Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sens podnosić napięcie jest wtedy, kiedy zaczna tracić stabilność - wywala na pulpit lub pojawiają się "bluskriny" ;)

Oczywiście napięcie podnosisz minimalnie do uzyskania stabilności, robienie dużych skoków nie ma większego sensu. Jak już podniesiesz napięcie i karta będzie stabilna to można podkręcać dalej i tak w kółko do uzyskania maksymalnych stabilnych wartości.

Ogólna zasada podkręcania jest taka - najpierw kręcisz na domyślnym napięciu. Dajesz powiedzmy co 10mhz na rdzeniu i pamięciach i sprawdzasz stabilność furmarkiem. Jeśli karta nie zawiesza systemu, nie wyświetla artefaktów, nie resetuje komputera - kręcisz dalej, jeśli robią się krzaki/ zawiesza się system dodajeć powoli napięcie aby ustabilizować kartę. Sam musisz znaleść granicę przy której musisz podbić napięcie GPU. Pamiętaj tylko by nie przesadzać i nie dać od razu wszystkiego na maxa.

Twoja karta to nadal bardzo dobra konstrukcja. Sam miałem ją kupić, no ale wpadła mi w ręce 7950 i została na dłużej ;) Zrób sobie 3dmark11 na ustawieniach podstawowych i po podkręceniu i popatrz na gpu score - powinien wzrosnąć. Jeśli chcesz w grach zobaczyć czy Ci fps wzrósł, uruchom razem z grą frapsa tak py po wciśnięciu klawisza (domyślnie F10) zapiswał Ci klatki minimalne/srednie/najwyzsze. Przeprowadź test w tej samej lokacji na ustawieniach domyślnych i podkręconych - wtedy zobaczysz o ile Ci wzrósła liczba latek w grach.

Z doświadczenia kręcenia tej karty...

FurMark, Kombustor, czy nawet OCCT nic tutaj nie dają w kwestii prawdziwej stabilności. Tylko Battlefield 3 @ Metro64, ew. coś bardziej wymagającego. Jakiś czas temu próbowałem się pobawić trochę w kręcenie (dokładnie tej samej karty) i tak podbijam sobie taktowanie, Furmark, podbijam, OCCT, kombustor itd... Wyszło mi na to, że wszyściutko stabilnie. Battlefield, nie minęła minuta, crash, wywalenie do pulpitu z wyraźnym "resetem" grafiki (wiatraki zatrzymały się na chwilę i za chwilę ruszyły przywracać temperaturę normalną). Temperatury nawet nie dotknęły normy, a stabilność poleciała. Jeszcze staram się nie tykać napięć, bo nie ma po co, ale w wypadku tej karty musiałem ściągnąć wersję beta afterburnera, bo release nie rozpoznawał poprawnie, że ta karta ma triple overvoltage.