mutissj 2199 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ale Xigmatek XLF 145x jest wydajniejszy jest od Enermaxa Apollisha, to już chyba max przepływ powietrza w kategorii wentylator 140mm z podświetlaniem Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 @ Up Jasne tyle tylko, że Xigmateki XLF nie należą do zbyt cichych... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Nawet trochę w drugą stronę. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Też tak można to określić Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) @T.luk A czy polecałbyś coś ze stajni Thermalright, typu TR-FDB-1600 (120mm)? Czy silverstone ma jakieś z PWM? Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Dazuo Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Mam pytanko do użytkowników Arc midi. W jaki sposób czyści się w niej filtry na froncie i górze ??? Trzeba wyrwać całe panele czy tak jak w corsair 600T lub Regnum L50 gdzie można same filtry wyjąć ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Wiem tyle, że filtru pod ARC są wysówane. U góry ma panel meshowy zdejmowany z całym topem. WIęcej nie powiem, bo nie wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 @T.luk A czy polecałbyś coś ze stajni Thermalright, typu TR-FDB-1600 (120mm)? Czy silverstone ma jakieś z PWM? Szczerze? FDB-1600 wydają mi się jakieś takie..."ociężałe" (a ponadto mają chyba wyższe napięcie startu niż standardowe wentylatory). Z Thermalright podobają mi się modele TY-140 / TY-141 oraz TY-150 a z Silverstone to AP121 / AP141 ale to tylko na przód / spód obudowy i po zmniejszeniu obrotów Mam pytanko do użytkowników Arc midi. W jaki sposób czyści się w niej filtry na froncie i górze ??? Trzeba wyrwać całe panele czy tak jak w corsair 600T lub Regnum L50 gdzie można same filtry wyjąć ??? Mi tam zawsze wystarczyło "przejechanie" odkurzaczem po tych filtrach Oczywiście jak chcesz, to top jest demontowalny Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzięki, czyli lepiej sprzedać wentylatory z ARCa na allegro i kupić porządne i więcej? Jakie będą w bardzo ciche i wydajne? Czy noiseblockery tylko wchodzą w grę? Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Do ARCa da radę zamontować wentylatorki 120mm na front? Fajnie byłoby wsadzić tam Penetratory np. z białym podświetleniem, a wersja 140mm takowego nie oferuję. Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Chyba nie, bo na stronie producenta pisze: <p> </p> <p><a href="http://www.fractal-design.com/?view=product&prod=57">ARC Midi Tower</a></p> <p> </p> <p> </p> <p><strong>Cooling system</strong></p> <ul> <li>Fan controller for 3 fans included</li> <li>1 front mounted Fractal Design 140mm fan @ 1000rpm included</li> <li>1 rear mounted Fractal Design 140mm fan @ 1000rpm included</li> <li>1 top mounted Fractal Design 140mm fan @ 1000rpm included</li> <li>Additional 5 fan slots available for optional fans; <span style="color:#ff0000;"><strong>one 140mm in front</strong></span> (,a nie 120/140mm in front), one 120/140mm in bottom, two 120/140mm in top and one 140/180mm in side panel</li> <li>Top panel can mount either 3x 120mm fans, 3x 140mm fans or 1x 180mm + 1x 120/140mm fans</li> </ul> Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez Dazuo Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Wiem, co napisał producent... Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 To po co pytasz? Tam jest jasno napisane, że na front tylko 140mm. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 t.luk ma ARCa, więc pewnie wie, czy można... Nie zawsze należy ufać producentowi w 100%. Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Może racja... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Do ARCa da radę zamontować wentylatorki 120mm na front?Producent przewidział z przodu tylko 2x 140 mm. Są tam bowiem specjalne uchwyty na wentylatory. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 zresztą to widać po rozmiarze że te plastikowane zatrzaski nie obsługują mniejszych wentylatorów ani większych nie rozciągają się ani nie zwężają, jedynie możesz sobie przykleić 2x120 do tego przodu ARCa, Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 No to lipa... Trzeba będzie poszukać wydajnych 140mm świecidełek. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) @UP to tylko pozostały Xigmatek XLF 145x, szkoda że nie są cichsze http://www.xigmatek.com/product.php?productid=81 Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jestem posiadaczem 500R od miesiąca - buda świetna, tylko szkoda, że z boku i z góry nie ma filtrów przeciwkurzowych. Bardzo się w środku kurzy, tym najdrobniejszym kurzem, który wszędzie włazi. Gdybym wiedział to wcześniej brałbym Regnum L50. Ma wszędzie filtry, jest tańszy i szczerze mówiąc G mnie obchodzi, z jakiego jest plastiku, jak wygląda, bo i tak mam budę pod biurkiem i poza frontem nic więcej nie widać. Bierz coś, co ma filtry i 3-4 wentyle. A jak Ci zostanie kasy - zmień wentyle na cichsze, nie sądzę, by air penetratory czy magmy były niezbędne, na BeQuietach czy Noctuach przewiew też będzie wystarczający, nie żyjemy w czasach pentium 4, które grzały jak porypane. Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Jestem posiadaczem 500R od miesiąca - buda świetna, tylko szkoda, że z boku i z góry nie ma filtrów przeciwkurzowych. Bardzo się w środku kurzy, tym najdrobniejszym kurzem, który wszędzie włazi. Gdybym wiedział to wcześniej brałbym Regnum L50. Ma wszędzie filtry, jest tańszy i szczerze mówiąc G mnie obchodzi, z jakiego jest plastiku, jak wygląda, bo i tak mam budę pod biurkiem i poza frontem nic więcej nie widać. Bierz coś, co ma filtry i 3-4 wentyle. A jak Ci zostanie kasy - zmień wentyle na cichsze, nie sądzę, by air penetratory czy magmy były niezbędne, na BeQuietach czy Noctuach przewiew też będzie wystarczający, nie żyjemy w czasach pentium 4, które grzały jak porypane. Yuman twoja recka bardziej się przydała jak te inne wszystkie recenzje na portalach , gdzie ta buda ottrzymuje wysokie noty. Czyli albo brać ARC Midi Tower albo Regnum L50.... Sporo jest tego kurzu ? Nie kupiłbyś byś jej drugi raz ? Regnum L50 posiada: -Filtr przeciw kurzowy dla wentylatorów montowanych u góry obudowy -Filtr przeciw kurzowy pod zasilaczem z dostępem od zewnątrz -Filtr przeciw kurzowy dla wentylatora montowanego na spodzie obudowy z dostępem od zewnątrz -Filtr przeciw kurzowy na otwory wentylacyjne na bocznym panelu Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez serafin1 Cytuj Link to post Share on other sites
patrykk1998305 64 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja posiadam ARC Midi i moge przyznać że świetna buda. Nie wymienił bym jej na inną w tej cenie 3 wentyle 1 na górze 1 z przodu i jeden z tyłu, filtry są, po około miesiącu otworzyłem bude i w środku była minimalna ilość kurzu. Naprawde polecam Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A ja mam dylemat... Za 2 tygodnie kupuję budę i nie wiem czy wziąć ARCa czy Regnuma. Gdyby były w tej samej cenie, to nie miałbym wątpliwości, jednakże między nimi jest prawie 50zł różnicy Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 @UP miałem taki sam dylemat, jednak ARC lepszy, najlepiej to pójść do komputerowego i dwie budy obadać ;p tak jak w meblowym xd Fractal Design FD-CA-ARC-BL SilentiumPC Regnum L50 Pure Black Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 L50 to jest chyba z papieru. Składałem ostatnio w niej zestaw, nóżki się odklejają - blachy jak w Tico. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts