Skocz do zawartości

O/C Radek 4850

Recommended Posts

Podkręcaj co ~3Mhz. Rdzeń możesz spokojnie dać od razu na ~700Mhz, a pamięci na 2050Mhz.

Najlepiej abyś podkręcał osobno tj. jak podkręcasz GPU to zostaw w spokoju pamięci. Gdy znajdziesz maksymalne taktowanie rdzenia obniżasz o ~10Mhz taktowanie i szukasz maksymalnego dla pamięci.

Co do temperatur to spokojnie karta wytrzyma 80st. przez parę tygodni non-stop. :)

No to miło. 80 C to jest coś : D i nie mam w planach takich dużych temperatur na początek dam rdzeń na 600 Mhz i zobaczę co dało w Warheadzie : D

Twoja karta (w trybie 3D!!) ma 650Mhz na rdzeniu także jedynie obniżysz jej wydajność. Daj spokojnie na 700, tyle powinien zrobić każdy 4850. Poza tym nie spodziewaj się kosmicznych wyników po lekkim podkręceniu. :)

Najpierw wyciśnij z niej co się da, a dopiero później sprawdzaj co to dało.

U mnie karta dobrze nie leci. Osiągnąłem na niej maxa w Ati Overdrive, testy przechodziła i 3dmarki, ale w grach leciały artefakty...najbardziej w gridzie...może mam po prostu kiepski egzemplarz...temperatury były max 80 i to jeszcze w lecie, w upały - teraz spadły o jakieś 5-6 stopni :> .

EDIT. Co do wyników to różnica w 3dmarku 06 była około 400 punktów więc szału to nie dało i stwierdziłem, że nie ma sensu jej męczyć popracuje w przyszłości bardziej nad prockiem :)

Ja bym ci proponował zrobić 2 profile, jeden dla trybu 2d(własny), a drugi do trybu 3d.

Następnie dajesz Hardware-> Auto Overclocking... i ustawiasz sobie profile dla aplikacji 2d/3d :)

Edit:

jak boisz się sam podkręcać to naciśnij przycisk "pokaż animację", a następnie daj mem/gpu i program sam ci znajdzie odpowiednie wartości(oczywiście czasami wymagana jest ręczna korekta :)).

No ja od początku ; D

Machnij na 685Mhz na rdzeniu. Obiecuję że nic nie stanie się z kartą.

Tak poprostu w ATT czy w rivie ?

Edit.

Jak boisz się sam podkręcać to naciśnij przycisk "pokaż animację", a następnie daj mem/gpu i program sam ci znajdzie odpowiednie wartości(oczywiście czasami wymagana jest ręczna korekta :)).

I tak zrobię, bać się nie boje (stara karta podkręcona tak, że wzrost w fifie 09 był o ponad 40%, a był to radek 9600 pro ach stare czasy ; D )

BlackCrow tylko, że w radkach kręci się tylko gpu i memki(shadery działają z tą samą częstotliwością co gpu) :)

Nie wiem też czy tak na luzie zrobi te 700 na rdzeniu, ponieważ wszystko zależy od sztuki(popatrz na reckę mICh@eLa u którego rdzeń pracował stabilnie przy 650(przechodził wszystkie testy min. w gridzie)).

Fakt osobiście nigdy nie miałem radka i mogę się mylić :>

Ale nie wydaje mi się żeby shadery pracowały z tą samą częstotliwością co gpu :( ewentualnie mogą się podkręcać wraz z OC gpu :) ale zresztą nie wiem nie znam się xDD radka nie miałem :> ale może kiedyś będę miał to będę o nim wiedział więcej :)

Faktem też jest że zależy na jaką kto kartę trafi :P bo karta karcie nie równa :)

Ale myślę że zrobi te 700 Mhz :(

Fakt osobiście nigdy nie miałem radka i mogę się mylić :>

Ale nie wydaje mi się żeby shadery pracowały z tą samą częstotliwością co gpu :( ewentualnie mogą się podkręcać wraz z OC gpu :) ale zresztą nie wiem nie znam się xDD radka nie miałem :> ale może kiedyś będę miał to będę o nim wiedział więcej :)

Faktem też jest że zależy na jaką kto kartę trafi :P bo karta karcie nie równa :)

Ale myślę że zrobi te 700 Mhz :(

No właśnie o to mi chodzi, że shadery są zsynchronizowane z taktowaniem gpu, dlatego gdy podniesiemy taktowanie gpu o 100 to shadery też polecą o tą wartość :P