Skocz do zawartości

Która płyta główna: MSI Z77MA-G45 vs ASUS P8Z77-M PRO

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje płyty głównej pod Sandy/Ivy bridge.

Koniecznie M-ATX.

USB 3

SATAIII

Wydaje mi się że na chipsecie Z77 będzię najlepsza.

Zastanawiam się tylko nad tymi jak w temacie.

Którą proponujecie?

Czy chipset Z77 jest ciepły/gorący jak X58 ?

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Majkelp

z77 pod ivy/ z68 pod scandy

jak x58 gorący jest x79, ale cena też parzy, bo jest kompletnie nieopłacalny

w z77 masz wsparcie od razu usb 3, ale z68 też ma usb 3 ale na osobnych kontrolerach, ale nie wydaje mi się, że będziesz z tego korzystać, bo uradzenia na usb 3 są zbyt drogie, ja osobiście nie używam

Edytowane przez kokosnh

"ale nie wydaje mi się, że będziesz z tego korzystać, bo uradzenia na usb 3 są zbyt drogie, ja osobiście nie używam"

Ja bym jednak zainwestował w USB 3.

To że teraz nie używa nie znaczy że za 3 lata nie będzie ich potrzebował. Chyba że Majkelp wymiania płytę co 2 lata lub cześciej. Osobiście przymierzam sie do kupna kompa i USB 3 jest jednym z moich prioryetów. Dobrze pamietam czasy przejścia z USB 1 na 2. Osobiscie uważam iz USB3 za 2 lata będzie standartem.

Pozdrawiam

nie asusa ( jak tanio to asrock, jak masz więcej kasy to msi, jak jeszcze więcej to evga ), ja się na asusiezawiodłem, ale mam 4 porty usb 3 i tak, tylko ich nie używam, bo usb 2.0 mi w zupełności wystarcza, i będzie długo wystarczać, mało które urządzenia wykorzystują tak naprawdę potencjał usb 2, jeśli chodzi o pamięci przenośne to można spokojnie powiedzieć, że dobre usb 2.0 będzie dużo szybsze niż zwykłe 3.0 i do tego tańsze :D

usb 2.0 ma przepustowość 480 MB/s taka prędkość spokojnie wystarczy każdemu, to 1,5 razy więcej niż sata 2, na których zwykle działają starsze dyski twarde, to jest naprawdę szybkie łącze, barierą są urządzania których transfer zwykle wynosi 5 ~20 MB co stanowi mniej niż 5% przepustowości łącza, a niestety urządzenia na usb 3 mają identyczną prędkość "wewnętrzną", barierą nie jest łącze a urządzenia i nijak tego nie wykorzystasz.

obecnie najszybsze dyski SSD wykorzystują maksymalnie USB 2, ale tylko w przypadku przesyłu liniowego danych mocno skompresowanych.

dziwi mnie polityka firm, wmawiających ludziom że urządzenie działa szybciej na usb 3 niż usb 2, mimo wykorzystania łącza na poziomie 5%, różnica może polegać tylko na kontrolerach USB 2 i 3 ale jest ona w granicy błędu pomiarowego.

• 2 tygodnie później...

@kokosnh

>"usb 2.0 ma przepustowość 480 MB/s to 1,5 razy więcej niż sata 2"

maksymalnie jest to 480Mbit/s czyli 60 MB/s czyli znacznie mniej niż potrafi większość dysków z talerzami (do 150MB/s) i zdecydowanie mniej niż nowe dyski SSD (500MB/s)

SATA 2.0 ma 2.4 Gbit/s (300 MB/s)

przy okazji wyjaśnienie:

MB = megabajt

Mbit. Mb = megabit

1 bajt = 8 bitów

11011011 < 8 bitów = 1 bajt

W skrócie nie siej dezinformacji, USB 2.0 nawet wykorzystywane w 100% jest za słabe dla dysków twardych.

Pozdrawiam,

Edytowane przez grj11

wiem co to jest b i B, kończę robić zawód informatyka, dobija mnie to że mogłem to przegapić, dosłownie dobija, znaczy jestem pewien że kiedyś źle przeczytałem ( może było źle napisane, nie wiem ), ale widać nie zastanawiałem się nad tym i stale czytałem to z błędem, brnąc w niewiedzy... :(

usuwam to co napisałem wcześniej bo jeszcze kogoś będzie dezorientować...

beznadzieja jednak nie mogę usunąć lub zmienić, no trudno... gorzej że mam ten błąd w jednej z prac co pisałem coś ogólnie o portach, ale chyba go nie zauważyli, bo mi nikt na to uwagi nie zwrócił :/