duzy213 14 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 witam kolegów i proszę o radę , a wiec po koleji 3 tygodnie temu ,,wystrzelił mi tagan U15 480W że był na gwarncji oddałem go do serwisu , serwis sie przeciąga więć wczoraj wrzuciłem corsaira HX 750W ,odpaliłem kompa niby wszystko oki ,wrzuciłem najnowsze stery ,no i myśle pogram sobie w crysisa ,i jakie było moje zdziwienie jak po kilku minutach krzaki i zwis ,szybko restart i patrze temparatura na gemer w hudzie jak i w everescie ponad 100 stopni ,fakt szubko spada ,ale potwornie szybko rosnie , wczesniej nawet przy ostrej grze nigdy nie przkraczało 60 stopni ,zatem pytanie ?co to może być i co z tym zrobić i czy wogule można coś zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Sprawdź czy wiatrak od karty graficznej się kręci, ew. odkurz komputer. Jeśli nadal będzie to samo, pisz. Pomyślimy jeszcze Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Sprawdź czy wiatrak od karty graficznej się kręci, ew. odkurz komputer. Jeśli nadal będzie to samo, pisz. Pomyślimy jeszcze buda duża i czysciutka grafa też i wiatrak sie kręci , tak sie obawiam czy tagan tu nie jest winny? tak jak pisałem nigdy nie miałem problemu ,temperatura wspoczynku od 47 do 50 ,ale jak odpale crysisa momentalnie do ponad 100 , w budzie mam 4 wiatraki gdzie jedem besposrednia dmucha na karte Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Włącz crysisa, otwórz bok budy i dotknij kartę, jeśli będzie gorąca, pozostaje oddać na gwarancję. Wiesz programy mogą przekłamywać. Ew. możesz zwiększyć obroty wentylatora za pomocą programu RivaTuner. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Włącz crysisa, otwórz bok budy i dotknij kartę, jeśli będzie gorąca, pozostaje oddać na gwarancję. Wiesz programy mogą przekłamywać. Ew. możesz zwiększyć obroty wentylatora za pomocą programu RivaTuner. obrotów zwiekszyć jak i zmiejszyć w żaden sposób nie można , fakt karta na gwarancji ale jakiś czas temu założyłem radiatorki na pamięci nie wiem czy to nie bedzie miało w pływu na gwarancję? , dokładnie nie napisałem karta to gigabyte 8800gt z zalmanem vf 830 Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Eh, to już nie mam pomysłów. Poczekaj może ktoś ci pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Nie "ruszyłeś" jakoś przypadkiem chłodzenia na karcie przy zmianie zasilacza? Wygląda to tak jakby rdzeń tylko niewielką częścią stykał się z chłodzeniem. I czy chłodzenie nagrzewa się? Przy ok 80st. powinieneś mieć spoore problemy z utrzymaniem nań palca dłużej jak 1s. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Po pierwsze karty z tym gpu grzeją się do 100*C, choć normalnie przy graniu temp. powinna oscylować w okolicach 80 - 90*C. Nie sądzę, żeby tak markowy zasilacz jak Tagan uszkodził grafikę. Czy grafika jest kręcona? Jeśli tak, to obniż troszkę taktowanie gpu i pamięci na karcie. Dlaczego nie możesz regulować obrotów wiatraka na karcie Riva Tunerem? Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Nie "ruszyłeś" jakoś przypadkiem chłodzenia na karcie przy zmianie zasilacza? Wygląda to tak jakby rdzeń tylko niewielką częścią stykał się z chłodzeniem. I czy chłodzenie nagrzewa się? Przy ok 80st. powinieneś mieć spoore problemy z utrzymaniem nań palca dłużej jak 1s. tez nad tym myślałem ,sam radiator jak i radiatorki nie są aż takie gorące ,zasilanie fakt jest gorące ale radiator nie , a możę rozkręcić i przesmarować? Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 jak radiator nie jest taki gorący to oznacza właśnie że nie przylega, czuje że już czas na zmiane pasty na grafice Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Nie pamiętam już w ilu postach pisałem, że dobrze przewietrzona obudowa, to ok 80% sukcesu w stabilności i overclockingu. Zacznijcie czytać, to co piszę !!! Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nie pamiętam już w ilu postach pisałem, że dobrze przewietrzona obudowa, to ok 80% sukcesu w stabilności i overclockingu. Zacznijcie czytać, to co piszę !!!witam ,moja buda do raidmax smilodon ,w budzie czysto i karta czysciusieńka i oczywiście w budzie porządek o ilości 5 wiatraków nie wspomne , wczoraj bawiłem się sterami i gamer hudem , sciągnełem nowszego ze stronki gigabyte zainstalowałem i tu dopiero zwis ,nawet przy restarcie kompa ,totalna zawiecha mysz stoi w miejscu i nic nie można zrobić ,dopiero tryb awaryjny ,próba odinstalowania oczywiście nieudana , dopiero po wywaleniu sterów komp sie uruchomił , no i wtedy zaczoł sie problem w zaden sposób nie moe go odinstalować ani usunąć ,a karta dalej sie grzeje Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof0430 0 Napisano 21 Września 2009 Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ja też mam 8800GT od gigabyte z chłodzeniem zalmana i na tej karcie się nie da kontrolować obrotów wiatraka chyba przez to że ma 2 pinowe złącze wiatraka Cytuj Link to post Share on other sites
tronic1 2 Napisano 21 Września 2009 Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Na www.guru3d.com znajdziesz program - Driver Sweeper. Tym programem usuniesz sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 21 Września 2009 Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ja to na twoim miejscu ogladal bym kondensatory na karcie czy nie sa aby przypadkiem napuchniete Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2009 witam ponownie , po kilkunastu testach i postawieniu systemu kilka spostrzeżeń ,przy wyłączonym gamer hudzie w spoczynku temperatura średnio wyższa o 10 stopni , jak zapodam crysisa to po kilku powtarzam kilku minutach 120stopni na rdzeniu i 110 na pamieciach i oczywiscie krzaki i restart ,przy włączonym gamer hudzie w spoczynku w miare normalnie ale przy graniu 70 80 stopni, dziwi mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie w gamer hudzie jak mam ustawione właśnie na enable to jest normalnie takty obniżone ,jak ustawie na disable takty zwiekszone i temperatura wzrasta ,ale jak wyłącze gamer huda ,takty mam zmiejszone sprawdzałem GPU-Z i też temperatura wzrasta ,i bądz tu mądry Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 23 Września 2009 Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Pamięci nawet bez chłodzenia nie powinny rozgrzać się do takiej temperatury! Zobacz jak sprawa wygląda na innym komputerze. Jeśli będzie tak samo to (o ile gwarancji brak) zdejmij chłodzenie i zobacz jak to tam wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
tronic1 2 Napisano 23 Września 2009 Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Do monitorowania zegarów i temperatury najlepszy jest Riva Tuner. Możesz ustawić monitorowanie w tle z zapisem parametrów do pliku. Nawet jak komputer się zrestartuje to zapis parametrów ocaleje. Na karcie masz ustawiane tryby 2D i 3D ? Karta jest na gwarancji to chyba będziesz musiał z niej skorzystać. Ślady po radiatorkach na pamięciach usuniesz bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2009 witam ponownie , po kolejnych próbach zauważyłem że nie moge zmienić napiecia na karcie ,na starszer wersji gamer huda jest 1,1 a gdy zmienię na 1,15 od razu zwis , nowsza wersja gamer hudda na starcie ma 1,15 i dla tego od razu zwis, nie wiem czy dobrze myślę ale to chyba wina zasilania karty , proszę o sugestie Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witam ,po wielu experymentach karta pojechała do serwisu ,zobaczymy co z tego wyniknie? wszystkim dziekuje za podpowiedzi , Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2009 witam , dzisiaj po blisko 3 tygodniach wróciła do mnie karta z serwisu , zadowolony że uznali gwarancje i naprawili , montuje odpalam ,instaluje problemowego,, gamer huda ,,wszystko oki ,nie ma zwisów temperaturki oki więc przechodzę do mojego ulubionego crysisa ,i cóż, po srednio 5, 10 minutach zwis ,gra staje jak by ktoś włączył pauze żeby po chwili ukazały się piękne różnokolorowe krzaki dla scisłosci temperaturki w normie , w opisie naprawy było tylko,,SERWIS ZEWNETRZNY/NAPRAWIONO .i teraz znowy 3 tygodnie i znowu koszt wysyłki wsumie nie duże pieniądze ale zawsze no i czas , ech te serwisy... szkoda słow, p.s. nawet sie pofatygowałem i nagrałem filmik i zamierzam im go wysłać Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wszelkie koszty związane z wysyłką i nawet z dojazdem powinny być tobie zwrócone, tylko napisz to na piśmie. Miałem to na studiach z prawa, wykładali nam to. Tylko ludzie nie znają swoich praw. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzychu2009 0 Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Sprawdzałeś czy regulacja obrotów działa prawidłowo??. Ja mam tagana i wszystko śmiga jeszcze linie se przełącznikiem zwarłem. Ogólnie nie masz tam kogoś żeby to na innym zasilaczu lub na kompie grafe sprawdzić?? zrób zdjęcie tych krzaków wydrukuj i podsuń im pod nos. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Pomimo że objawy właśnie na nią wskazują to jesteś pewien że to wina karty? Może warto przetestować u znajomego z porządnym zasilaczem? Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Pomimo że objawy właśnie na nią wskazują to jesteś pewien że to wina karty? Może warto przetestować u znajomego z porządnym zasilaczem?zasilacz nowiusieńki corsair 750hx, wczesniej zanim wysłałem do serwisu wsadziłem do kompa 9600gt i wszystko było oki , ale teraz po restarcie mam jeszcze komunikat że ,, KOMPUTER ZOSTAŁ URUCHOMIONY PO POWAŻNYM BŁĘDZIE,, może tu jest jakaś podpowiedz?, i jeszcze po zwisie karty jeszcze dwa ,,pipniecia,,z głośniczka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts