berger6630 1391 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) Witam Zaczyna mi się podnosić ciśnienie -za każdym razem gdy komp stoi bezczynnie monitor przechodzi w stan uśpienia i pózniej nie można go wybudzić. Więcej piszą użytkownicy na innym forum - nie jestem odosobnionym przypadkiem http://forum.pclab.pl/topic/786994-Gigabyte-7950-problem-z-przebudzaniem-ze-snu/ Czy może ktoś ma rozwiązanie tego problemu ? Jeżeli się kupuje karcioszkę za jakieś nie małe pieniądze to takie coś zaczyna być trochę denerwujące Za każdym razem trzeba robić restart kompa bo nie ma możliwości wybudzić za pomocą ani klawiatury ani myszki ,nawet próbowałem odłączać lub podłączać nośniki ,pad-y pod port usb ale komp nie reaguje -sterowniki 12.4 -grafika 7850 Edytowane 6 Maja 2012 przez berger6630 Cytuj Link to post Share on other sites
kapitan shadow 0 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Jeśli robiłeś jakieś oc, lub karta standardowo ocnięta to albo powrót do default taktów albo napięcie w górę i próbuj jak nie pomoże to trzeba będzie poczekać na nowszy sterownik. Cytuj Link to post Share on other sites
bynio86 12 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 wylacz wygaszanie monitora i chyba po problemie....skoro masz karte ktora i tak wpierdziela prad..to pare watow wiecej na monitorze nie uszkodzi budzetu...btw...nie uzywasz na 5 minut mozesz wylaczyc monitor...ale pewnie wtedy problem zostaje... Cytuj Link to post Share on other sites
kopo61 3 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A próbowałeś w windowsowych opcjach zasilania (o xp mówię(jak go masz )) wyłączyć "wyłączanie" monitora...? Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Mam pewien pomysł, nie wiem czy pomoże. Jest coś takiego w panelu sterowania jak zarządzanie energią. Możesz spróbować tam coś pogrzebać w właściwościach wybudzania systemu. Możesz spróbować jeszcze innej rzeczy, która przyszła mi na myśl dzięki zupełnie czemu innemu - OC procka w telefonie. Gdy miałem ustawioną za niską częstotliwość w stanie czuwania telefon po prostu nie chciał się wybudzić. Może ściągnij jakiś program do OC grafiki i podnieś trochę częstotliwość pracy karty w stanie uśpienia. Mam nadzieję, że to ją ruszy. Także ściągnij CCC. Cytuj Link to post Share on other sites
kopo61 3 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) Mam pewien pomysł, nie wiem czy pomoże. Jest coś takiego w panelu sterowania jak zarządzanie energią. O tym właśnie piszę I to nie wina raczej taktowania GPU (jak jest ustalone na fabryczne). Edytowane 6 Maja 2012 przez kopo61 Cytuj Link to post Share on other sites
LandStalker1 28 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 wylacz wygaszanie monitora i chyba po problemie....skoro masz karte ktora i tak wpierdziela prad..to pare watow wiecej na monitorze nie uszkodzi budzetu...btw...nie uzywasz na 5 minut mozesz wylaczyc monitor...ale pewnie wtedy problem zostaje... chyba faktycznie to parę W cie nie zabije ale jak bardzo cię to boli to poczekaj na inne odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
berger6630 1391 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 mam 7 x64 CCC mam zainstalowane -mam zainstalowane ASUS GPU Tweak i 4 profile -ale nie ważne czy monitor mam ustawiony na wygaszanie czy nie op długim czasie bezczynności -karta włącza to ,,zero core''czy jak to się tam zwie szyna pci-ex spada z 2.0 na 1.1 i zamula Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Wejdź w panel do opcji zasilania i tam sprawdź spróbuj się też w sterownikach pobawić z tym. Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Coś jest na rzeczy, u mnie wprawdzie za każdym razem komputer się wybudza, ale z PCI-E x1 a nie x16, nic nie pomaga, ani obciążenie GPU ani odczekanie - jedyne wyjście reset. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 wyłacz uspienie hybrydowe w opcjach zasilania ! i nie bedzie problemu . Cytuj Link to post Share on other sites
sirPaulus 0 Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 W moim przypadku wyłączenie tej opcji nic nie zmienia. Testowałem mojego HD7950 na kompie brata, który ma identyczne podzespoły jak ja, tylko GTX570 zamiast tego radka i brak ssd. U niego 10 razy próbowałem i zawsze się wybudzała. Może to jest jakiś konflikt sterowników u mnie? Cytuj Link to post Share on other sites
Raven1411 3 Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 To pozostał tylko format. jedyne i zawsze działające wyjście.Możliwe że coś w ustawieniach kiedyś pogrzebałeś albo zainstalowałeś program który zrobił to za ciebie.Spróbuj z fortmatem systemu i napisz czy działa.Raczej wątpię że to wina karty albo sterowników. Cytuj Link to post Share on other sites
sirPaulus 0 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Przestawiałem kilka rzeczy zgodnie z poradnikiem konfigurowania SSD. To wszystko. Rano robię format. Na czystym systemie jest to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
berger6630 1391 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 próbowałem wszystkie opcje - jak nic nie robię na kompie to za każdym razem to samo - nie da się wybudzić i za każdym razem muszę pozostawiać jakiś program działający w tle -u mnie jest to bitspirit do sciągania torrentów wtedy jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Zaktualizuj bios twojej płyty głównej, możliwe, że tam coś nie gra z zarządzaniem energią. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Nic z tym nie zrobicie... SSD + Radek serii 7, taki błąd w sterownikach - trzeba czekać na łatkę. Cytuj Link to post Share on other sites
raffee 0 Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Sam jestem posiadaczem HD7870 od Gigabyta i do niedawna miałem problem z wybudzaniem monitora. Po dłuższej przerwie w pracy działał jedynie twardy reset. Jednak 3 tygodnie temu kupiłem nowy monitor. Stary był podłączony do karty graficznej przez złącze DVI-I, nowy przez HDMI. Od tego momentu problem zniknął. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts