Skocz do zawartości

mocno grzejąca się 8800gt

Recommended Posts

witam kolegów i proszę o radę , a wiec po koleji 3 tygodnie temu ,,wystrzelił mi tagan U15 480W że był na gwarncji oddałem go do serwisu , serwis sie przeciąga więć wczoraj wrzuciłem corsaira HX 750W ,odpaliłem kompa niby wszystko oki ,wrzuciłem najnowsze stery ,no i myśle pogram sobie w crysisa ,i jakie było moje zdziwienie jak po kilku minutach krzaki i zwis ,szybko restart i patrze temparatura na gemer w hudzie jak i w everescie ponad 100 stopni ,fakt szubko spada ,ale potwornie szybko rosnie , wczesniej nawet przy ostrej grze nigdy nie przkraczało 60 stopni ,zatem pytanie ?co to może być i co z tym zrobić i czy wogule można coś zrobić?

Sprawdź czy wiatrak od karty graficznej się kręci, ew. odkurz komputer.

Jeśli nadal będzie to samo, pisz. Pomyślimy jeszcze :P

buda duża i czysciutka grafa też i wiatrak sie kręci , tak sie obawiam czy tagan tu nie jest winny? tak jak pisałem nigdy nie miałem problemu ,temperatura wspoczynku od 47 do 50 ,ale jak odpale crysisa momentalnie do ponad 100 , w budzie mam 4 wiatraki gdzie jedem besposrednia dmucha na karte

Włącz crysisa, otwórz bok budy i dotknij kartę, jeśli będzie gorąca, pozostaje oddać na gwarancję. Wiesz programy mogą przekłamywać.

Ew. możesz zwiększyć obroty wentylatora za pomocą programu RivaTuner.

obrotów zwiekszyć jak i zmiejszyć w żaden sposób nie można , fakt karta na gwarancji ale jakiś czas temu założyłem radiatorki na pamięci nie wiem czy to nie bedzie miało w pływu na gwarancję? , dokładnie nie napisałem karta to gigabyte 8800gt z zalmanem vf 830

Nie "ruszyłeś" jakoś przypadkiem chłodzenia na karcie przy zmianie zasilacza? Wygląda to tak jakby rdzeń tylko niewielką częścią stykał się z chłodzeniem.

I czy chłodzenie nagrzewa się? Przy ok 80st. powinieneś mieć spoore problemy z utrzymaniem nań palca dłużej jak 1s.

Po pierwsze karty z tym gpu grzeją się do 100*C, choć normalnie przy graniu temp. powinna oscylować w okolicach 80 - 90*C. Nie sądzę, żeby tak markowy zasilacz jak Tagan uszkodził grafikę.

Czy grafika jest kręcona? Jeśli tak, to obniż troszkę taktowanie gpu i pamięci na karcie.

Dlaczego nie możesz regulować obrotów wiatraka na karcie Riva Tunerem?

Nie "ruszyłeś" jakoś przypadkiem chłodzenia na karcie przy zmianie zasilacza? Wygląda to tak jakby rdzeń tylko niewielką częścią stykał się z chłodzeniem.

I czy chłodzenie nagrzewa się? Przy ok 80st. powinieneś mieć spoore problemy z utrzymaniem nań palca dłużej jak 1s.

tez nad tym myślałem ,sam radiator jak i radiatorki nie są aż takie gorące ,zasilanie fakt jest gorące ale radiator nie , a możę rozkręcić i przesmarować?

Nie pamiętam już w ilu postach pisałem, że dobrze przewietrzona obudowa, to ok 80% sukcesu w stabilności i overclockingu. Zacznijcie czytać, to co piszę !!!

witam ,moja buda do raidmax smilodon ,w budzie czysto i karta czysciusieńka i oczywiście w budzie porządek o ilości 5 wiatraków nie wspomne , wczoraj bawiłem się sterami i gamer hudem , sciągnełem nowszego ze stronki gigabyte zainstalowałem i tu dopiero zwis ,nawet przy restarcie kompa ,totalna zawiecha mysz stoi w miejscu i nic nie można zrobić ,dopiero tryb awaryjny ,próba odinstalowania oczywiście nieudana , dopiero po wywaleniu sterów komp sie uruchomił , no i wtedy zaczoł sie problem w zaden sposób nie moe go odinstalować ani usunąć ,a karta dalej sie grzeje ;)

witam ponownie , po kilkunastu testach i postawieniu systemu kilka spostrzeżeń ,przy wyłączonym gamer hudzie w spoczynku temperatura średnio wyższa o 10 stopni , jak zapodam crysisa to po kilku powtarzam kilku minutach 120stopni na rdzeniu i 110 na pamieciach i oczywiscie krzaki i restart ,przy włączonym gamer hudzie w spoczynku w miare normalnie ale przy graniu 70 80 stopni, dziwi mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie w gamer hudzie jak mam ustawione właśnie na enable to jest normalnie takty obniżone ,jak ustawie na disable takty zwiekszone i temperatura wzrasta ,ale jak wyłącze gamer huda ,takty mam zmiejszone sprawdzałem GPU-Z i też temperatura wzrasta ,i bądz tu mądry

Pamięci nawet bez chłodzenia nie powinny rozgrzać się do takiej temperatury! Zobacz jak sprawa wygląda na innym komputerze. Jeśli będzie tak samo to (o ile gwarancji brak) zdejmij chłodzenie i zobacz jak to tam wygląda.

Do monitorowania zegarów i temperatury najlepszy jest Riva Tuner. Możesz ustawić monitorowanie w tle z zapisem parametrów do pliku. Nawet jak komputer się zrestartuje to zapis parametrów ocaleje. Na karcie masz ustawiane tryby 2D i 3D ? Karta jest na gwarancji to chyba będziesz musiał z niej skorzystać. Ślady po radiatorkach na pamięciach usuniesz bez problemu.

witam ponownie , po kolejnych próbach zauważyłem że nie moge zmienić napiecia na karcie ,na starszer wersji gamer huda jest 1,1 a gdy zmienię na 1,15 od razu zwis , nowsza wersja gamer hudda na starcie ma 1,15 i dla tego od razu zwis, nie wiem czy dobrze myślę ale to chyba wina zasilania karty , proszę o sugestie

• 3 tygodnie później...

witam , dzisiaj po blisko 3 tygodniach wróciła do mnie karta z serwisu , zadowolony że uznali gwarancje i naprawili , montuje odpalam ,instaluje problemowego,, gamer huda ,,wszystko oki ,nie ma zwisów temperaturki oki więc przechodzę do mojego ulubionego crysisa ,i cóż, po srednio 5, 10 minutach zwis ,gra staje jak by ktoś włączył pauze żeby po chwili ukazały się piękne różnokolorowe krzaki dla scisłosci temperaturki w normie , w opisie naprawy było tylko,,SERWIS ZEWNETRZNY/NAPRAWIONO :) .i teraz znowy 3 tygodnie i znowu koszt wysyłki wsumie nie duże pieniądze ale zawsze no i czas , ech te serwisy... szkoda słow, :co: p.s. nawet sie pofatygowałem i nagrałem filmik i zamierzam im go wysłać :P

Pomimo że objawy właśnie na nią wskazują to jesteś pewien że to wina karty? Może warto przetestować u znajomego z porządnym zasilaczem?

zasilacz nowiusieńki corsair 750hx, wczesniej zanim wysłałem do serwisu wsadziłem do kompa 9600gt i wszystko było oki , ale teraz po restarcie mam jeszcze komunikat że ,, KOMPUTER ZOSTAŁ URUCHOMIONY PO POWAŻNYM BŁĘDZIE,, może tu jest jakaś podpowiedz?, i jeszcze po zwisie karty jeszcze dwa ,,pipniecia,,z głośniczka