Semyian 0 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Zastanawiam się nad zakupem monitora LCD... i mam problem z wyborem zarówno wielkości jak i konkretnego modelu... i parametrów... Przeznaczenie monitora: - programowanie (wielogodzinne siedzenie przed kompem )... wiec powinien nie męczyć wzroku... - DVI i D-Sub musi mieć... bo ma być czasem do notebooka podłączany... - przyzwyczaiłem się do panoramicznej rozdzielczości (na notebooku 1440x...) więc może też panoramiczny, tylko nie wiem czy panorama jest lepsza ogólnie... do takiego przeznaczenia... - chciałbym jeszcze aby trochę nadawał się do grafiki (wiem ze graficzny typowo to drogi jest baardzo ;] a limit to tak do 700 PLN, jeśli coś byłoby naprawdę warte uwagi a byłoby droższe to również prosiłbym o podanie modelu....) Co do wielkości... właśnie nie wiem jaki jest najbardziej ergonomiczny... raczej na pewno więcej niż 20"... tylko nie wiem ile konkretnie ;] ale moze górna granica 24" ;P które monitory z tego przedziału są najwygodniejsze? Matryca... chyba mat... chociaz do grafiki to nie wiem czy glare nie lepsza... ogolnie jakies takie info by sie przydało ;]... Pozdro i dzięki za odpowiedzi z góry... Cytuj Link to post Share on other sites
Malcolm Feth 0 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 w okolicach tej ceny powinno sie udac znalezc monitor 22-24 cale z rozddzielczoscia 1920x1200 i jesli potrzebny Ci do programowania to proponuje cos takiego... albo, co w przypadku programowania moze byc uzyteczne - 2x monitor 19 cali.. okolo 1000zl wyjdzie powiedzmy... ciutke wiecej, tak, ale wygoda duzo wieksza. Przydaje sie jak cos piszesz na jednym a na drugim masz otwartego manuala, przyklad kodu, tlumaczenia czy cokolwiek tam moze byc Ostatnio odkrylem ze mi by sie trzeci przydal zeby zmiescic wszystko co potrzebuje widziec naraz na ekranie ale to juz troche traci przesada Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Malcolm trafiłeś w 10. 2 monitory 19" to idealne rozwiazanie dla programisty, a jeszcze lepiej 3 monitory Uwierz mi wiem coś o tym. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 IPS Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 co IPS? Możesz jaśniej? wiadomo, że to typ matrycy, ale pisz pełnymi zdaniami albo chociaż kilka słów co i jak. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 IPS to zupełnie inna jakość, najlepsze kąty, najlepsze kolory, matowa BTW: na ogół jak rzucam coś w stylu "jedno hasło" to ma oznaczać żeby autor tematu się zainteresował i doczytał o czymś takim Cytuj Link to post Share on other sites
bchrubas 19 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 - chciałbym jeszcze aby trochę nadawał się do grafiki (wiem ze graficzny typowo to drogi jest baardzo ;] a limit to tak do 700 PLN, jeśli coś byłoby naprawdę warte uwagi a byłoby droższe to również prosiłbym o podanie modelu....) Matryca... chyba mat... chociaz do grafiki to nie wiem czy glare nie lepsza... ogolnie jakies takie info by sie przydało ;]... Do jakiej do grafiki? Jeżeli CAD czy jakieś proste DTP a nie typowa fotografia to rzeczywiście może wystarczy coś w Twoim zakresie cenowym. Jeżeli miałaby to być typowa obróbka foto to na pewno odradzam matryce TN i powłoki glare. Nie pamiętam modelu monitora Dell który w rozsądnej cenie (coś ok 1200) oferował matrycę IPS - może ktoś tutaj pamięta? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Jeżeli do stricte programowania to nie 2 monitory tylko 1 ale z pivotem. Np. coś takiego -> KLIK Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Nie pamiętam modelu monitora Dell który w rozsądnej cenie (coś ok 1200) oferował matrycę IPS - może ktoś tutaj pamięta?Ja pamiętam : Dell 2209WA I też uważam, że TN są do kitu, a w szczególności dla grafików Tak więc dlaczego warto kupić ten monitor Przede wszystkim jest to monitor na matrycy e-IPS. Poza tym: - ma trzy lata gwarancji na Bad-pixele - gwarancja door-to-door - funkcja pivot - obracana podstawka (45* w każdą stronę) - hub USB 2.0 (4 porty) Matryca e-IPS gwarantuje b.dobre kąty widzenia - kolory nie zmieniają się przy ruchach głową, także lepszą czerń niż monitory TN. Poza tym przejścia tonalne są prawidłowe, czego na TN nie uświadczysz. Z resztą co tu dużo mówić - każdy wie czym to się je Na koniec kilka filimów: Więcej znajdziesz tutaj: http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f Cena? Tylko 1000zł (dokładnie 1019zł ) http://x-kom.pl/index.php?show_prod=429 ... pl=33&_ih= Cytuj Link to post Share on other sites
Scare 0 Napisano 21 Września 2009 Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Według mnie do tego typu zastosowań najlepszy jest ten Dell ze względu na matryce, rozdziałkę oraz pivot. Ale jeśli mowa o wielogodzinnym siedzeniu przed kompem to proponuje monitor od LG z funkcją Auto Bright oraz Timer przypominającym o zrobieniu przerwy. do 700 można mieć ten model W2253TQ-PF Cytuj Link to post Share on other sites
Semyian 0 Napisano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dzięki za posty, ostatnio czasu nie miałem to nie mogłem zajrzeć... Do programowania, to faktycznie 2 monitory to jest bajka ;] sam teraz tak miałem w pracy, więc wiem jak to jest... Co do zakupu dwóch monitorów to nie wiem czy jest sens w moim przypadku, bo to ma być monitor podłączony do notebooka... więc jakby nie patrzeć notebook, marna bo marna, ale matrycę ma ;P więc już będą 2 Nie cenię jakoś tak pivota jako super ułatwienia w programowaniu... normalnie ustawiony monitor mi nie przeszkadza, więc nacisku na Pivota nie ma... Dzięki za informację o ITS, bo szczerze nie interesowałem się jakie są matryce w monitorach... i o TN wiedziałem... a reszta jakoś umknęła ... I faktycznie ten monitorek fajny... Tylko poczytam jeszcze sobie może o samej matrycy, jak męczy wzrok itp... Ogólnie priorytetem jest wzrok, ma się nie przemęczać... a dalej już idą pozostałe parametry... Ogólnie jakiej wielkości ekran jest najbardziej ergonomiczny? gdzieś czytałem (nawet nie wiem czy nie w jakimś arcie ma benchamrku...) ze panoramy i coś koło 21" ale nie mogę tego artykułu znaleźć i jakichś potwierdzeń... Dodatkowo właśnie jaka matryca najmniej męczy wzork... wiadomo, że dużo też zależy od ustawień.. ale ogólnie może są też jakieś specyficzne właściwości poszczególnych matryc... Pozdrawiam i thx... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts