Skocz do zawartości

Zmiana napięcia karty graficznej

Recommended Posts

Witam. Posiadam kartę graficzną Radeon Gigabyte 6970 windforce wersja OC i mam problem z podniesieniem napięcia karty. Nie mogę znaleść programu którym by się dalo podnieść przez MSI Afterburner nie mogę odblokować napięcia a próbowałem na wszystkie metody a programy riva tuner czy amd gpu clock tool nie chodzą mi na systemie bo mam 7 64 bitową. Czy możecie mi doradzić jakim programem podniosę napięcie na 100% i czy przy tej karcie graficznej mogę wogóle podnieść napięcie

Edytowane przez woziu174

też mam wersję oc, dopiero w SOC można zmieniać chyba na oryginalnym biosie, w OC konieczna jest raczej zmiana biosu ( nie jestem pewien na 100 % , jak coś to proszę poprawić ), co się równa ze stratą gwarancji, ale chyba można zrobić backup biosu i gdzieś go zapisać, ale później może być różnie z jego ponownym wgraniem, bo wgrywać go będziesz dopiero jak będziesz oddawać kartę na serwis, czyli zwykle padniętą, no i tu jest problem, bo trudno jest wgrać bios do padniętej karty :(

JA poczekam aż mi gierki przestaną chodzić na full detalach i dopiero się bawić zacznę, wcześniej nie ma potrzeby :D

• Popieram 1

Jeśli masz zamrożoną opcję zmiany napięcia w programach przeznaczonych do O/C oznacza to że funkcja ta została zablokowana w BIOSie przez producenta.

Poszperałem trochę po forach i znalazłem to: http://www.tomshardware.co.uk/forum/272615-11-unlock-voltage-gigabyte-hd6970-windforce - stąd wynika że Gigabyte na pewno zablokował funkcje zmiany napięcia na twojej karcie.

Może przy pomocy RBE da się to odblokować: http://www.techpowerup.com/rbe/ ?

Edytowane przez Gremi
  • Popieram 1