AREK137 3 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam ponownie. Potrzebna mi buda ( +/- 3k ) do gier + monitor ( +/- 700 zł )+ cała reszta. Za jakiś czas dokupię jakiś porządnu cooler i oc procka + grafy. po miesiącach śledzenia forum itp złożyłem coś takiego http://www.morele.ne...ry/info/S5n7AL/ + ZALMAN Z9+ ( tak wiem sito, ale bardzo mi się podoba ZAZNACZAM że jest to budżet który prawdopodobnie ulegnie zmianie na mniej ( od rodziców zależy ) w takim wypadku biorę 7850 + 4 GB ramu, Czy wszystko jest dobrze dobrane? czy głośniki / klawiatura + myszka wystarczą do gier dla amatora? Czy wszystkie gry odpalą na ultra w FHD? jaki inny monitor ew. polecacie do gier ( najepiej tańszy ) Już nie chcę czekać na ivy i 6xx bo i tak jakiejś kolosalnej różnicy pewnie nie będzie. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez AREK137 Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 zy wszystkie gry odpalą na ultra w FHD?Nie Cytuj Link to post Share on other sites
AREK137 3 Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie jakie i dlaczego ? za słaba karta??? Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez AREK137 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Radeon 7850 • Bardzo dobra wydajność w 1680x1050 i przyzwoita w 1920x1080 – karta oferuje wystarczającą wydajność, aby móc grać w wysokich detalach graficznych, włączając w to wygładzanie krawędzi x4. Oczywiście nie w każdym tytule, aczkolwiek wiele nowych produkcji jakie pojawiają się na rynku nie będzie wyzwaniem dla tego akceleratora. • Walory użytkowe – przede wszystkim świetna relacja wydajności do poboru energii. Karta pod tym względem rozkłada na łopatki GeForce'a GTX 560 Ti. Ponadto już referencyjny egzemplarz pokazał, że HD 7850 osiąga stosunkowo niskie temperatury chipu. System chłodzący nie wyje i nie wytwarza dużego hałasu, a autorskie karty pod tym względem nie będą gorsze. • Podkręcanie – to atut tych kart. Są wręcz stworzone, aby wyciskać z nich ostatnie soki. Nasz egzemplarz osiągnął maksymalne wartości, jakie można ustanowić w aplikacji do O/C. Co więcej, przetaktowanie wyraźnie polepsza działanie gier. Wyżej masz uzasadnienie dlaczego nie będziesz mógł grać w FHD na Ultra. Jak nie jesteś wymagający aż bardzo to na AAx4 spokojnie pograsz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
michalinio22 32 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Radeon 7850 • Bardzo dobra wydajność w 1680x1050 i przyzwoita w 1920x1080 – karta oferuje wystarczającą wydajność, aby móc grać w wysokich detalach graficznych, włączając w to wygładzanie krawędzi x4. Oczywiście nie w każdym tytule, aczkolwiek wiele nowych produkcji jakie pojawiają się na rynku nie będzie wyzwaniem dla tego akceleratora. • Walory użytkowe – przede wszystkim świetna relacja wydajności do poboru energii. Karta pod tym względem rozkłada na łopatki GeForce'a GTX 560 Ti. Ponadto już referencyjny egzemplarz pokazał, że HD 7850 osiąga stosunkowo niskie temperatury chipu. System chłodzący nie wyje i nie wytwarza dużego hałasu, a autorskie karty pod tym względem nie będą gorsze. • Podkręcanie – to atut tych kart. Są wręcz stworzone, aby wyciskać z nich ostatnie soki. Nasz egzemplarz osiągnął maksymalne wartości, jakie można ustanowić w aplikacji do O/C. Co więcej, przetaktowanie wyraźnie polepsza działanie gier. Wyżej masz uzasadnienie dlaczego nie będziesz mógł grać w FHD na Ultra. Jak nie jesteś wymagający aż bardzo to na AAx4 spokojnie pograsz. O ile dobrze spojrzałem to autor tematu dał 7870 a ta karta ma taki opis: Radeon 7870 • Świetna wydajność w 1680x1050 i bardzo dobra w 1920x1080 – kartę polecamy posiadaczom dużych monitorów o przekątnej najlepiej 24 cali. Ten Radeon rywalizuje z GeForce GTX 570, a w niektórych grach można liczyć na wydajność zbliżoną do GeForce GTX 580 lub Radeona 7950. Polecamy wszystkim tym, których nie stać na droższego HD 7950. • Walory użytkowe – podobnie, jak w przypadku wolniejszego brata, akcelerator odznaczał się niewielką głośnością wentylatora i stosunkowo niewielką temperaturą (jak na chłodzenie referencyjne). Bardzo mocnym punktem HD 7870 jest niski pobór energii, co w dzisiejszych czasach jest coraz częściej doceniane przez użytkowników. • Podkręcanie - warto podkręcić tę kartę. Pod tym względem nowość firmy AMD spisuje się wyśmienicie, osiągając wyższą wydajność od układu HD 7950 i GeForce GTX 580. Pograsz w większość tytułów w FULL HD na max dertalach i tylko w niektórych będziesz musiał ograniczyć wodotryski typu aax4 lub filtorwanie anizotropowe Zestaw jak najbardziej dobrze złożony. Pozdrawiam EDIT: Najlepiej weź teraz 7870 naciągnij rodziców niereferencyjne konstrukcje świetnie się kręcą i doganiają 7970 i GTX 580 lub nawet czasem są lepsze od Geforce'a. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez michalinio22 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ZAZNACZAM że jest to budżet który prawdopodobnie ulegnie zmianie na mniej ( od rodziców zależy ) w takim wypadku biorę 7850 + 4 GB ramu, ile dobrze spojrzałem to autor tematu dał 7870 a ta karta ma taki opis: To jesteś w błędzie. Autor wspomniał o zmianie budżetu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
michalinio22 32 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) To jesteś w błędzie. Autor wspomniał o zmianie budżetu. Nie jestem w błędzie autor nie napisał że budżet JUZ się zmienił i że to pewne, napisał "prawdopodobnie" jeśli dla Ciebie to słowo to już całkowita PEWNOŚĆ to nie mamy o czym rozmawiać . A jak wiadomo z rodzicami negocjację są bardzo wskazane na swoją korzyść. Proszę dla Ciebie JackHammer >> http://www.sjp.pl/prawdopodobnie Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez michalinio22 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ZAZNACZAM że jest to budżet który prawdopodobnie ulegnie zmianie na mniej Prawdopodobnie czyli jest bardzo duża szansa na coś, oczywiście to nie znaczy 100% prawdopodobieństwa ale ponad 50% już tak. Z resztą jak rodzice autora wyłożą tyle ile mogą to raczej do gadania za wiele mieć nie będzie. takim wypadku biorę 7850 + 4 GB ramu, to dobitnie podkreśla zmniejszony budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
michalinio22 32 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) ZAZNACZAM że jest to budżet który prawdopodobnie ulegnie zmianie na mniej Prawdopodobnie czyli jest bardzo duża szansa na coś, oczywiście to nie znaczy 100% prawdopodobieństwa ale ponad 50% już tak. Z resztą jak rodzice autora wyłożą tyle ile mogą to raczej do gadania za wiele mieć nie będzie. to dobitnie podkreśla zmniejszony budżet. No okej nie chce się kłócić i bruździć w temacie. Co nie zmienia faktu że na miejscu autora postarałbym się zorganizować jak największą sumę bo przy takim wydatku 300zł nie bolą tak bardzo jak przy pojedynczym zakupie a później może być niedosyt i plucie sobie w brodę. Ale bądź co bądź obie karty są świetne i pograsz w nich w FULL HD ale na pewno przy 7850 częściej będzie Ci brakować mocy w grach niż przy 7870. No i jeszcze OC te 2 karty aż proszą się o to i jeszcze oddają to w postaci dużego skoku wydajności. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez michalinio22 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AREK137 3 Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 OK, a co z resztą zestawu? czy te głośniki wystarczą do gier? I czy klawiatura/ myszka się spiszą - czytałem że w bezprzewodowych jest za duży czas reakcji do gier- to prawda? Cytuj Link to post Share on other sites
jabłkowy 5 Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Proste pytanie: Czy zależy Ci na klawiaturze i myszce, które są bezprzewodowe? Ja korzystam z samego gryzonia i muszę powiedzieć, że jestem średnio zadowolony. Mały, po roku wszystkie napisy się starły, wymienianie baterii jest dość uciążliwe, szczególnie jeśli wysiadają Ci w środku jakiejś niezłej akcji... A tak miałem nie raz. Dla siebie wziąłbym: Myszka - A4 Tech X-748k czarna Vtrack Klawiatura - Klawiatura A4 Tech X7-G800MU Co do głośników - z takim budżetem brałbym słuchawki. Np. Sennheiser HD 201, które do gier jak i do muzyki nadają się świetnie. Wielu je poleca, każdy zadowolony (ja też) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ofalo 7 Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 A ja mam pytanie, może nie powinienem pisać tutaj ale nie chcę otwierać nowego tematu dla takiej błachostki, a może i komuś się tu przyda. Więc jeśli chodzi o OC kart graficznych to czy jest to bezpieczne i czy dużo trzeba dopłacić do chłodzenia takiej karty? Sporo słyszałem sytuacji że "spaliło mi się GPU bo za bardzo podkręciłem" sam podkręcałem nie dawno swój procek ale żeby kartę? To mi przez myśl nie przeszło. Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 jakie i dlaczego ? za słaba karta???Do wszystkich gier w Full HD na nawyższych ustawieniach potrzeba karty z nawyższej półki. Cytuj Link to post Share on other sites
Ofalo 7 Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Złożyłem sobie taki zestaw. Ja bym na twoim miejscu nie kupował monitora (jeśli masz monitor) i zamiast tego kupił windowsa 7 a dopiero potem go kupisz jak będą fundusze . A zamiast głośników słuchawki (Są to bardzo dobre słuchawki lekkie dobrze siedzą na łbie i wydają wspaniałe basy, które cena się w np. Battlefieldzie w dodatku mają bardzo dobry mikrofon. Nic tylko brać http://www.morele.net/inventory/info/ifpEV/ + obudowa jaką tam sobie zażyczysz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AREK137 3 Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Proste pytanie: Czy zależy Ci na klawiaturze i myszce, które są bezprzewodowe? Ja korzystam z samego gryzonia i muszę powiedzieć, że jestem średnio zadowolony. Mały, po roku wszystkie napisy się starły, wymienianie baterii jest dość uciążliwe, szczególnie jeśli wysiadają Ci w środku jakiejś niezłej akcji... A tak miałem nie raz. Dla siebie wziąłbym: Myszka - A4 Tech X-748k czarna Vtrack Klawiatura - Klawiatura A4 Tech X7-G800MU Co do głośników - z takim budżetem brałbym słuchawki. Np. Sennheiser HD 201, które do gier jak i do muzyki nadają się świetnie. Wielu je poleca, każdy zadowolony (ja też) a jakaś inna propozycja klawiatury / ta niezbyt mi się podoba, najlepiej coś całkeim czarne bez żadnych świecidełek. Są jakieś dobre słuchawki z wbudowanym mikrofonem w tej cenie? poza tym tak trochę dziwnie będzie bez głośników ;P Złożyłem sobie taki zestaw. Ja bym na twoim miejscu nie kupował monitora (jeśli masz monitor) i zamiast tego kupił windowsa 7 a dopiero potem go kupisz jak będą fundusze . A zamiast głośników słuchawki (Są to bardzo dobre słuchawki lekkie dobrze siedzą na łbie i wydają wspaniałe basy, które cena się w np. Battlefieldzie w dodatku mają bardzo dobry mikrofon. Nic tylko brać http://www.morele.net/inventory/info/ifpEV/ + obudowa jaką tam sobie zażyczysz. No ale 2 komputerów nie podłączę do 1 monitora , windows już mam. Zastanawia mnie ram - nie ma żadnych opinii - jest ok ? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez AREK137 Cytuj Link to post Share on other sites
jabłkowy 5 Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Może być ta - Microsoft Curve 2000 albo ta: A4Tech KX-5MU or Logitech Internet 350 itp. itd. Albo zostawić starą - tę, z której korzystasz aktualnie Lepiej wziąć hd 201 + jakiś mikrofon np. Zalman ZM-MIC1. Razem za około 100 zł. Ogólnie ładny sprzęt będziesz kupował Pozazdrościć Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez jabłkowy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ofalo 7 Napisano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja bym nie kupował tak drogiego monitora, a zwłaszcza Dela, panasonica i innych drogich firm. Wybierz Samsunga ten model http://www.morele.net/monitor-led-samsung-syncmaster-s22a300n-ls22a300ns-en-409384/ ma full HD i o 300 zł tańszy i podejrzewam, że nie różni się zbytnio od konkurentów, bo firma Samsung ma taką taktykę gdzie daję mniejszą cenę przez co dużo osób to kupuję, a jakość jest taka sama. Wiem o tym, bo mój ojciec robił z nimi przetargi i gadał z jednym facetem i opowiadał jaki mają sposób na dużą sprzedaż. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AREK137 3 Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 To tn-ka . Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Nie słuchaj kolegi. Ten monitor Della U2312HM to świetny wybór, ma matrycę IPS co da ci świetne odwzorowanie kolorów, niczym profesionalne zastosowanie... Jedyne co mnie w nim denerwuje to długi czas reakcji, bo aż 8ms, ale jak czytałem nie jedną reckę, to jest on niezauważalny. Np. to: , a jak chcesz jakieś porównanie z monitorem do gier, który ma 120Hz, to obejrzyj to: http://www.youtube.com/watch?v=-6UzRNSpNtw , jak widać, różnicy brak, a kolory robią swoje... Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Różnicę pomiędzy TN widać gołym okiem. Ale dla mnie i tak PLS zarówno pod względem kątów jak i kolorów lepiej wypada od IPS, tylko ta cena Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 wiesz, po co ci pls? Najlepsze są va, bo mają krótki czas reakcji i piękne kolory. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts