dragonoffire 0 Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Witam Mam ostatnimi czasy dziwny problem. Mianowicie, podczas grania w Starcrafta 2 komputer ma tendencje do całkowitego zawieszania. Po takim zdarzeniu jedyną możliwością jest przycisk reset. Mam pewne podejrzenia co do przyczyny, a dokładnie wydaje mi się że problem leży w karcie graficznej. Tempetatura potrafi sięgać do 60 stopni ( wiem że to nie jest dużo ), lecz komputer ma już 3 lata. Wydaje mi się że opisałem cały problem. PS: Konfiguracja komputera znajduje się na moim profilu na stronie głównej benchmark Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi Edytowane 4 Maja 2012 przez dragonoffire Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Podaj parametry komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
dragonoffire 0 Napisano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) PC CPU: Intel Core2 Duo E4500 2,2GHz karta graficzna: Zotac GeForce 8800 GT AMP Edition dyski twarde: Seagate Barracuda 7200.12 płyta główna: MSI P6N Sli Platinum pamięć RAM: DDR-2 800 4 GB Edytowane 4 Maja 2012 przez dragonoffire Cytuj Link to post Share on other sites
Danielov 2 Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Moja karta osiąga w grach 80-90 stopni i działa Radze ci postawić system windows na nowo, tez miałem tak ze się wieszał nawet na necie, postawiłem na nowo windowsa i działało wszystko git. Cytuj Link to post Share on other sites
dragonoffire 0 Napisano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Wiem że te temperatury nie są mega wysokie, ale nie widzę związku między full zwiechą a systemem. Przypominam że komp ma już ponad 3 lata Edytowane 4 Maja 2012 przez dragonoffire Cytuj Link to post Share on other sites
wodzu88 52 Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Spróbuj odpalić grę z jedną kartą graficzną, a później z drugą, może pomoże Cytuj Link to post Share on other sites
dragonoffire 0 Napisano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Spróbuj odpalić grę z jedną kartą graficzną, a później z drugą, może pomoże Sorka, skopiowałem konfiguracje kompa ze strony głównej bechmarka i wprowadzało to w błąd. Mam tylko jedną grafike Edytowane 4 Maja 2012 przez dragonoffire Cytuj Link to post Share on other sites
wodzu88 52 Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Spróbuj odpalić test w Furmarku (tylko ostrożnie bo program lubi szybko nagrzewać kartę- jak będzie powyżej 80'C to wyłączaj, najprawdopodobniej pasta termoprzewodząca do wymiany), jak karta się będzie zachowywać, a także sprawdź czy w Orthosie, nie wywali Ci błędu z procesorem, jak tak to też radzę zmienić pastę. Poniżej żebyś nie musiał szukać: Orthos FurMark Edytowane 4 Maja 2012 przez wodzu88 1 Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Odpal menedzera zadan, i wyslij zrzut ekranu z zakladki procesy i wydajnosc. Moze jakis program w tle obciarza ci procka i ram. Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 (edytowane) Moja karta osiąga w grach 80-90 stopni i działa Radze ci postawić system windows na nowo, tez miałem tak ze się wieszał nawet na necie, postawiłem na nowo windowsa i działało wszystko git.Miałem podobny problem, musiałem postawić system na nowo - korzystam z Win 7. Nie wiem jak zachowuje się GF gdy się go "podgrzeje" za mocno, ale raczej miałbyś restart kompa, już ATI9550 miało takie zabezpieczenia. Procesor tak samo - raczej by się zrestartował komp. Stawiam na system lub ew. dysk twardy. Edytowane 5 Maja 2012 przez manix82 Cytuj Link to post Share on other sites
dragonoffire 0 Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Dzisiaj przed przeczytaniem odpowiedzi postanowiłem zmienić pastę i temperatura w stanie spoczynku skoczyła do 58 stopni. 1. Teraz zrobiłem test w funmarku i temperatura po niecałej minucie zaczeła podchodzić pod 90 stopni. 2. W Orthosie nie wyskoczył mi błąd 3. Procesor jest zadbany i wątpie aby on był przyczyną; na procka mam zamontowany wentylator SilentiumPC oraz nałożoną pastę miedziną Wentylator na procku: http://www.komputronik.pl/product/95824/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/SilentiumPC_Spartan_HE923_CPU_Cooler.html Pasta: http://www.komputronik.pl/product/36988/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/AG_pasta_termoprzewodzaca_na_bazie_miedzi.html Możliwe że wymiana pasty pomogła bo maksymalnie w grze temperatura dochodzi do 68 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 przedmuchałeś radiator karty, możesz tam mieć mnóstwo kurzu i dlatego ci się karta strasznie grzeje, jak nie masz sprężonego powietrza, to odkurzacz też zda zadanie, tylko ostrożnie z nim... ta karta uwielbia zbierać kurz, jest go tam zwykle mnóstwo, brat ma identyczną i raz miał tyle ze mu się wentylator przez to zatrzymał a karta poszła do ponad 130 stopni ale działa nadal już 5 lat chyba Cytuj Link to post Share on other sites
dragonoffire 0 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zmiana pasty pomogła. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Temat do zamknięcia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts