Skocz do zawartości

Monitor do pracy... jaki? ile cali jakie modele...

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zakupem monitora LCD... i mam problem z wyborem zarówno wielkości jak i konkretnego modelu... i parametrów...

Przeznaczenie monitora:

- programowanie (wielogodzinne siedzenie przed kompem :jupi: )... wiec powinien nie męczyć wzroku...

- DVI i D-Sub musi mieć... bo ma być czasem do notebooka podłączany...

- przyzwyczaiłem się do panoramicznej rozdzielczości (na notebooku 1440x...) więc może też panoramiczny, tylko nie wiem czy panorama jest lepsza ogólnie... do takiego przeznaczenia...

- chciałbym jeszcze aby trochę nadawał się do grafiki (wiem ze graficzny typowo to drogi jest baardzo ;] a limit to tak do 700 PLN, jeśli coś byłoby naprawdę warte uwagi a byłoby droższe to również prosiłbym o podanie modelu....)

Co do wielkości... właśnie nie wiem jaki jest najbardziej ergonomiczny... raczej na pewno więcej niż 20"... tylko nie wiem ile konkretnie ;] ale moze górna granica 24" ;P

które monitory z tego przedziału są najwygodniejsze?

Matryca... chyba mat... chociaz do grafiki to nie wiem czy glare nie lepsza... ogolnie jakies takie info by sie przydało ;]...

Pozdro i dzięki za odpowiedzi z góry...

w okolicach tej ceny powinno sie udac znalezc monitor 22-24 cale z rozddzielczoscia 1920x1200 i jesli potrzebny Ci do programowania to proponuje cos takiego... albo, co w przypadku programowania moze byc uzyteczne - 2x monitor 19 cali.. okolo 1000zl wyjdzie powiedzmy... ciutke wiecej, tak, ale wygoda duzo wieksza. Przydaje sie jak cos piszesz na jednym a na drugim masz otwartego manuala, przyklad kodu, tlumaczenia czy cokolwiek tam moze byc :)

Ostatnio odkrylem ze mi by sie trzeci przydal zeby zmiescic wszystko co potrzebuje widziec naraz na ekranie :D ale to juz troche traci przesada :jupi:

- chciałbym jeszcze aby trochę nadawał się do grafiki (wiem ze graficzny typowo to drogi jest baardzo ;] a limit to tak do 700 PLN, jeśli coś byłoby naprawdę warte uwagi a byłoby droższe to również prosiłbym o podanie modelu....)

Matryca... chyba mat... chociaz do grafiki to nie wiem czy glare nie lepsza... ogolnie jakies takie info by sie przydało ;]...

Do jakiej do grafiki? Jeżeli CAD czy jakieś proste DTP a nie typowa fotografia to rzeczywiście może wystarczy coś w Twoim zakresie cenowym.

Jeżeli miałaby to być typowa obróbka foto to na pewno odradzam matryce TN i powłoki glare.

Nie pamiętam modelu monitora Dell który w rozsądnej cenie (coś ok 1200) oferował matrycę IPS - może ktoś tutaj pamięta?

Nie pamiętam modelu monitora Dell który w rozsądnej cenie (coś ok 1200) oferował matrycę IPS - może ktoś tutaj pamięta?

Ja pamiętam :):

Dell 2209WA :[

I też uważam, że TN są do kitu, a w szczególności dla grafików ;)

Tak więc dlaczego warto kupić ten monitor :jupi:

Przede wszystkim jest to monitor na matrycy e-IPS. Poza tym:

- ma trzy lata gwarancji na Bad-pixele

- gwarancja door-to-door

- funkcja pivot

- obracana podstawka (45* w każdą stronę)

- hub USB 2.0 (4 porty)

Matryca e-IPS gwarantuje b.dobre kąty widzenia - kolory nie zmieniają się przy ruchach głową, także lepszą czerń niż monitory TN. Poza tym przejścia tonalne są prawidłowe, czego na TN nie uświadczysz. Z resztą co tu dużo mówić - każdy wie czym to się je :P

Na koniec kilka filimów:

Więcej znajdziesz tutaj:

http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f

Cena? Tylko 1000zł (dokładnie 1019zł :P) :D

http://x-kom.pl/index.php?show_prod=429 ... pl=33&_ih=

Według mnie do tego typu zastosowań najlepszy jest ten Dell ze względu na matryce, rozdziałkę oraz pivot.

Ale jeśli mowa o wielogodzinnym siedzeniu przed kompem to proponuje monitor od LG z funkcją Auto Bright oraz Timer przypominającym o zrobieniu przerwy. do 700 można mieć ten model W2253TQ-PF

Dzięki za posty, ostatnio czasu nie miałem to nie mogłem zajrzeć...

Do programowania, to faktycznie 2 monitory to jest bajka ;] sam teraz tak miałem w pracy, więc wiem jak to jest...

Co do zakupu dwóch monitorów to nie wiem czy jest sens w moim przypadku, bo to ma być monitor podłączony do notebooka... więc jakby nie patrzeć notebook, marna bo marna, ale matrycę ma ;P więc już będą 2 :menda:

Nie cenię jakoś tak pivota jako super ułatwienia w programowaniu... normalnie ustawiony monitor mi nie przeszkadza, więc nacisku na Pivota nie ma...

Dzięki za informację o ITS, bo szczerze nie interesowałem się jakie są matryce w monitorach... i o TN wiedziałem... a reszta jakoś umknęła :D... I faktycznie ten monitorek fajny... Tylko poczytam jeszcze sobie może o samej matrycy, jak męczy wzrok itp...

Ogólnie priorytetem jest wzrok, ma się nie przemęczać... a dalej już idą pozostałe parametry...

Ogólnie jakiej wielkości ekran jest najbardziej ergonomiczny? gdzieś czytałem (nawet nie wiem czy nie w jakimś arcie ma benchamrku...) ze panoramy i coś koło 21" ale nie mogę tego artykułu znaleźć i jakichś potwierdzeń... Dodatkowo właśnie jaka matryca najmniej męczy wzork... wiadomo, że dużo też zależy od ustawień.. ale ogólnie może są też jakieś specyficzne właściwości poszczególnych matryc...

Pozdrawiam i thx...