sebek308 6 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam potrzebuje dobrej obudowy aby w mojej budzie było jak namiej stopni obudowa bedzie służyc sprzetu w sygnaturce ale zamiast tej płyty i procka bedzie asrock p67 pro 3 b3 i i5 2500k obudowa ma byc do 200zł. Mam na oku obudowe Thermaltake V3 Co o niej myślicie a moze macie jakies lepsze do tej ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może Gladius 800? Cytuj Link to post Share on other sites
Furiax 77 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 zalman z9 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Gladius 800 Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Skłaniałbym się do Zalmana Z9. Posiada USB 3.0. Praktycznie w innych w tej cenie nie znajdziesz na froncie obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
LandStalker1 28 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 BRUTUS 410 FOR EVER !!!!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Skłaniałbym się do Zalmana Z9. Posiada USB 3.0. Zalman Z9 nie ma USB 3.0. Najtańszą rozsądną obudową, która ma USB 3.0 jest SilentiumPC Brutus 430 Pure Black Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Faktycznie,masz całkowitą rację t.luk.Za pomyłkę przepraszam. Wersja z9 Plus posiada USB 3.0. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Eeee, tak? Od kiedy? Cytuj Link to post Share on other sites
Dzonzi 49 Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Faktycznie,masz całkowitą rację t.luk.Za pomyłkę przepraszam. Wersja z9 Plus posiada USB 3.0. Nie ma durna pało. Ja ją mam i nie znalazłem w niej usb3.0 -.- Chyba, że Ci chodzi jak się mobo z usb 3.0 włoży ty rzeczywiście będzie z tyłu usb 3.0 Cytuj Link to post Share on other sites
dominqo 7 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Brutus (410 lub 310) to dobry wybór do 200zł. Sugerować wyglądem się nie należy, chyba że ktoś będzie patrzył podczas pracy na PC, zamiast na monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
jaszczurka11 3 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zalman Z9 Plus. Sam mam, temperatury spały niesamowicie. 4 wentylatory 120mm w zestawie, miejsce na dodatkowe 3. Dodatkowo podświetlane na niebiesko (już jak to tam lubi) - dla mnie kolejny plus. Filtry przeciw kurzowe, mnóstwo miejsca na kable z tyłu. Solidna i praktyczna - wszystko czego potrzeba. Proponuję jeszcze zajrzeć tutaj: http://www.purepc.pl/obudowy/obudowy_komputerowe_dla_graczy_test_modeli_do_300_zl?page=0%2C15 i na str. 18 z porównaniem temp. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Apollo Diomedes 9 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Bierz zalmana. Brutusy są (TO MOJE ZDANIE) strasznie słabo wykonane i ten żenuła design. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 @ UP A z kolei według mnie są wykonane lepiej niż zdecydowana większość obudów w tej samej cenie i są bardziej dopracowane (vide chociażby filtry przeciwkurzowe oraz tłumienie drgań dysków). Osoba, która tego nie dostrzega według mnie nie ma specjalnie dystansu do rynku obudów Owszem, Zalman Z9 / Z9 Plus to większa i solidniejsza konstrukcja jednak po pierwsze ma mniej miejsca na karty graficzne, po drugie nie ma filtrów na bocznym panelu (a jest on niemal cały meshowy) a po trzecie jest ostatecznie sporo droższa Fakty trzeba przyjąć do wiadomości a nie z nimi walczyć Cytuj Link to post Share on other sites
Apollo Diomedes 9 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Fakt jest taki, że robisz recenzje tych brutusów o ile się nie mylę i możliwe, że masz w tym jakiś interes. Poza tym duża ilość forumowiczów zarzuca Ci stronniczość Cytuj Link to post Share on other sites
Lowrey 14 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Nie wspominająć o tym, że obudowa Brutus ogranicza bądz utrudnia montaż nieco większych coolerów, a jeśli zamontujemy je w tejże obudowię, to wygląda to bardzo niewygodnie. Zalman Z9 będzie lepszym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Zazwyczaj staram się nie ingerować w wybór obudowy, ponieważ uznaję to za rzecz gustu jednak w tym przypadku weźcie pod uwagę, że ten zalman: - ma wyłamywane śledzie, przez które swoją drogą kurz będzie przechodził - brakuje mu filtrów przeciw kurzowych na górze oraz z boku - zasilacz będzie miał problem z pobieraniem chłodnego powietrza poprzez jakieś śmieszne luki - podobnież jego wentylatory trochę hałasują - brak szybkiego montażu na 5,25" - nie ma przycisku reset - przedniemu wentylatorowi te plastiki skutecznie utrudniają pracę Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 nie ma przycisku reset Ma. Pod diodą HDD. Dość mocno rozważam obecnie jego zakup i w tej cenie chyba ciężko znaleźć coś lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jest jeszcze Gladius 800. Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Też mam ten problem. Chciałem dodać jakieś wentyle do swojej starej obudowy, żeby było chłodniej, ale kolega z forum mnie przekonał, że nie warto. Szukam jakiejś obudowy z dobrym wynikiem cena/wydajność. Jak na razie po przeczytaniu różnych testów skłaniam się najbardziej do ZALMAN Z9 PLUS. Obawiam się jedynie hałasu. Bo jak zaraz po kupnie będę musiał wymieniać wentyle na cichsze to mija się to z celem . Może się ktoś podzielić doświadczeniami z tą obudową? Hałas i praktyczność. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ma. Pod diodą HDD.Faktycznie ma sorki zlał mi się z tą diodą -.- W każdym bądź razie w moim odczuciu inne wady dyskwalifikują tą obudowę jako coś co się nada na obudowę "na lata". Chyba, że ktoś zamierza zmienić obudowę ale wtedy kupuję się obudowy za 150zł max. Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wie ktoś ile pinów mają wtyczki od wentylatorów w obudowie Zalman Z9? Nie mogę nigdzie znaleźć takich informacji. Jeśli mają końcówki 3-pin, a ja chce je podłączyć pod płytę główną na której mam 4-pin gniazda to czy będę miał możliwość sterowania obrotami z poziomu BIOS? Cytuj Link to post Share on other sites
jaszczurka11 3 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Tylny - na MOLEX. Trzy pozostałe - 3 pin. Będziesz mógł kontrolować obroty. - ma wyłamywane śledzie, przez które swoją drogą kurz będzie przechodził - brakuje mu filtrów przeciw kurzowych na górze oraz z boku - zasilacz będzie miał problem z pobieraniem chłodnego powietrza poprzez jakieś śmieszne luki No fakt jeśli zainstalujesz 4 karty rozszerzeń, po czym wyrzucisz je do kosza i zostawisz jedną to może to być wada. Jednak nie przesadzaj... Filtrów faktycznie brakuje, ale może dlatego kosztuje 200zł a nie 350. Poza tym - od czegoś mamy damskie rajsopy Ten zasilacz to też szukanie problemu na silę, myślę że zassa tyle samo powietrza co przez mesh. I fakt, wentylatory do najcichszych nie należą, ale do "hałasu" to im jeszcze sporo brakuje. Wiem - bo mam i słyszę. Nie wiem o jakich "plastikach" mówisz. Wylotowe wenty tworzą podciśnienie więc powietrze i tak będzie cyrkulować i żadne plastiki nie staną mu na drodze . Powietrze to nie ciało stałe. Edytowane 22 Lutego 2012 przez jaszczurka11 Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Tylny - na MOLEX. Trzy pozostałe - 3 pin. Będziesz mógł kontrolować obroty. Ale trzeba coś przerabiać, czy wystarczy podłączyć w miejsca na płycie (te 4-pinowe)? Cytuj Link to post Share on other sites
jaszczurka11 3 Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ale trzeba coś przerabiać, czy wystarczy podłączyć w miejsca na płycie (te 4-pinowe)? Troszę wprowadziłem Cię w błąd. 3 pinowe wtyczki to odpowiednio: 12V, GND i FAN SPEED, a 4 pinowe ma dodatkowy regulator PWM. 3 pinowe wtyczki regulowane są zdalnie w zależności od % zużycia procesora / temperatury. 4 pinowe mogą być regulowane zdalnie z płyty. Chodź jak zauważyłem - wentylatory 3 pin można regulować np. za pomocą programu SpeedFan. Przedstawie Ci na moim przykładzie: Mam 4 wentylatory obudowy i 1 procesora - ten podpięty jest pod 4 pin CPU_FAN (wtyczka też jest 4 pin). 2 wenty obudowy podpięte są pod kontroler obrotów z obudowy (MOLEX - 2x 3pin). Jeden went obudowy jest po prostu na MOLEX (ten tylni). Boczny - 3 pin do gniazda 3 pin na płycie. Takie podłączenie powoduje że np. Everest pokazuje mi tylko 2 wentylatory - procesor i boczny. Obydwa mogę regulować 0-100% np. SpeedFanem. Także jeśli podłączysz 3pin do 4pin na płycie - zobaczysz je np. w Evereście, będziesz mógł kontrolować np. SpeedFanem. Jednak w BIOSIE brak będzie takiej regulacji i na "start" będą włączały się na 100%, chyba że zmienisz to SpeedFanem. Nie wiem czy wyraziłem się do końca jasno, sam mam tu wątpliwości. Jeśli ktoś widzi mój błąd proszę mnie poprawić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts