Skocz do zawartości

Oceńcie ten zestaw, czy coś zmienić, dołożyć

Recommended Posts

Witam,

Obecna konfiguracja:

Windows 7 64-bit

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.70 GHz

NVIDIA GeForce 8600 GT

RAM 2GB PC2-5300 (667MHz)

Asus M2N-CM DVI

SAMSUNG HD642JJ (640GB/7200rpm/16M)

2 monitory (1920x1080 i 1680x1050)

postanowiłem wymienić na to:

AMD Phenom X4 960T

ASRock 970 Extreme3

Corsair XMS3 8GB, 1600MHz DDR3,

Thermaltake SP-550MPCBEU

kartę graficzną zostawiam, nie gram w żadne gry, komputer do pracy.

Zastanawiałem się też nad dyskiem SSD, używam pewnego programu bazodanowego który caly czas analizuje pewne wpisy. Codziennie dodaje ok 100k wpisów, a analiza tego zajmuje mi ok 3h, potem na bierzaca z tego korzystam, bardzo dużo statystyk musze mieć na bierząca, statystyki które co kilka sekund się zmieniają w bazie. Czy dysk SSD przyspiszył by nieco pracę bazy?

No i co myślicie o wybranej konfiguracji, dobrac cos lepszego, coś zmienić? Coś bardziej opłacalnego?

edit.

Jeszcze co do ceny, to nie chciał bym za bardzo przekroczyć 1.5k PLN, może być mniej :P

Edytowane przez bozowpozo

te czesci co podales zmienilbym na:

http://www.arest.pl/konfiguracja-594178

oszczedniej na pradzie, skoro nie grasz to ten 8600gt jest niepotrzebny. integra z zapasem wystarczy. po co geforce ma halasowac i pobierac prad. wydajnosc bedzie praktycznie ta sama co w Twoim zestawie cena chyba tez jest podobna

dyski tak jak koledzy radza, w zaleznosci od budzetu.

lub alternatywa na intelu:

http://www.arest.pl/konfiguracja-594179

wg upodoban i dostepnych pieniedzy.

Edytowane przez wujashek

te czesci co podales zmienilbym na: http://www.arest.pl/konfiguracja-594178 oszczedniej na pradzie, skoro nie grasz to ten 8600gt jest niepotrzebny. integra z zapasem wystarczy. po co geforce ma halasowac i pobierac prad. wydajnosc bedzie praktycznie ta sama co w Twoim zestawie cena chyba tez jest podobna dyski tak jak koledzy radza, w zaleznosci od budzetu. lub alternatywa na intelu: http://www.arest.pl/konfiguracja-594179 wg upodoban i dostepnych pieniedzy.

ale ja już tego geforce mam i chyba nie hałasuje, bo ma pasywne chłodzenie.

a do tej płytki co podałeś bez problemu podłącze dwa monitory pod dvi albo hdmi?

cena 1.5k pln nie zawiera dysku, nad tym będę się zastanawiał później. Ale z tego co rozmawiałem z ludzmi w podobnej sytuacji to mówią że dysk SSD bardzo dużo przyspieszył ich pracę.

Teraz nie mogę sprawdzić wielkości bazy bo jestem na laptopie, ale wydaje mi się że nie jest ona zbyt duża, dlatego że dane są co chwile obliczane i zmieniane na nowe. Baza się powiększa ale w małym tempie, za to bardzo często się zmienia.

Zamówiłem prawie taki sam zestaw który podawałem w pierwszym poście, zmieniłem tylko zasilke na ta która podawał foxy97

dokupiłem też sobie fajne chłodzenie i bede bawił się w overclocking :) 6 rdzeni i 4.0ghz niby lekko wchodzi :)

Co to karty graficznej narazie zostawiam stara, nie biore zintegrowanej bo byc moze bede chcial w przyszlosci kupic cos pod co bede mogl podlaczyc 4 monitory, albo cos co bedzie chodzilo dobrze na 2x 30'' . Z tego co słyszałem na innym forum to nawet moja stara karte można by było podkrecic zeby dobrze obsługiwała te 2 monity, nie wiem jak działała by integra.

Co do SSD dowiadywałem się od znajomych, to podobno 60GB wystarcza z wielkim zapasem, z tym że system mam na zwykłym HDD a baze i program na SSD