupna nowego, ale dolicz jeszcze zakup lepszej płyty głównej i zakup chłodzenia.

• Popieram 1

3.4 na Turbo ale on ma odblokowany częściowo mnożnik i można go podnieść o x4 w górę max wartość z trybem turbo to 3.8Ghz a kręcenie BLCK nie ma sensu :)

• Popieram 1

Poszukałem jeszcze kilku testów i3 oraz i5 i szczerze mówiąc, coraz bardziej skłaniam się ku i3. Nawet patrząc na yt - w bf3 i3-2120 radzi sobie bardzo dobrze, z grafiką hd6850/6870 lub gtx560 przynajmniej na high w multiplayerze :)

A szczerze mówiąc i5-2500k to troszkę marketingowa zagrywka, gdyż po tym podkręceniu do 4.2 GHz uzyskuje się ledwo kilka(naście) fps względem i5-2400. Ale co kto lubi ;)

Ponadto jak napisałem wcześniej. CPU+MOBO zmienię mniej więcej za te 2-3 lata, kiedy wyjdzie Broadwell.

• Popieram 1

A szczerze mówiąc i5-2500k to troszkę marketingowa zagrywka, gdyż po tym podkręceniu do 4.2 GHz uzyskuje się ledwo kilka(naście) fps względem i5-2400. Ale co kto lubi ;)

Dokładnie tak, to taka sztuka dla sztuki, jak ktoś chce grać nie podniecać się swoim sprzętem to i3 mu wystarczy.
  • Popieram 1

W mojej ocenie i5 2400 będzie bardziej przyszłościowy biorąc pod uwagę coraz to nowsze gry których pomału 2 rdzenie nie będą w stanie zaspokoić jest to tylko moja opinia koledzy też radzą dobrze jeżeli nie masz zbyt dużo kasy na proc i nie zależy ci na zbyt dobrej grafice czyli na ULTRA itp to śmiało bierz i3 jest to zaoszczędzona kasa za którą już możesz kupić coś innego

• Popieram 1

jeżeli nie masz zbyt dużo kasy na proc i nie zależy ci na zbyt dobrej grafice czyli na ULTRA itp to śmiało bierz i3

Im wyższe ustawienia graficzne tym coraz mniejsze znaczenie procesora a większe kraty graf. W takim np. dziadowskim bf3 przy ustawieniach ultra nie ma różnicy między i3 a np. i7 3960X. http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7986&pageid=8147

Wez i5, lub nawet i3 kolega wyżej podał video i powinien ci przyjść rozum do głowy, nie ma sie co pakowac w stare procki jak masz i3 lub i5 do kupienia, po co ci athlon, kupisz 2400 zawsze mozesz zrobic upgrade na 2500k.

Edytowane przez 06radcho

Wez i5, lub nawet i3 kolega wyżej podał video i powinien ci przyjść rozum do głowy, nie ma sie co pakowac w stare procki jak masz i3 lub i5 do kupienia, po co ci athlon, kupisz 2400 zawsze mozesz zrobic upgrade na 2500k.

Ależ ja nie mam zamiaru kupować Athlona ;) Ten temat dotyczy i3 oraz i5.

Wujashek, dzięki wielkie :) Sam jednak będę grał na niższej rozdzielczości, więc rzeczywiście i3 będzie git :)