procek 2 Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam, chciałbym poznać wasze opinie nt. napełniania tonerów. Jakie są wady, czy macie jakieś negatywne doświadczenia (możliwość uszkodzenia drukarki)? Zalety (a właściwie zaletę - jest taniej) znam, więc tego nie piszcie Konkretny model to HP LaserJet 3600 (jeśli to ma jakieś znaczenie). Z góry dzięki za wypowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
bucyfer 0 Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Jest taniej, to tak. Jednak z tego co wiem to można go uszkodzić, i dodatkowo zachlapać wnętrze drukarki(u mnie jest cała w ciapki ;p). Cytuj Link to post Share on other sites
polarnik 0 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoś się do firmy, która zajmuje się tym profesjonalnie i wszystko będzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
Dante41k 33 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Od lat napełniam tonery w tym samym miejscu. Nigdy nie było z nimi problemów, pamiętaj tylko, że tonerów nie można napełniać w nieskończoność. Ich życie też się kiedyś kończy. Przez trzy lata wymieniałem i to całkiem niedawno tylko toner z kolorem. Czarny cały czas dzielnie drukuje. Dodatkowo zapytaj jak wygląda gwarancja, ja np. odzyskałem pieniądze za ten martwy kolor który napełniłem. Dodatkowo zużyty toner został ode mnie odkupiony więc już miałem jakieś pieniądze na zakup kolejnego. Co do zalet, a jakie inne mogą mieć zalety poza niską ceną napełniania? Mogą Ci zwiększyć ewentualnie pojemność samego tonera jeśli to możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
Intryg 0 Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 jak masz na przyklad drukare brothera to tusze kosztują 8zł przez neta to nawet sie nie opłaca napełniać. Ale np do jakiegoś Epsona zwłaszcza nowe modele to tylko oryginały ogólnie nie polecam epsonów. Cytuj Link to post Share on other sites
sunsee 30 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 podjęliśmy próby domowego napełniania i chyba wolę kupić od razu napełnione niż się bawić, ale jak ktoś ma do tego rękę to czemu nie, chociaż zamienniki są teraz takie tanie że nie wiem czy opłaca się napełniać Cytuj Link to post Share on other sites
student84 21 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 podjęliśmy próby domowego napełniania i chyba wolę kupić od razu napełnione niż się bawić, ale jak ktoś ma do tego rękę to czemu nie, chociaż zamienniki są teraz takie tanie że nie wiem czy opłaca się napełniać Napełniać samemu to ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Ja osobiście bym się nie bawił, a kupił dobry zamiennik i po robocie:-) Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 jeśli nie mamy w tym wprawy to rzeczywiście mogą wystąpić problemy ... wiele też zależy od proszku Cytuj Link to post Share on other sites
student84 21 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Jakie są oszczędności w przypadku jeżeli samemu napełnimy toner w stosunku do zamienników? Bo cena jest chyba jedynym plusem ... Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 w przypadku zestawów do samodzielnego napełniania (produkuje je np. active jet - głównie do tuszy HP) oszczędność nie jest aż taka duża i praktycznie lepiej wybrać "tradycyjne zamienniki", co do napełniania domowymi metodami oszczędność może być większa - ale to zależy jakiego atramentu używamy (trzeba pamiętać że nie jest to proste i dla niedoświadczonych może się skończyć na uszkodzeniu głowicy lub innych części kartridża) Cytuj Link to post Share on other sites
wilk669 39 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 A jak sprawa wygląda z napełnianiem proszków? Bo odniosłem wrażenie, ze powyższa dyskusja tyczy się drukarek atramentowych, a nie laserowych. Mianowicie zaczyna mi się kończyć toner w minolcie, więc zacząłem szukać czegoś do wymiany. Moją uwagę przykuł bardzo tani zestaw razem z wałkiem OPCi chipem. (czyli wszystko to czego potrzebuję) http://allegro.pl/toner-chip-opc-konica-minolta-1300-1350-1380-1390-i4346699160.html Teraz moje pytanie brzmi: Czy jest sens kupować coś takiego. Czy może lepiej dać dwa razy tyle za toner w kasecie i wałek? Zaznaczam, ze mam oryginalną kasetę minolty w drukarce, a nie zamiennik (o ile to coś zmienia apropo napełniania) Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 1 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 druga opcja jest pewniejsza i przyniesie lepszy rezultat, a przy takim zestawie z allegro dużo zależy od proszku - lepiej poszukać wątków na ten temat i na privie zapytać osób które bawią się w "regeneracje" tonerów Cytuj Link to post Share on other sites
student84 21 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Z napełnianiem samemu tonera jest zdecydowanie więcej roboty. Jeżeli ktoś nie ma wprawy to nie polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Nie polecam napełniania samemu tonerów .Zamienniki są śmiesznie tanie. Toner jest rakotwórczy. Szkoda zdrowia. Poza tym ryzykujesz, że coś ułamiesz, rozsypiesz na dywan i będziesz musiał zapłacić za prawnie albo źle złożysz. Co do trwałości drukarki: mamy w firmie hp 2035. Drukują po 80-120 tyś stron na zamiennikach. Potem je utylizujemy bo są po prostu zajechane. Drukarki kosztują 600 zł, nie opłaca się ich naprawiać. Cytuj Link to post Share on other sites
GlobalPrint 0 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Faktycznie zastępcze tonery są dość niskich cenach i nie opłaca się ich napełniać. Czasem koszt napełnienia jest wyższy niż 100% nowy toner zastępczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Blake123 0 Napisano 6 Października 2017 Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nie polecam napełniania samemu tonerów .Zamienniki są śmiesznie tanie. Toner jest rakotwórczy. Szkoda zdrowia. Poza tym ryzykujesz, że coś ułamiesz, rozsypiesz na dywan i będziesz musiał zapłacić za prawnie albo źle złożysz. Co do trwałości drukarki: mamy w firmie hp 2035. Drukują po 80-120 tyś stron na zamiennikach. Potem je utylizujemy bo są po prostu zajechane. Drukarki kosztują 600 zł, nie opłaca się ich naprawiać. Z ciekawości co w tonerze jest rako twórcze? Farba/atrament? Ja osobiście kupuje zawsze zamienniki do swojej drukarki w tym sklepie: https://tonery.rdstudio.pl/toner-hp-1020-p-11.html Cytuj Link to post Share on other sites
Janko3210 0 Napisano 11 Października 2017 Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Ja kilka razy napełniałem samodzielnie. Czasem nie chciało potem drukować, czas drukowało słabo, innym razem było ok, ale dopiero po kilku próbnych kartkach... Generalnie nie polecam Cytuj Link to post Share on other sites
korki 0 Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 właśnie, jak się ma napełnianie tonerów, do kupowania gotowych zamienników?! Według mnie, szkoda zachodu no i drukarki. Ja kupuję gotowe zamienniki w firmie asarto i naprawdę polecam takie rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts