bazio94 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ile i czym można podkręcić Radka 4850 Vapor-X Sapphira 1GB i czy to chłodzenie jest rzeczywiście takie dobre i bardzo podatne na OC ? Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 viewtopic.php?f=43&t=4838 na przyszłość sprawdź czy nie ma podobnego tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Już to czytałem nie pomaga mi w niczym... Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 bazio94 podkręcic to możesz programem riva tuner link do programu http://www.programosy.pl/program,rivatuner.html na tej karcie co podałeś zrobisz dobre OC no i chłodzenie bardzo ciche. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Oc na niej powinno być b. dobre chłodzenie ciche bo system chłodzenia parą robi swoje A ile go podkręcisz to zależy od ciebie i od kupionego przez ciebie egzemplarzu Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Aha ok a co mam pierw kręcić ? Tzn. Core Speed czy pamięci ? http://img96.imageshack.us/img96/2649/loloa.th.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Obojętnie. Jedynie pamiętaj o wygrzewaniu karty(np. FurMark) i sprawdzaniu czy nie ma przekłamań w wyświetlanym obrazie. Do tego celu jest bardzo dobre narzędzie wbudowane w CCC. Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No tak ale jaki ma być stosunek np. 1 w to, a dwa z koleji w to drugie Czy normalne jest gdy włączę opcje "Show 3D Renderer" To temperatura w około 1,5 min dochodzi do 60 C ? I czy w idle od 39-41 C to dobrze jak na ta kartę ? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Podkręcaj co ~3Mhz. Rdzeń możesz spokojnie dać od razu na ~700Mhz, a pamięci na 2050Mhz. Najlepiej abyś podkręcał osobno tj. jak podkręcasz GPU to zostaw w spokoju pamięci. Gdy znajdziesz maksymalne taktowanie rdzenia obniżasz o ~10Mhz taktowanie i szukasz maksymalnego dla pamięci. Co do temperatur to spokojnie karta wytrzyma 80st. przez parę tygodni non-stop. Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No to miło. 80 C to jest coś : D i nie mam w planach takich dużych temperatur na początek dam rdzeń na 600 Mhz i zobaczę co dało w Warheadzie : D Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No to miło. 80 C to jest coś : D i nie mam w planach takich dużych temperatur na początek dam rdzeń na 600 Mhz i zobaczę co dało w Warheadzie : DTwoja karta (w trybie 3D!!) ma 650Mhz na rdzeniu także jedynie obniżysz jej wydajność. Daj spokojnie na 700, tyle powinien zrobić każdy 4850. Poza tym nie spodziewaj się kosmicznych wyników po lekkim podkręceniu. Najpierw wyciśnij z niej co się da, a dopiero później sprawdzaj co to dało. Cytuj Link to post Share on other sites
dybciu 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 U mnie karta dobrze nie leci. Osiągnąłem na niej maxa w Ati Overdrive, testy przechodziła i 3dmarki, ale w grach leciały artefakty...najbardziej w gridzie...może mam po prostu kiepski egzemplarz...temperatury były max 80 i to jeszcze w lecie, w upały - teraz spadły o jakieś 5-6 stopni :> . EDIT. Co do wyników to różnica w 3dmarku 06 była około 400 punktów więc szału to nie dało i stwierdziłem, że nie ma sensu jej męczyć popracuje w przyszłości bardziej nad prockiem Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No nie wiem widzę, że mam 520 na rdzeniu ? Mylę się ? http://img96.imageshack.us/i/loloa.jpg/ Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Bo to są ustawienia dla trybu 2D Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Aha a jak włączyć by pokazywało 3D ? : D EDIT. Pytanie do dybcia jak długo masz vapora ? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Machnij na 685Mhz na rdzeniu. Obiecuję że nic nie stanie się z kartą. EDYTKA: Jak chcesz kręcić to musisz mieć trochę odwagi. No i nie zapomnij nacisnąć "zapisz". Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja bym ci proponował zrobić 2 profile, jeden dla trybu 2d(własny), a drugi do trybu 3d. Następnie dajesz Hardware-> Auto Overclocking... i ustawiasz sobie profile dla aplikacji 2d/3d Edit: jak boisz się sam podkręcać to naciśnij przycisk "pokaż animację", a następnie daj mem/gpu i program sam ci znajdzie odpowiednie wartości(oczywiście czasami wymagana jest ręczna korekta ). Cytuj Link to post Share on other sites
dybciu 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Od wakacji jakoś +/- w połowie dokładniej Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No ja od początku ; D Machnij na 685Mhz na rdzeniu. Obiecuję że nic nie stanie się z kartą. Tak poprostu w ATT czy w rivie ? Edit. Jak boisz się sam podkręcać to naciśnij przycisk "pokaż animację", a następnie daj mem/gpu i program sam ci znajdzie odpowiednie wartości(oczywiście czasami wymagana jest ręczna korekta ). I tak zrobię, bać się nie boje (stara karta podkręcona tak, że wzrost w fifie 09 był o ponad 40%, a był to radek 9600 pro ach stare czasy ; D ) Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Radze podkręcać riva tunerem Zacznij odkąd chcesz ale 700 MHz na gpu to na luzie weźmie myślę Nie musisz najpierw gpu,shadery,pamieci możesz wszystko od razu do w miarę stabilnych taktów a potem pojedynczo się bawić :> Jak problem jakiś pisz Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 BlackCrow tylko, że w radkach kręci się tylko gpu i memki(shadery działają z tą samą częstotliwością co gpu) Nie wiem też czy tak na luzie zrobi te 700 na rdzeniu, ponieważ wszystko zależy od sztuki(popatrz na reckę mICh@eLa u którego rdzeń pracował stabilnie przy 650(przechodził wszystkie testy min. w gridzie)). Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Fakt osobiście nigdy nie miałem radka i mogę się mylić :> Ale nie wydaje mi się żeby shadery pracowały z tą samą częstotliwością co gpu ewentualnie mogą się podkręcać wraz z OC gpu ale zresztą nie wiem nie znam się xDD radka nie miałem :> ale może kiedyś będę miał to będę o nim wiedział więcej Faktem też jest że zależy na jaką kto kartę trafi bo karta karcie nie równa Ale myślę że zrobi te 700 Mhz Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Fakt osobiście nigdy nie miałem radka i mogę się mylić :> Ale nie wydaje mi się żeby shadery pracowały z tą samą częstotliwością co gpu ewentualnie mogą się podkręcać wraz z OC gpu ale zresztą nie wiem nie znam się xDD radka nie miałem :> ale może kiedyś będę miał to będę o nim wiedział więcej Faktem też jest że zależy na jaką kto kartę trafi bo karta karcie nie równa Ale myślę że zrobi te 700 Mhz No właśnie o to mi chodzi, że shadery są zsynchronizowane z taktowaniem gpu, dlatego gdy podniesiemy taktowanie gpu o 100 to shadery też polecą o tą wartość Cytuj Link to post Share on other sites
bazio94 0 Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Mam coś takiego w rivie: http://img19.imageshack.us/img19/9122/asdasuv.th.jpg Jak zrobić by pokazywała taktowania w trybie 3D nie w 2D Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Z tego co widzę to masz tam pokazane takty dla trybu 3D(650 rdzeń i 1000 pamięci(efektywnie 2000)) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts