Skocz do zawartości

Upgrade kompa - Pomoc .

Recommended Posts

Witam . Jestem (dość świeżo po rejestracji . . ) i jestem w potrzebie .

Więc od początku - Mój komputer składa się z :

Procesora -Intel Celerona D 2.53 GHz ,

Płyty głównej - Intel 945pl

Ram - 2x1 GB DDr2 ( Kingstona , bodajże KVR800D2N5/1G [?])

Karta graficzna GF 9500 GT .

I mam zamiar mówić o tym sprzęcie w czasie przeszłym - tak, mam zamiar zrobić upgrade kompa . No i tu Pytanie do was - co poradzicie ???

Mój brat powiedział, że jego max kasa wyłożona na to liczyć będzie 1000 zł.

No i tu się zaczynają schody :

1) Kumpel poradził mi taką konfigurację

Intel Core2 Duo E7600 3,06GHz BOX 539 zł

Gigabyte ga-ep31-ds3l 221 zl

modecom premium box 500w 155 zl

w sumie 915

2) na stronie CD-Action poradzili mi taką :

Procesor : Phenom II X2 545 - 300 zł

Płyta Główna : ASRock AOD790GX/128M - 320 zł

Zasilacz : Corsair 400W CMPSU-400CXEU - 186 zł

3) Natomiast znajomy mojego brata, który jest jakoś powiązany ze stroną http://forum.thg.pl/ ( nie pamiętam dokładnie, ale chyba tam pracuje jako moderator [?]) w 45 minut poradził mi sprzęt opartu na :

Procesorze C2D e8200

Zasilaczu MODECOM MC Carbon MC-530 530W

PŁYTA GLOWNA ASUS P5Q DELUXE INTEL P45 SOCKET 775

i dokupienie GOODRAM DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 , z tym, że jego konfiguracja będzie o ok. 300 zł. droższa .

No i tu pytanie do was - proszę o pomoc w wyborze najlepszej konfiguracji . No chyba że macie dla mnie jeszcze lepsze to piszcie własne .

Dodam, że komp jest głównie do gier, ale ( przynajmniej mi się wydaje ) że jak do gier jest dobry, to i do spraw biurowych w pełni wystarczy !) .

1: Intel Pentium Dual Core E5200 - 220zł

Gigabyte EP31 DS3L - 220zł

OCZ Fatal1ty 400W - 150zł

I jeżeli obecnie RAM Ci wystarcza za resztę dokupienie grafiki (ATI HD4850 lub wydajniejszy GF GTS250), jeżeli nie to wymiana obecnych na 2x2GB GoodRAM 800MHz (ta płyta nie obsługuje 4 dwustronnych kości pamięci).

2: Athlon X4 620 - 350zł

Gigabyte MA770 UD3 - 250zł

OCZ Fatal1ty 400W - 150zł

I tu można by dokupić kolejne 2x1GB

Ja skłaniałbym się ku pierwszemu zestawowi i dokupienie lepszej grafiki skoro komputer ma być przeznaczony do gier (9500GT do tego się nie nadaje).

Taki zestaw będzie w sam raz:

Procesor:

AMD Phenom II X2 545 /3.0GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/

310 zł

Płyta główna:

Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770/

290 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1600MHz CL9

150 zł

Zasilacz:

Amacrox Warrior 460W

249 zł

Razem 999.00 zł

I starczy na długo do nowszych gier. Masz szanse także odblokować 4 rdzenie (może ci się uda). W przyszłości możesz dokupić kolejne 2GB ram jeśli teraz nie chcesz przepłacać. Ta 9500GT w zupełności wystarczy, potem kupisz sobie lepszą.

Jeśli chcesz budować budżetową platformę opartą o 4-rdzeniowy procek to w tej chwili najlepszy stosunek ceny do wydajności ma zaproponowany przez kubbaka Athlon II x4 620 - w Proline ok. 320 zł. Niezależnie od wyboru cpu kartę graficzną pokroju 9500GT musisz wymienić (jeśli chcesz na nowym zestawie grać). Najtańsze sensowne grafiki to albo Radek 4850 albo GF 9800, ale to też wybór budżetowy i nie starczy na długo.

No, a jak będzie z tym zestawem w przyszłości ?? Bo ten zestaw za ok. 600 zł. proponował mi kumpel, ale miałem wątpliwości co do pewności sprzętu ( płyta do prawdopodobnego OC ) no i przyszłość - jakby 4 rdzenie stały się przydatne . . .

Wtedy kupujesz za grosze C2Q 9550 i masz świetną wydajność (będzie dużo lepiej od A II X4).

Ja bym się skłaniał do pierwszej propozycji kubbak'a. Intel E5200 po OC (w moim przypadku 4GHz) to procesor, który bez problemu radzi sobie nawet z GTA IV na wysokich detalach. Moim zdaniem jeszcze jest za wcześnie na cztery rdzenie.

I zwróć uwagę, że w przy tym zestawie zostaje jeszcze kasa na lepsza kartę graficzną. Nie kupuj więcej RAMu, nie ma sensu. Ewentualnie kiedyś 2GB w jednej kości (zakładając, że płyta obsłuży - tu się pytaj bardziej doświadczonych :)). Za to za 4 stówki, które Wam zostaną bez problemu dostaniecie GeForce'a GTS 250. Karta ta podniesie wydajność zestawu (w grach) w porównaniu do 9500GT o jakieś 100%.

I w ten sposób możecie grać w większość gier na wysokich detalach za tysiąc złotych, bo tak naprawdę kupowanie droższych kompów jest wysoce nieopłacalne :)

Ja bym się skłaniał do pierwszej propozycji kubbak'a. Intel E5200 po OC (w moim przypadku 4GHz) to procesor. . .

A na jakiej płycie osiągnąłeś te 4 GHz ???

No i o ile bardziej wonniejsze są procki od AMD ???

(tzn. dlaczego platforma na Phenomy x2 są nie opłacalne ??? )

Osiągnięcie 4 GHz jest jak najbardziej realne, ale napięcia potrzebne do tego sporo wykraczają ponad przyzwoitość.

Czyli najlepszym wyborem będzie zestaw oparty na E5200 ?? Hm . . .

A jak się ma sprawa z pamięcią podręczną procesora ? E5200 ma bodajże 2 Mb L2 a taki Phenom 545 bodajże 6mb L3 . . ? . A na tej płycie za 220 zł. procka bym już podkręcił od razu tak na ok. 2.8 ghz ( nie pchałbym się od razu na jakiś kosmos :) ) - boxowe chłodzenie wystarczy, czy lepiej by było np. kupić Pentagrama Karakorum ??

Na każdej płycie dasz radę podkręcić E5200 do 2.8GHz. Myślę, że najlepiej będzie dać szynę na 240MHz i mieć 3.0. Miałem tak na box i temperatury był ok. Do takiego OC nie trzeba większego chłodzenia. Cache nie ma aż takiego wielkiego znaczenia, przynajmniej nie takiego, żeby było warte 300zł więcej (E8400) :)

Tak PDC jeśli jest zegar w zegar z Phenomem X2 jest od niego minimalnie wydajniejszy (2-5%) natomiast od Athlona II X2 jest dużo wydajniejszy (15-35%).

W tej kwocie to albo PDC E5200/E5300 (zestaw z grafiką) albo Athlon II X4.

Na tej płycie z E5200/E5300 (są w tej samej cenie) zrobić na BOXie ~3,3GHz.

A co sądzicie o płycie Asus P5QL PRO ???

No i odnośnie tej platformy - Na 775 pozostają tylko C2Q'dy, których nowych chyba już nie zobaczymy, bo Intel pozostanie przy Core i 3/5/7 , natomiast AMD na podstawkę AM3 nadal będzie tworzyć te nowe X4 i może nowe phenomy X2 . . .

Napiszcie co o tym myślicie . ..

• 3 tygodnie później...