Marandil 1 Napisano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Hej Od czasu do czasu kręcę serie gameplayi, etc dotyczących różnych gier etc. Zbierają się terabajty materiałów video, które trzeba konwertować i uploadować Dotychczas korzystałem z XviD + Lame obsługiwanych z poziomu VirtualDubModa, ale teraz siedzę na nowej, mocniejszej maszynie, która wspiera enkodowanie sprzętowe i zamierzam z niego jak najlepiej skorzystać... Tutaj powinienem chyba przytoczyć najistotniejsze parametry tej "maszyny liczącej", czyli i5 2500k @ 4.0-4.4 (zależnie od potrzeb), 8GB ram @ 1866MHz, MSI GTX 570 Power Edition, ASrock Z68 Extreme 3 Gen3. Wiem, że zarówno mój SB jak i GTX oferują sprzętową akcelerację enkodingu, ale teraz najważniejsze me pytanie: W jaki sposób, a dokładniej za pomocą jakiego softu maksymalnie wykorzystać je do współpracy? Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie okaże się, że nie mogę transkodować "jednym i drugim" naraz, ale narzędzie które umożliwia wybór "używanego do tego procesu" też było by bardzo pomocne, bo mógłbym odpalić jedną robotę na procu, drugą na dyskretnej grafie... Jeżeli chodzi o I/O, to najlepszym dla mnie rozwiązaniem było by wczytywanie z DirectShowSource'a, bo przyzwyczaiłem się do skryptów AVS + mogę tym czytać praktycznie wszystko, niezależnie od tego czym nagrywałem, czy co chcę dodać, czasem tylko trzeba się tym oskryptowaniem pobawić. Output... no, tutaj napisałem, że chciałbym enkodować w H.264, ale tak na prawdę, każdy kodek który oferuje "decent quality" w FullHD byłby ok... Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 http://x264.nl/ Nie ma sensu dalej się rozpisywać. Są tam linki do dyskusji, dokumentacji itp. Jest wszystko co potrzeba, żeby wystartować. Cytuj Link to post Share on other sites
Marandil 1 Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Umhm, dzięki, na dniach spróbuję przebrnąć przez --fullhelp... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts