Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat - więc piszę tutaj.

Dziś podłączyłem do komputera kartę graficzną Radeon HD6950 ...

Musiałem wypiąć poprzednią kartę tymczasową - HD3650 ...

Potem musiałem poodłączać wszystkie kable od płyty głównej, bo mi karta nie chciała się zmieścić.

Podłączyłem kartę, kabelki itp. i teraz komputer mi się nie chce uruchomić ...

Włącza się tylko na pół sekundy LED od wiatraczka z obudowy i świeci się jakaś lampka na płycie głównej (ale ona zawsze się paliła) ...

Odłączyłem kartę z płyty głownej i nadal nic ;/

Jakieś sugestie od was co mogłem popsuć ? ;/

Zobacz czy dobrze wsadziłeś kabelki od przedniego panelu, to są najwięksi przeciwnicy jeśli chodzi o składanie komputera dla mnie ^^. Najlepiej podłącz tylko kabelek odpowiedni za uruchomienie zestawu do odpowiedniego gniazda. Albo najprostrza metoda, do ręki instrukcja do płyty głównej i sprawdzanie gniazd po kolei czy dobrze podpięte. Może też być tak, że coś robi zwarcie, a zasilacz w takim przypadku odrazu się wyłącza. Jeśli to nie da rezultatów to podepnij starą kartę graficzną.

Edytowane przez knypsio123

Też stawiam na zasilacz, ewentualnie może źle ram włożyłeś, o ile go wykładałeś. Podłączyłeś jak rozumiem 2x 6pin do karty? jaką masz dokładnie zasiłkę oraz płytę główną?

Edytowane przez C r 0 w

Jaki masz zasilacz i resztę sprzętu ? Mógł paść zasilacz, tak jak inni piszą, albo niechcący jakiś kabel odpiołeś. Też miałem problem z kompem, że niechciał się uruchomić i po dociśnięciu kabla zasilającego wszystko działało jak trzeba.

Kable mam na 100 % dobrze podłączone.

Tych od panelu nie wyjmowałem - ale zrobiłem zdjęcie na wszelki wypadek :D

Starą kartę graficzną podłączałem - nawet próbowałem bez karty podpiętej.

Ram wyjąłem później - próbowałem odpalić bez ramu.

Zasilacz :

Thermaltake Smart 530W 80+ 120mm APFC

reszta sprzetu :

intel core i5-2320

8 gb ram ddr3 1333 mhz goodram

Płyta Asus P8H61-M LE REV 3.0

dysk 1,5 tb samsung

Jak karta ma 2 złącza 6-pin to powinienem obydwa podłączyć, tak jak podłączyłem ? :D

Jutro do mnie kolega przychodzi i mi sprawdzi zasilacz miernikiem jakimś (ja się nie znam :P )

Themraltake jest przecież markowy :D, w dodatku jeden z lepszych. Moim zdaniem to raczej nie zasilacz,chyba, że już staruszek ;). Może żle przykręciłeś coś i płyta styka z tylną ścianką, czasami się zdarza zapomnieć o jakiś podstawikach, albo dystansach.

To tak :

Zasilacz działa na innej płycie 20-pin i na moim starym kompie z 24-pin, więc już nie muszę sprawdzać kabelków ;p

Zasilacz to ma miesiąc dopiero :)

Wyjąłem nawet płytę główną z kompa i też nie działa ;/

Więc chyba będę musiał wysłać płytę na gwarancję ;)

A to może mieć jakikolwiek związek z tą nową kartą graficzną ?

Ona mogła zepsuć płytę główną ? - płyta ma pci express x16 2.0 a karta 2.1

Bo teraz boję się podłączyć kartę do innej płyty :D

f5

Edytowane przez wojciechoslaw

między pci-e 2.0 i pci-e 2.1 nie ma żadnej różnicy, to jest tylko hłyt reklamowy AMD

jeśli nie jest to uszkodzenie mechaniczne, to powinni przyjąć :D no chyba że są ślady, jak czymś przypalałeś płytę... :D

ale na serio, jak je uszkodziłeś ?

Albo jak wyjmowałem starą kartę, albo jak wkładałem nową. Bo jest duża 'rysa' przy końcu płyty na wysokości pci-express i najprawdopodobniej są uszkodzone ścieżki ;/

Edit :

To jednak nie uszkodzone ścieżki - sprawdzone miernikiem.

Wysyłam płytę na gwarancję, może przyjmą ^^

Nie mam pojęcia czemu nie działa, lampka od zasilania się pali i w tych pręcikach od włączenia też jest napięcie ;/

Da się jakoś sprawdzić czy się nie zepsuła karta graficzna ?

//edit :

Ja się może na tym nie znam... ale wydaję mi się, że z tym złączem od chłodzenia może być coś nie tak...

Tu zamieszczam zdjęcie :

http://img809.imageshack.us/img809/38/img20120424152710.jpg