Skocz do zawartości

Poradźcie co dalej zrobić z moim starym kompem

Recommended Posts

Witam !

Posiadam taki oto komputer:

Grafy: 2x Sapphire Radeon HD 4850 512 mb

MOBO: Gigabyte GA-EP45-DS3 P45

Ramy: 2x2048 Corsair Dominator 1066mhz DDR2 CL5

Procek: Intel Core 2 Duo 8400, 3GHZ, 1333 FSB LGA 775, 45nm (kręcony do 3.6 - ni cholerę nie wiem jak go zrobić by na 4GHZ poszedł)

Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU - 520 W

Dysk: Samsung 640GB HD642JJ 7200 SATA II

Mam go już 2 lata i szczerze powiedziawszy całkiem przyzwoicie się spisuję (na monitorze 22" 1680x1050), nawet przy nowych grach, Dopiero Wiedźmin 2 dał mu popalić. Crossfire w niektórych grach działa super w innych już nie bardzo. Chciałem się zapytać co byście zaproponowali, by niewielkimi kosztami go ulepszyć. Czy jest to w ogóle możliwe ? Sprzedać dwa radki 4850 i kupić jednego mocniejszego ? Może procek sam wymienić ? Czy w ogóle się w to nie bawić i sprzedać go całego i kupić nowego ? Nie orientuję się za bardzo w nowym sprzęcie dlatego proszę was o mądrą poradę.

Dziękuje z góry i pozdrawiam !

[Edycja] Jeżeli chodzi o koszta to interesuję mnie kilka wariantów (od tych tanich rozwiązań do drogich). Powiedzmy, że górna granica to 1000zł (albo i więcej, gdy będzie warto). Ogólnie zależy mi o jak najlepszym stosunku kasowym do wzrostu wydajności.

Edytowane przez kojobojo

Witam

Niestety w twoim wypadku ograniczeniem jest płyta - 775 + DDR2.

Moim zdaniem jeśli ma to być sprzęt do grania to tylko wymiana.

Moim zdaniem jak i przedmówców tylko dysk i zasilacz warto zostawić.

Reszta do sprzedania.

Na twoim miejscu ja bym poczekał odrobinę aż Ivy Bridge okrzepnie troszeczkę i wtedy myślał o wymianie.

Powodzenia.