Skocz do zawartości

Komputer się przegrzewa!

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, ale mój PC ma spory problem z temperaturami. Nie wiem co się dzieje, ale na wyświetlaczu przy zasilaczu pokazuje mi temperature zasilacza powyżej 65 stopni celsjusza, gdy jestem na internecie! Z tego co wiem, to dość spora temperatura, zasilacz nie jest markowy i prawdopodobnie niedomaga od jakiegoś czasu i pewnie coś się w nim zepsuło.

Dodatkowo sprawdziłem temperaturę pozostałych komponentów komputera i również nie jest zbyt dobrze.. Wszystkie rzeczy które posiadam w komputerze opisane są w podpisie, wrzucam foto z programu SpeedFan z temperaturami..

http://i49.tinypic.com/3466r8k.jpg

Poradźcie mi co mam wymienić? Może jeszcze obudowę na jakąś przewiewną + zasilacz na markowy? Tak, żeby to wytrzymało długo i żeby było dobre przy wymianie komputera, tak by móc zostawić to co teraz wymieniam, by to było na lata...

Mam do wydania ok. 300zł.

Pozdrawiam.

Pewnie wentylacja w budzie za słaba, kup brutusa 410, ma 2 wentylatory w komplecie, dobrze byłoby też wrzucić trzeci wentylator na górę. Do tego pewnie pasty przewodzące na procku i grafie są już stare i wysuszone, musiałbyś nałożyć np zalman stg2.

Zasilacz pewnie się przegrzewa, bo dusi się w słabo wentylowanej budzie, bierze gorące powietrze od procesora. W brutusie będzie on na dole, i będzie brał zimne powietrze spod obudowy.

A taki zasilacz wytrzyma, gdy będę wymieniał np. procesor, płytę główną, kartę graficzną? Raczej zwykle biorę sprzęt ze średnio-niskiej półki, jakbym miał teraz brać to pewnie patrzyłbym na jak najoszczędniejsze komponenty, a do tego w miarę wydajne jak na ten pobór prądu. 400W takiego zasilacza starczy? Bo teraz mam 400W zasilacz, firmy nieznanej.. Myślałem raczej o czymś mocniejszym, na dłużej, więc nie wiem czy warto jednak myśleć tak, jak ja myślałem, czy jednak brać ten zasilacz, który Ty podałeś, Szczyrczek?

Najpierw sprawdź temperatury innym programem, wiele czytałem o tym, że SpeedFan BARDZO przekłamuje odczyty (u siebie mam podobnie). Sprawdź temperatury CPU np. w biosie a w Windowsie użyj np. HWmonitora :)

Na 99% odczyty tego SpeedFana są błędne :)

Rozumiem, tak czy tak wolę jednak wymienić tą obudowę i zasilacz. Jeden problem - nie wiem jaki zasilacz wybrać. Nie jestem pewien co do 400W - dlaczego? Posiadam procesor AMD Athlon II X2 250, który pobiera według producenta 65W, a zaś w testach moja karta graficzna potrafi pobrać ponad 230W w maksymalnym obciążeniu.. nie wiem, czy to prawda, ale wtedy już pobór wynosi blisko 300W, a do tego dochodzą inne rzeczy. Czy wystarczy mi przy komputerze podanym w podpisie ten zasilacz 400W, czy może wziąć już coś mocniejszego? Wiem, że gdybym teraz wymieniał komputer wziąłbym oszczędne komponenty, takie jak np. HD7750 i do tego jakiś oszczędny 4-rdzeniowiec od AMD (prawdopodobnie) więc ten zasilacz 400W nie stanowiłby problemu, ale teraz - nie jestem tego pewien. Co myślicie?

Napisano (edytowane)

Podczas zwykłego przeglądania internetu z włączonym pobieraniem w tle, programem HWMonitor.

http://www.picshot.pl/pfiles/104675/temp.jpg

Edit: Ups, zakryłem przypadkiem Voltages przy grafice.. Jest 1.20V, nic nie podkręcałem nigdy, wszystko standardowe.

Edytowane przez c0lin.

Więc tak:

1. Nie wiem jak u ciebie ze sprawnością manualna itp. ale możesz go trochę przeczyścić z kurzu - sprężone powietrze, albo pędzelek i jedziemy, w ostateczności co odradzam ale jeżeli się jest ostrożnym to i odkurzacz może być, przedmuchując wentylatory staraj się trzymać środek palcem żeby nic im sie nie stało.

2. Możesz spróbować obniżyć napięcie na procku tzw. undervolting, stopniowo o najmniejszą wartość (1 skok), reasumując napięcie w dół testujemy czy wszystko działa, przeglądarka itp. jeżeli temperatury spadły po zastosowaniu pkt. 1 lub zmianie obudowy to jakieś gry i powtarzamy, napięcie w dół itd.

3. Co do zasilacza, wątpie żeby był za słaby, jeżeli będziesz miał co do niego wątpliwości podasz model, najlepiej też rok zakupu i zobaczymy.

Edytowane przez kapitan shadow

Zrób foto budy w środku i ci tutaj ładnie w paincie narysujemy co i w którą stronę ma płynąć oraz gdzie powymieniać te pasty... no normalnie kuźwa wierzyć się nie chce... :)))

ja tam wierzę :P

jak ma 75 w necie to dwa razy tyle może mieć normalnie zresztą spójrz na grafę i resztę... downvolting zalecają mu hehhehehe :P ... dobre :P

ogólnie colin jak tylko to przeczytasz to wyłaczaj kompa i sprawdzaj czy chłodzenie na procu siedzi na wszystkich nóżkach i wentylator masz podłaczony, chyba że pasywa robisz na boxowym chłodzeniu :P

Wszystko chodzi, tamto to musiał być jakiś błędny odczyt bo program chodził minute z włączoną przeglądarką w tle.. ^^ Bez przesady - w sumie nawet tego nie zauważyłem. A 150 stopni to jednak sporo, to by chyba musiało płonąć.. O.o

Dobra, mniejsza z tym. Fotki zrobię jak wrócę, niestety nie znalazłem modelu obudowy ani zasilacza - zgubiłem kartkę, gdzie miałem wszystko zapisane. Wiem tylko, że nie był to zbyt dobry wybór i na pewno drugi raz bym czegoś takiego nie kupił.. Poza tym jak sam sobie popatrzyłem co i jak jest tu zamontowane, to bardzo możliwe, że zasilacz grzeje się przez obudowę. Całe ciepłe powietrze wyrzuca tak, że wszystko dookoła się ogrzewa. Gdy obudowa jest otwarta wszystko jest okej i nie grzeje się, pozostaje raczej w normie. Nawet zasilacz ma znacznie niższe temperatury, przy normalnym użytkowaniu jest to jakieś 45-50 stopni celsjusza. A myślę, że to nie jest aż tak zły wynik? Podczas grania nie dochodziło nawet do 60 stopni, co też myślę, że złe nie jest (było chyba 56-57). Więc pewnie to obudowa będzie do wymiany?

Jedynie spróbuję na szybko opisać co i jak w niej mam. Jako, że jest to tania obudowa nie należy się niczego specjalnego spodziewać. Posiada jeden wiatraczek z tyłu, zasilacz jest umiejscowiony z przodu obudowy u góry (oczywiście wewnątrz wszystko). Z przodu na zewnątrz posiadam wyświetlacz, który pokazywał te temperatury zasilacza. Reszta jest chyba normalnie, nie wiem, czy mogło by być inaczej? Obudowa przy procesorze posiada jeszcze taki "tunel", który odprowadza powietrze od procesora z lewej strony (jeśli patrzymy z przodu oczywiście). Wiem więc, że chłodzenie procesora działa, bo wiatraczek wyrzuca ciepłe powietrze przez cały czas. Nie wiem jednak czy to dobrze, że zasilacz wyrzuca pod siebie całe ciepłe powietrze? A nie oszukujmy się, gdy obudowa jest zamknięta to jest ono wręcz gorące... Być może przez to w środku wszystko się gotuje? Gdy otwieram obudowę całe ciepłe powietrze wydostaje się nagle. Przyznam, że jest bardzo ciepłe...

Mam nadzieję, że wszystko w miarę wyjaśniłem - z mojej analizy wychodzi, że to jednak obudowa. Mam rację? Teraz prawdopodobnie 3 dni mnie nie będzie, bo wyjeżdżam jutro rano i wracam na wieczór we wtorek (liczę, że do tego czasu brat mi komputera nie ugotuje, a Wy tu coś dla mnie wymyślicie i będę mógł to z waszą pomocą naprawić gdy wrócę), wtedy myślę, że zdecyduję o zakupie obudowy i ewentualnie zasilacza. A do tego czasu proszę Was bardzo o szybką odpowiedź. :)

Pozdrawiam.

Jest, jest, jest! Znalazłem tą obudowę!

Model to I-Box Lion 604b.

No, z tego co ja czuję, a jednak da się odczuć tak ciepłe powietrze, to jak podstawiam rękę pod zasilacz to mi tam ciepłe powietrze wyrzuca na ręke - czyli powietrze leci do obudowy. U góry obudowy z przodu jest mała krateczka, niby chyba na odprowadzanie tego ciepłego powietrza od zasilacza, ale idzie tam to powietrze jakoś słabo, skoro leci to ciepło tam strasznie słabo.. troszkę czuć, ale jednak chyba powinno szybciej być odprowadzane i w większych ilościach, bo w takim tempie na pewno to nie chłodzi.

A tak btw. co nie tak jest z płytą główną?

przekaż bratu żeby burtę zdjął podczas tych 3 dni, a potem na bank wymień ten złom, a zasilacz zostaw w spokoju bo jak pracuje w tej budzie przy takich tempach to w nowej odżyje :))

płyta? no taka budżetówka że w pale się nie mieści, nie dość że mini atx to jeszcze dwa banki na kości nad procem!! toć na logikę ciepłe powietrze z proca i grafy na nich ląduje... a zresztą olej to i tylko budę wymień , reszta przejdzie pozdrawiam :)

No więc ponawiam pytanie - co nie tak jest z płytą główną? No i może jeszcze ktoś bardziej aktywny na tym forum się wypowie? Zwykle nie ufam "nowym", a wolę opinie od doświadczonych - sorki...

Gość JackHammer

http://www.neo24.pl/?p=revoltec_airguard_pwm_rl063 x2

http://www.neo24.pl/?p=cooler_master_rc_430_kkn1&aff_id=101372

Jeden z boku (tam gdzie miejsce na szybie) i drugi na górze i ustaw tak by wyciągały. Możesz też zmienić pastę na radiatorze jak dawno nie była zmieniana. Zasilacza nie ma sensu jeszcze zmieniać.

Edytowane przez JackHammer

I-box to totalny złom, miałem model 607b, ta buda jest tak skonstruowana, że zasilacz wydmuchuje powietrze do... ŚRODKA! powietrze ucieka przez wąską kratkę do góry, musiałem zdjąć cały przedni panel i odkręcić wyświetlacz LCD, aby powietrze mogło się wydostać na zewnątrz przodem obudowy. Dodam że lakier można było zarysować nawet przy czyszczeniu.

Kupując model podany przez kolegów nie pożałujesz, taka buda starczy na długie lata.

Edytowane przez Cacek93

Okej, w takim razie na pierwszym miejscu radzicie mi wymienić obudowę? Okej, nie ma sprawy, wymienię, ale na jaką? Podajecie mi tego Brutusa 410, a JackHammer podał jeszcze Cooler Master RC 430.. co było by lepszym rozwiązaniem? A może lepiej coś jeszcze innego, parę złotówek droższego, a za to lepszego na długie lata? Chodzi mi właśnie, żeby ta obudowa trzymała się w moim zestawie jeszcze przez dłuugi, długi czas, więc zależy mi na tym.

http://www.agito.pl/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-czarna-91-527377.html?attr=1-466315,404-71409 - SillentiumPC Brutus 410

http://www.neo24.pl/?p=cooler_master_rc_430_kkn1&aff_id=101372 - Cooler Master RC 430