Skocz do zawartości

Która obudowa bedzię najlepsza patrząc na stosunek jakości do ceny?

Recommended Posts

Zdecydowałem ,że dołożę parę złotych zróbmy do 180 żeby z przesyłką się zamknęło w 200 zł. Tylko proszę o propozycje nowych "budek" ,nowoczesną , dobrze wytłumioną , z naciskiem na chłodzenie dysków ,i innych komponentów również -temperetury, może beznarzędziowo do składania,.Po prostu najlepsza , opcja pod mój konfig ,który jest na samym początku tematu . Dziękuję za propozycje !!!Obecnie mam obudowę Firmy Enlight z przed 4 lat z Vobisu wymiary identyczne jak Brutus 430 wysokość x szerokość .Niestety temperatury po zamnieciu obudowy mnie przerażają zwłaszcza dysków twardych,więc zdecydowałem się na wymianę.

Na temat Brutusa znalazłem różne opinie. między innymi też taką"Wielkie to pudło. Brak jakichś sanek na dyski. USB z przodu podłączone odwrotnie (do góry nogami). Led oznajmiające pracę komputera to mistrzostwo! Tak razi po oczach, że w dzień nie idzie na nią patrzeć a w nocy mamy niebieski pokój (musiałem natychmiast zalepiać obudowę taśmą izolacyjną. Przedni panel cholernie ciężko się zdejmuje (dostęp do zaczepów jest mikroskopijny. Przedni panel audio przy podłączonym jednocześnie urządzeniu USB (pracującym) wydaje straszne trzaski. Otwór wentylacyjny dla zasilacza pasuje tylko do zasiłek <800W które są fizycznie dłuższe - w przeciwnym wypadku 1/3 otworu jest zasłonięta.

To tyle z marudzenia ;) na plus muszę zaliczyć jakość wykonania - wszystko pasuje do siebie idealnie i przemyślane rozwiązania wentylacyjne. W sumie spodziewałem się czegoś w stylu małe łał ale niestety - bez zachwytu".

Edytowane przez domena

No racja, obudowy mogą być używki, ale zasiłki raczej nie, bo to kwestia gwarancji, która w tym przypadku jest ważna. Myślę, że z nówek w tej cenie to nic lepszego niż Brutus 430 nie znajdzie. Można poczekać, może genialny SPC da nową Brutus np. 460 xD

Również postawił bym na Brutusa. Ale przy takim sprzęcie, zastanawiał bym sie czy by nie zainwestować w bude 100 zł droższą. Na wakacjach też wybierałem bude do nowo skompletowanego kompa i również chciałem wydać na obudowę nie więcej niż 200zł. Na szczęście, nie pamiętam z jakiego powodu, połakomiłem się te na 100 zł droższe. Obudowy takie dają ci naprawdę o wiele więcej możliwości niż te do 200zł. Sam wybrałem Fractal Design Core 3000 i z czystym sumieniem mogę ci ją polecić.

OK.Powiedzcie mi czy w ogóle ma sens zmiana tej obudowy. Problem polega chyba na karcie graficznej która jest duża (29 cm) i przy otwartej obudowie jest w miarę ok dyski twarde mają ok 36 stopni . Przy zamkniętej obudowie bez grania temperatura dochodzi do 38 -39 stopni. jak już zacznę grać to dyski po godzinie w zamkniętej obudowie osiągają powyżej 50 stopni, często 53 stopnie ,co widzę odbija się na wydajności , przynajmniej mam takie wrażenie.Zastanawiałem się również czy zrobić może zdjęcia mojej obudowy ,ponieważ myślałem nad tym czy założenie wiatraków nie rozwiązało by problemu, w końcu to znacznie niższe koszta niż nowa obudowa z wiatrakami.Oczywiście zgodnie z waszymi podpowiedziami najprawdopodobniej kupię tego Brutusa tylko jeszcze nie wiem czy opcja 410 czy 430 co prawda moja płyta ma dwa złącza USB 3 na płycie ale nie wiem jak to się ma do tego panelu na przedzie .

http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/1630219 Choć nie ukrywam ,że tak design by mi znacznie lepiej odpowiadał :D

filtry masz najlepsze w tej cenie. Na kable rzeczywiście mało miejsca, bo tylko ok. 1,8-2,0cm, kiedy np. w FD ARC masz ok. 3cm. W tej budzie nie będziesz miał problemów z włożeniem dysków, zamontowaniem wysokich coolerów i długich kart graficznych.

<p style="text-align: center;">Też ciekawa, ale myślę, że już ustaliliśmy, że najlepsza obudowa będzie SilentiumPC  Brutus 430 (lub jak nie chcesz USB 3.0 to 410). Tak można wymieniać wszystkie obudowy z ceneo, po wpisaniu np. do 200zł %-) . Jak chcesz miać filtry, dobre wykonanie, porządną i nie chwiejącą się obudowę, to bierz SPC, a jeżeli chcesz mieć ładnie wyglądającego transformersa to polecam te AeroCoole i wszystkie inne ładne i tanie budki. Wiesz, musisz się zdecydować, czy chcesz mieć ładną, czy porządną budkę ;) .</p>