T850x 0 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam, mam spory dylemat jak rozmieścić wentylatory w obudowie Gladius 800, standardowo są dwa, bodajże z przodu wdmuchujący, a z tyłu wydmuchujący, ale są jeszcze 4 miejsca na wentylatory 120mm , 2 u góry i dwa z boku obudowy, które dać na wdmuchiwanie, a które na wydmuchiwanie powietrza? mam też założone chłodzenie Fortis i tu też rodzi się pytanie, czy dać wentylator na radiator z lewej strony, czy z prawej, czy z obydwu stron radiatora? dam z lewej, to będzie wentylator za wentylatorem, jak dam dwa, to czy cyrkulacja powietrza będzie zachowana, dlatego pytanie do Was, jak będzie najlepiej? szukałem trochę w internecie, ale nie znalazłem do końca odpowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Mam Fortisa i mam dwa wentylatory, wydmuchujące powietrze na tył obudowy. Co do obudowy to z przodu wdmuchujący z tyłu wydmuchujący, a góra wydmuchujące też Cytuj Link to post Share on other sites
kross21 51 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Najlepszym sposobem będzie zamontowanie 2 wentylatorów wydmuchujących powietrze od góry i jednego z tyłu. Wentylator 14 bedzoie wdmuchiwał ale w końcu zapełnią się filtry (a są bardzo gęste i po 2 tygodniach są już mocno zapchane). Zastanowiłbym się na dolnym wentylatorem wdmuchującym ,ale nie wiem czy by cos to dało. W gladiusie brakuje mi tylko wenylatora zamontowanego u dołu i grubszych blach. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) oprócz ich rozmieszczenia, musisz także pamiętać o ich mocy, i warto mieć jej zapas, ja np mam 2 x 120 mm nox na przód wdmuchujące 80 m3/h ( przez gruby filtr ciągną gdzieś 65 ~ 70 m3/h ) następnie na coolerze 1 x 140 mm noctua 120 m3/h ( zazwyczaj skręcony do 50 m3/h ) i z tyłu wydmuchujący 1 x 120 mm AAB 170 m3/h !!! ( zazwyczaj skręcony do 70 m3/h ) + na dole wdmuchujący 1 x 140 mm silentium 80 m3/h ( przez filtr ciągnie coś 65 ~ 70 m3/h ) + u góry wydmuchujący 1x 140 mm coolmaster nie wiem jaka wydajność, strasznie tłukł łożyskiem więc skręcony gdzie do 20 m3/h motyw jest taki, żeby mieć najsilniejszy wentylator z tyłu na wylocie ( temperatura spadła mi o 4 stopnie w porównaniu z 120 m3/h który był tam wcześniej ) Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts