Skocz do zawartości

Miejsce na dysku.

Recommended Posts

Witam.

Mam pewną dziwną sytuacje. Otóż mam na pewnej partycji dysku zajęte 150GB, mimo, że jak sprawdziłęm wszystkie foldery tam mają łącznie tylko 12GB.

Skąd sie wzięło pozostałe 135GB? Jest możliwe to, że np. przez kopie zapasową? (bo tam jest zapisana) albo coś?

odpal oczyszczanie dysku na tej partycji, moze jakies odzyskane smiecie po skanach dysku sie tam plątają

polecam tez uzyc takiego programu jak treesize, wskaże ci on co ci na dysku bruździ

Edytowane przez Bany_krk

Podstawa to zmuszenie systemu żeby pokazał ukryte pliki i wszystkie rozszerzenia. Nie jest tajemnicą że np. pakiet office podczas pierwszej instalacji zrzuca TMP tam gdzie jest sporo miejsca. Warto sprawdzić jakiej wagi używa śmietnik itp.

<pozdro>

A możliwe jest,m że na dysku tyle miejsca zajmuja 2 kopie zapasowe? (bo jak najeżdżam na ich właściwości, to wyświetla się ,że zajmują 0)...

I mam pytanie - czy przy tworzeniu kopii zapasowej stara nie powinna się usuwać, cczy trzeba to manualnie robić?

Powinna się stara kasować a kopie mogą tyle zajmować (system czasami świruję) sprawdź czy nie masz obrazu systemu(który robi się automatycznie) .

Jak to sprawdzić?

Czy może usunąć te kopie i zrobić od nowa?

Ale nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. W pewnym momencie mój (oryginalny) windows 7 zaczął mieć proiblemy z aktualizacjami i nie chciał się aktualizować, cały czas były niezainstalowane aktualizacje i wtedy się wszystkie problemy zaczęły. Jakoś kiedyś kopia zapasowa instalowała się automatycznie i nigdy nie miałem takich problemów ani nigdy nie miałem nic takiego, żeby zabierało tyle miejsca na dysku.

Co z tym zrobić? Już mnie to irytuje, bo nie po to wydawałem 400zł na windowsa, żeby mieć takie problemy. Za tę cenę to taki system powinien mi gotować i sprzątać w mieszkaniu, nie wspominając o dożywotnim serwisie.