gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Stosunek cena/wydajność w grach 7870 ma na pewno lepszy od 7950. Fakt faktem słabszy chip przy innych zastosowaniach już sporo odstaje, ale kto tu się bawi w GPGPU? Dodatkowo 7870 fajnie się podkręca, do gier nie widzę sensu kupowania czegokolwiek droższego. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 @jacek A procesor zmienisz w najbliższym czasie? Cytuj Link to post Share on other sites
gruby123 12 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 nie najwiekszy ale mam oczy i widze co niektore rzeczy Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Stosunek cena/wydajność w grach 7870 ma na pewno lepszy od 7950. Fakt faktem słabszy chip przy innych zastosowaniach już sporo odstaje, ale kto tu się bawi w GPGPU? Dodatkowo 7870 fajnie się podkręca, do gier nie widzę sensu kupowania czegokolwiek droższego.Alleluja ! Pierwszy raz widzę, byś sensownie gadał i brał pod uwagę stosunek cena/wydajność Najwidoczniej całą ta sytuacja wyszła Ci na dobre (nawet jeśli to chwilowe zaćmienie ). Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 @jacek A procesor zmienisz w najbliższym czasie? Taki mam zamiar Ale jeszcze nie wiem na jaki ... Czekam na premierę i ceny ivy bridge ,no ale to pewnie razem z mobo z 1600PLN Może i5 2500k i mobo ale też nie wiele taniej bo z 1300 PLN Albo jakiś AMD ,w tym przypadku mobo mam ,więc jakieś 800 PLN Nie wiem co mam robić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Taki mam zamiar Ale jeszcze nie wiem na jaki ... Czekam na premierę i ceny ivy bridge ,no ale to pewnie razem z mobo z 1600PLN Może i5 2500k i mobo ale też nie wiele taniej bo z 1300 PLN Albo jakiś AMD ,w tym przypadku mobo mam ,więc jakieś 800 PLN Nie wiem co mam robić ?Mocniejsza karta i procki AMD niestety się kończą. Ivy Bridge, póki co, zapowiada się jak LGA1366 Super procki, ale ceny tak zaporowe, że głowa mała...A więc jak na razie, nie zapowiada się aby SB bym zagrożony - nie jeśli chodzi o wydajność, bo pod tym względem IB nie wnosi zbyt wielkiego postępu. Jeśli chcesz mocnej konfiguracji, na kilka lat, bierz spokojnie SB w wersji "K", zrób OC i spokojnie patrz jak ludzie wyrywają sobie włosy z powodu wysokich cen. IB jest kompletnie nieopłacalny - przyrost wydajności w porównaniu do ceny mobo + procek na SB, jest absurdalny... Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Ave20 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 nawet jeśli to chwilowe zaćmienie ). To od uderzeń w głowę, czy wrodzony debilizm? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jeśli chcesz mocnej konfiguracji, na kilka lat, bierz spokojnie SB w wersji "K", zrób OC i spokojnie patrz jak ludzie wyrywają sobie włosy z powodu wysokich cen. Też tak myślę,jak na razie to najlepsza opcja Ciekaw jestem czy SB potanieją choć trochę po premierze IB Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) To od uderzeń w głowę, czy wrodzony debilizm?Nie wiem, zapytaj rodziców, albo sam sobie odpowiedz na to pytanie Też tak myślę,jak na razie to najlepsza opcja Ciekaw jestem czy SB potanieją choć trochę po premierze IB Z pewnością...IB będzie następcą SB, więc Intel najpierw obniży ceny, a później stopniowo zacznie zmniejszać ilość dostępnych SB na rynku by nie robić samemu sobie konkurencji. Ceny spadną, dlatego SB będzie jeszcze bardziej opłacalny w porównaniu do IB...O wydajność natomiast kompletnie bym się nie martwił - wystarczy na kilka lat, tym bardziej po OC, gdzie wersja z odblokowanym mnożnikiem spokojnie kręci się do 4,5-5GHz na dobrym chłodzeniu. Pozdrawiam Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Ave20 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Od moich rodziców to się od******l prymitywie. Dalej pokazujesz "klasę"... nie stać cię na nic więcej niż docinki z rodzicami w roli głównej? Weź rozbieg i pierdolnij z barana w ścianę, może pomoże a jak nie to już tylko szpital został A skoro już wchodzimy na takie tematy (wiesz jaką zasadę stosuję) to przypomnij ojcu o prezerwatywach następnym razem, bo jednego zniosę ale dwóch takich jak ty... to już apogeum Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Od moich rodziców to się od******l prymitywie. Dalej pokazujesz "klasę"... nie stać cię na nic więcej niż docinki z rodzicami w roli głównej? Weź rozbieg i pierdolnij z barana w ścianę, może pomoże a jak nie to już tylko szpital został A skoro już wchodzimy na takie tematy (wiesz jaką zasadę stosuję) to przypomnij ojcu o prezerwatywach następnym razem, bo jednego zniosę ale dwóch takich jak ty... to już apogeum To od uderzeń w głowę, czy wrodzony debilizm?Sam się wpierdoliłeś w gó**o mongole, więc zamknij ryj. Jak nie wiesz, że pisząc "wrodzony" poruszasz kwestię wychowawcze i rodzicielskie, to się nie dziw, że sam się nacinasz na ripostę, bękarcie. A płacze i żale, to zostaw dla siebie, bo jak jest się idiotą i nie wie się co pisze, to życie traktuje Cię w należyty sposób. Jak nie chcesz, bym wygarniał Ci riposty o rodzinie, to lepiej sam nie najeżdżaj na moją, boćwo Pretensje miej więc sam do siebie i wy********j Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Ave20 2 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Idź do trudnych spraw z tym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Idź do trudnych spraw z tym problemem.Co, prawda w oczy kole ? Nagle pojąłeś, że sam poruszyłeś kwestie wychowawcze i faja Ci oklapła ? Nie znasz znaczenia najprostszych słów. Skończ podstawówkę, a jeśli to zrobiłeś, to do niej wróć, fagasie. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tylko defekty wrodzone nie są winą rodziny więc nie można uznać tego za atak na kogokolwiek oprócz ciebie baranie... wystarczy mieć jakąkolwiek wiedzę Jeżeli ty takich rzeczy nie kumasz, to chyba jedyna szkoła którą skończyłeś to CKU (tudzież AHE). Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Taki mam zamiar Ale jeszcze nie wiem na jaki ... Czekam na premierę i ceny ivy bridge ,no ale to pewnie razem z mobo z 1600PLN Może i5 2500k i mobo ale też nie wiele taniej bo z 1300 PLN Albo jakiś AMD ,w tym przypadku mobo mam ,więc jakieś 800 PLN Nie wiem co mam robić ?Dle phenoma max to jest 560ti/6950 montowanie jakielkowiek mocniejszej karty do tego procesory jest nie roztropne http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_i_GeForce_na_procesorze_2-_i_4-rdzeniowym_-_Runda_II-4188.html A buldek jest godny pożałowania do gier... Jak możesz czekać to czekaj na IB nie masz nic do stracenia Albo obserwuj allegro za jakimś 2500k w dobrej cenie Czasem się ciekawe aukcje pojawiają (np. w tym tygodniu u2410 kupiłem za 1150zł + kw) Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tylko defekty wrodzone nie są winą rodziny więc nie można uznać tego za atak na kogokolwiek oprócz ciebie baranie... wystarczy mieć jakąkolwiek wiedzę Jeżeli ty takich rzeczy nie kumasz, to chyba jedyna szkoła którą skończyłeś to CKU (tudzież AHE).Aleś k^%^@ wykombinował obronę...Ty k^%^@ faktycznie nie znasz znaczenia słów "wrodzony". Jakbyś był rozgarnięty, nie użyłbyś tego słowa i sytuacji by nie było. Ja nie piję k^%^@ do przebiegu chorób wrodzonych fagasie, tylko do faktu, że użyłeś słowa "wrodzony". Weź się chłopie ogarnij, bo w dodatku z czytaniem masz też problem. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Fagasie? Uuu... ostry jak chiński scyzoryk. Powiedz chłopakowi żeby cię za mordę złapał bo odwalasz Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Fagasie? Uuu... ostry jak chiński scyzoryk. Powiedz chłopakowi żeby cię za mordę złapał bo odwalasz Ej, przecież - jak sam pisałeś, to ja mam Cię obrażać Trzymaj się swojej kwestii fagasie (fajny mam chiński scyzoryk ? ), bo zaczynasz się motań w zeznaniach... Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jak możesz czekać to czekaj na IB nie masz nic do stracenia Albo obserwuj allegro za jakimś 2500k w dobrej cenie Czasem się ciekawe aukcje pojawiająJestem cierpliwy więc poczekam i będę śledził alledrogo A co myślicie o tej MOBO http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-458745/ I tak kupię jakiegoś AsRock'a ,uwielbiam te MOBO Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jestem cierpliwy więc poczekam i będę śledził alledrogo A co myślicie o tej MOBO http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-458745/ I tak kupię jakiegoś AsRock'a ,uwielbiam te MOBO To dobre mobo, AsRock poprawił się w przeciągu ostatnich lat. Obecnie jedna z bardziej godnych uwagi płyt głównych. BTW: nie patrz na komentarze pokroju "AsRock jest do bani" itp. - to opinie jeszcze przedpotopowe, choć i takie zapewne się pojawią Cytuj Link to post Share on other sites
SprytnyWojtaszek 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Jestem szczęśliwym posiadaczem HD7870 od Sapphire. Wersja zwykła, nie OC. Mogę kartę śmiało polecić bo jest po prostu genialna. Karta stale chodzi u mnie na ustawieniach: rdzeń 1100 pamięci 1250, czyli lekko podkręcona do ustawień innych kart w wersji OC. Testowałem kartę także na ustawieniach rdzeń 1150 i pamięci 1350 i karta śmigała bez problemu. Przeszła wszystkie testy a temperatura nie przekraczała 72 stopni przy wiatraku 45%. Stawiam jednak na żywotność karty i nie potrzebuję takiego dopalacza więc zjechałem do niższych ustawień. Mogę się tylko pochwalić, że przy najwyższych ustawieniach karty i podkręconym I5 na 4.6Ghz otrzymałem: 3dmark 06 - 30504 punkty 3dmark 11 - 6891 punkty Standardowo jednak działam na 4.3Ghz w Turbo Boost a karta z ustawieniami jak podałem wyżej. Jednym słowem polecam bo karta mega cicha i chłodna. W Idle chodzi sobie 30 stopni. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez SprytnyWojtaszek Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam, Jestem szczęśliwym posiadaczem HD7870 od Sapphire. Wersja zwykła, nie OC. Mogę kartę śmiało polecić bo jest po prostu genialna. Karta stale chodzi u mnie na ustawieniach: rdzeń 1100 pamięci 1250, czyli lekko podkręcona do ustawień innych kart w wersji OC. Testowałem kartę także na ustawieniach rdzeń 1150 i pamięci 1350 i karta śmigała bez problemu. Przeszła wszystkie testy a temperatura nie przekraczała 72 stopni przy wiatraku 45%. Stawiam jednak na żywotność karty i nie potrzebuję takiego dopalacza więc zjechałem do niższych ustawień. Mogę się tylko pochwalić, że przy najwyższych ustawieniach karty i podkręconym I5 na 4.6Ghz otrzymałem: 3dmark 06 - 30504 punkty 3dmark 11 - 6891 punkty Standardowo jednak działam na 4.3Ghz w Turbo Boost a karta z ustawieniami jak podałem wyżej. Jednym słowem polecam bo karta mega cicha i chłodna. W Idle chodzi sobie 30 stopni.Fajnie że potwierdziłeś opinie wynikające z testów. HD7870 od Szafira to obecnie chyba najlepszy wybór. Bez OC chłodzenie jest cichsze od referencyjnego i trzyma temp w okolicy 60*C i mniej. Po OC, tak jak mówisz, mogło podskoczyć do 72*C co i tak jest b.dobrym wynikiem. Możesz podać cały konfig ? Procek, mobo, zasiłka itd ? Cytuj Link to post Share on other sites
SprytnyWojtaszek 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Proszę bardzo: Procek: i5 2500k Płyta: MSI Z77A-G45 Ram: 8GB Corsair Karta: Radeon HD7870 Sapphire Zasilacz: Tagan BZ-500 Chłodzenie procka: Fortis 1225 Obudowa: Brutus 430 Chciałem potwierdzić bo często się zdarza, że to co w teście to nie do końca na domowym sprzęcie. Na prawdę uważam, że Sapphire to świetny wybór. Na obecnym taktowaniu karty nie przekracza mi 65°C. Przy standardowym taktowaniu to tak jak mówisz. Max 60°C było. Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Widzę, że posypią się 2 bany na forum. Zwalcie sobie konia po przyjacielsku i kwita. Wyzywacie się jak małe dzieci. Cytuj Link to post Share on other sites
Sopel86 3 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam, Jestem szczęśliwym posiadaczem HD7870 od Sapphire. Wersja zwykła, nie OC. Mogę kartę śmiało polecić bo jest po prostu genialna. Karta stale chodzi u mnie na ustawieniach: rdzeń 1100 pamięci 1250, czyli lekko podkręcona do ustawień innych kart w wersji OC. Testowałem kartę także na ustawieniach rdzeń 1150 i pamięci 1350 i karta śmigała bez problemu. Przeszła wszystkie testy a temperatura nie przekraczała 72 stopni przy wiatraku 45%. Stawiam jednak na żywotność karty i nie potrzebuję takiego dopalacza więc zjechałem do niższych ustawień. Mogę się tylko pochwalić, że przy najwyższych ustawieniach karty i podkręconym I5 na 4.6Ghz otrzymałem: 3dmark 06 - 30504 punkty 3dmark 11 - 6891 punkty Standardowo jednak działam na 4.3Ghz w Turbo Boost a karta z ustawieniami jak podałem wyżej. Jednym słowem polecam bo karta mega cicha i chłodna. W Idle chodzi sobie 30 stopni.Ściemniasz i tyle. Mam tę kartę i nawet po zmianie prędkości wentylatorów karta nie daje rady w Crysisie i Metro na 1150/1300. Po 5 min. zawiecha. Nawet jeśli masz super egzemplarz, to nie z taką różnicą nad moim. OCCT przechodzi mi na 1170/1400, ale to syf. Dopiero Crysis i Metro pokazuje jaką mamy kartę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts