Pasjonat 366 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A ja mam dylemat... Za 2 tygodnie kupuję budę i nie wiem czy wziąć ARCa czy Regnuma. Gdyby były w tej samej cenie, to nie miałbym wątpliwości, jednakże między nimi jest prawie 50zł różnicy Weź to co Ci się bardziej podoba Osobiście teraz wziąłbym regnuma ze względu na jego właśnie wygląd A w momencie kupowania obudowy niestety jego jeszcze nie było i wybór padł na cm 690 ii advance ze względu na wygląd obudowy. W każdym bądź razie jak obudowa spełnia podstawowe wymogi czyli filtry/dobra wentylacja to jest godna uwagi. Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 cm 690 ii advance a jak niej z filtrami, gdzie ma ? kurzy się w środku ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 gora, dół, zasilacz, przód. Filtry działają, ponieważ co jakiś czas je czyszczę. Ale jakieś super nie są w porównaniu do magnetycznych (tak to się chyba zwało). Z tyłu i z boku brak. (Nie używam wentylatoru z boku więc się tym nie przejmuje). Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Czy wziąłbym jeszcze raz 500R? Tak, bo to niesamowicie solidna i stabilna buda, ogrom w niej miejsca i bardzo łatwy montaż. Czy tego kurzu jest dużo? Minął miesiąc. Jest drobny... ciężko stwierdzić. Najbardziej zakurzone mam dno obudowy, i zasilacz na górze. Na płycie głównej prawie nic nie ma, na grafie też, na coolerze CPU też niczego nie zauważyłem poza lekko zakurzaną obudową wentylatora, który mam na nim zamontoway - to przez chropowaty plastik, z jakiego jest wykonany. Szczerze - nie wiem, czy da się osiągnąć idealną, sterylną czystość w jakiejkolwiek budzie, nie sprawdzałem, po prostu nie wiem, czy istnieje obudowa, która w ogóle kurzu nie przepuszcza. Co do mojej budy - 5 minut ze stężonym powietrzem i wszystko będzie jak w dniu montażu. No ale jeśli regnum mimo swojej tandetności może zapewnić czystość w środku, to jednak chyba kupiłbym jego, a za pieniądze zaoszczędzone na samym koszcie obudowy oraz spray'ów ze stężonym powietrzem kupiłbym jakieś ciche wentyle, coś co chodzi na niskich obrotach i nie wydaje nawet najmniejszego szumu. W 500R mam wentyle skręcone cały czas a najniższą prędkość za pomocą suwaka do kontroli prędkości na froncie obudowy, a wentylator na Zalmanie CNPSX 11 EXTREME jest podłączony przez załączony z nim reduktor obrotów i w MSI Control Center ustawiony na 50% = 1300 RPM - najniższa wartość, jaką za pomocą tych narzędzi zdołałem osiągnąć. Komp jest prawie niesłyszalny, a i5 2500K 4.2 GHz w maksymalnym stresie, po 2 godzinach stresowania w OCCT nie przekracza 55 stopni. Grafa nie przekracza 63 stopni (NGTX 570 Twin Frozr III, nie podkręcana). Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A czy grafika na standardowych obrotach wentylatorów nie byłą głośna? Czy w stresie gpu było mocno słyszalne z dwoma wentylami 80mm? Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 dzięki @ Yuman za wyczerpującą opinie. No to teraz mam duży dylemat czy brać 500R czy ARC Midi Tower ( Fractal). Co zrobić. Obie świetne konstrukcje! Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak pisałem wyżej weź tą która się bardziej podoba i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Myślę, że nie ma sensu przepłacać i lepiej wziąć porządną Arc, niż drogą 500R, lub kiepsko wykonaną (chuda blacha) Regnum. Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Myślę, że nie ma sensu przepłacać i lepiej wziąć porządną Arc, niż drogą 500R, lub kiepsko wykonaną (chuda blacha) Regnum. dokładnie. ACR to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Ma wszystko co potrzeba, ew.można zakupić +1,2 wiatraczki i heja ..lodóweczka . Cytuj Link to post Share on other sites
koscoff 4 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 a jak z głośnością fabrycznych wentyli w ARC w porównaniu z Regnumem ? Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 @Dazuo - grafa staje się głośna powyżej 60% obrotów. Taką wartość osiąga tylko w kombustorze, i to po długim stresowaniu. W wymagających grach typu zmodowany graficznie Crysis 2 wentylatory nie przekraczają 52%. Mam je ustawione na auto i naprawdę rzadko kiedy słychać tę kartę (nie, nie gram na słuchawkach, chyba, że w League of Legends i na team speaku ). Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dzięki, czyli polecasz chłodzenie od MSI? A jak z temperaturami, bo słyszałem, że niskie. Czyli, że jak wezmę 7870 z TwinFrozr III to będę zadowolony? Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie będziesz... TF II owszem, ale TF III to suszarka. Z nimi jest tak, że raz się trafi dobra sztuka a innym razem ciepła i głośna już od 50% Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 No dobra, ale kolega powiedział, że jest zadowolony, więc już sam nie wiem. A ty na jakiej podstawie tak sądzisz? A co powiesz o autorskim chłodzeniu od Sapphire w modelu HD 7870? (ten z dwoma wentylatorami, wersja bez OC) Będzie w miarę ciche, chłodne i nada się do OC? A co powiesz Eklerku o chłodzeniu zastosowanym w GB? (windforce III) Nadaje się do OC? Podobno jest coche ->3 wentylatory, ale czy chłodne? Myślałem jeszcze o Asusie z DirectCU II, ale Asus osttatnio jest 'ciut' gorszy... Jeszcze tylko takie małe pytanko - czy firma PALIT będzie produkować chłodzenie JetStream na innych modelach niż GTX 680? Cytuj Link to post Share on other sites
karon 73 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Najlepsza w tej cenie jest Arc Midi, a co do JetStream to jeszcze nie wiadomo, ale jak będzie się dobrze sprzedawać to na pewno Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja bym się chciał jeszcze wtrącić z pytanie odnośnie obudowy gdyż sam za jakiś tydzień może dwa będę brał nową obudowę myślałem nad arc midi i regnumem i już się zdecydowałem na regnuma ze względu na to że jest trochę wyższa(jakieś 10 cm), a ja mam sli w obudowie i kable od front panelu czyli usb itd w obecnej obudowie której na wysokość jest podobna do arc midi potrafią się ocierać o wiatrak od dolnej karty, musiałem przez to zrezygnować z jednej pary usb. Czytając teraz jak chwalicie arc midi, a jedziecie po regnumie zastanawiam się jednak czy nie zmienić mojej decyzji ale boje się ze znów będą te kable ocierać Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Windforce jest bardzo chłodne. Składałem kumplowi kompa, jako gpu wybrałem GTX 560 Ti Hawk. Po kilkunastu minutach grania w GTA 4 coś zaczęło wyć. Przestraszyłem się i wyłączyłem kompa... Potem okazało się, że to właśnie to super chłodzenie, które miało być wydajne i ciche... Teraz obroty są ustawione na sztywno na 45%, ale temp już nie są takie fajne. Cytuj Link to post Share on other sites
karon 73 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) @Mlody Jeśli masz mało miejsca na grafike w Arc Midi to możesz wyjąć jeden koszyk na dyski. Ale przecież Regnum L50 nie jest zły. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez karon Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie chodzi tu wlasnie o dlugosc a raczej odleglosc grafiki tej drugiej od zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
karon 73 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Acha, sory. Ale i tak spokojnie wszystko się zmieścić. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez karon Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 @up up Czyli najlepsze do oc będzie windforce 3? Cytuj Link to post Share on other sites
koscoff 4 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 widzę, że całkowicie zignorowaliście moje pytanie, więc pozwole sobie je powtórzyć: a jak z głośnością fabrycznych wentyli w ARC'u w porównaniu z Regnumem ? Cytuj Link to post Share on other sites
karon 73 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 @up W obu obudowach są ciche wentylatory. @up up Windforce 3 to bardzo dobre chłodzenie możesz śmiało brać. Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 dzięki Tak, wiem tyle,że w arcu wentylatory są niesłyszalne, ale też mało wydajne. Są to 140mm 1000rpm. @up A co z chłodzeniem od sapphire? Cytuj Link to post Share on other sites
karon 73 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Sapphiera miałem raz (referenta) więc dożo o nim nie wiem. W referencie jak w referencie (słabe) chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts