Skocz do zawartości

Battlefield 3 - Zwiechy i problem z dźwiękiem

Recommended Posts

Jak w temacie. Gra chodzi płynnie na ultra na sprzęcie z sygnatury w 1680x1050 (co mnie bardzo dziwi), a po jakimś czasie (czasem zaraz po odpaleniu misji) dźwięk się krzaczy, te same kwestie dialogowe są powtarzane kilka razy itp. A potem gra się wiesza (standardowy komunikat Windowsa - program BF3 nie odpowiada bla bla bla). Sprawdzałem też na średnich detalach - to samo. Co robić?

Jak w temacie. Gra chodzi płynnie na ultra na sprzęcie z sygnatury w 1680x1050 (co mnie bardzo dziwi), a po jakimś czasie (czasem zaraz po odpaleniu misji) dźwięk się krzaczy, te same kwestie dialogowe są powtarzane kilka razy itp. A potem gra się wiesza (standardowy komunikat Windowsa - program BF3 nie odpowiada bla bla bla). Sprawdzałem też na średnich detalach - to samo. Co robić?

Jak to u Ciebie znaczy plynnie ? 25fps ? Wez nie rob jaj sobie , karta po mocnym OC z i5 2500k@4GHz ledwo wyrabia 45fps w tej rozdzialce ( karta 1000 /1250MHz) . wiem bo mam taka sama :D Wiec proponuje zmniejsz detale na wysokie lub daj na auto i sprawdz .

Jak to u Ciebie znaczy plynnie ? 25fps ?

Nie wiem, nie mierzyłem frapsem. Zwykle tego nie robię, kiedy nie ma potrzeby. Tak na oko mam mniej więcej 30 klatek. Mi to w zupełności wystarczy.

Wiec proponuje zmniejsz detale na wysokie lub daj na auto i sprawdz .

Od średnich wzwyż dzieje się to samo. A Auto to u mnie odpowiednik wysokich. Na niskich nawet nie sprawdzam, bo na takich grać nie zamierzam (skoro śmiga na wysokich, tylko ten dźwięk się pieprzy). Sprawdziłem tez multi. Pograłem może ze 20 sekund. W singlu to przynajmniej misje sie udaje rozegrać.

Jest jakieś rozwiązanie? Bo jak nie, to chyba odniosę grę z powrotem do sklepu.

Edytowane przez voor34

masz za mało ramu .Sprawdz w core temp ile ci go pobiera jezeli wiecej niz 90% to nie zbyt dobrze mi tez sie tak dzieje ale tylko na ustawiniach ultra tzn nie dzieje sie nic z dzwiekiem ale zanikaja teksury i wyskakuje komunikat program battlefield 3przestał działac a ram dochodzi do 100% i gra sie crashuje . teraz własnie zamóiwłem 8gb i mi pisali ze 6gbi wiecej tego problemu juz nie powinno byc

Teraz sobie pograłem trochę w multi, tak z godzinkę. Zaczynałem od niskich detali (wygląda całkiem przyzwoicie, lepiej niż CoD na max :P), a skończyłem na ultra i to na tych ostatnich grałem najwięcej. Ani razu nie wywaliło. Teraz to już nie wiem co jest grane. Wcześniej prawie od razu kończyło się zwiechą.

Co do ramu - może faktycznie mam trochę mało, bo tak na dobrą sprawę tylko 3 GB (OS 32 bity), ale nie sądzę, żeby to było powodem.

Nawet jak bys przeczytal wymagania gry to w zalecanych jest system 64 bit i min 4 gb ramu. Czyli na niskich jest dobrze bo duzo nie potrzebuje a nie raz jak masz procesy ktore ci sporo zabieraja ramu to ci wywala gre

Czyli na niskich jest dobrze bo duzo nie potrzebuje a nie raz jak masz procesy ktore ci sporo zabieraja ramu to ci wywala gre

W tym rzecz właśnie, że na średnich jest tak samo. Na niskich nie sprawdzałem singla. Bez przesady, ale na średnich gra powinna chodzić bez zająknięcia, bez robienia mi żadnej łaski.

wieć to przez procesor podkręci go :D

Więcej niż 3,1-3,2 na tym dziadowskim G31 nie wyciągnę bez nowego chłodzenia. Zresztą nawet z coolerkiem trochę strach więcej niż 3 na tej płycie.
  • 1 miesiąc temu...

Witam, pozwolę się przyłączyć skoro autor problem już rozwiązał.

U mnie gra się freezuje i słychać tylko dźwięk zamrożony w chwili np. 'uciekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa' :) no i komputer się zawiesza, że pozostaje reset.

Doszedłem do wniosków, że to wina ... uwaga to będzie szok dla tych co by od razu chcieli zmieniać RAMy, grafiki, procki i całą resztę ... dzwięku. Po prostu po wyłączeniu dzwięku z poziomu BIOSu gra działa idealnie.

Czy ma ktoś jakieś pomysły bo to nie stałe rozwiązanie bo ciężko grać w tą grę bez dźwięku.

Dodam jeszcze, że mam Gainwarda Geforce GTS 450 i przy instalacji sterowników w pakiecie znajduje się 'realtek HD audio' co w ogóle dla mnie dziwne, że sterowniki grafiki zawierają dzwiękowe i może tutaj w nich tkwi błąd?

Edytowane przez Axles

Nie mam pojęcia dlaczego w pakiecie ze sterami dla grafiki masz stery od dźwięku, ale może wystarczy odinstalowanie aktualnych sterowników karty dźwiękowej i zainstalowanie nowszych?

Co do wymagań BF3 to oprócz ultra detali (tu potrzeba mocnego sprzętu) wystarczy naprawdę przeciętny komp, przeszedłem singla 2 razy na konfiguracji Athlon IIx4@3.3 GHz, 2 GB ram, GTX260 z lekkim OC rdzenia i na ustawieniach nieco wyższych niż wysokie w rozdzielczości 1440x900 gra śmiga płynnie (nie, nie mierzyłem frapsem, po prostu nie szarpie) ze sporadycznymi spowolnieniami (dosłownie kilka razy w całej grze), kiedy coś doczytuje. W żadnym wypadku mała ilość ramu nie powinna powodować freezów czy zwiech.

Tyle razy wałkowane BF3 korzysta z 3 rdzeni cpu i żre pamięć a na OC jest bardzo wrazliwy jak BC2.

Nie którym przy 4gb chodzi jak mają czysty system (raczej mało takich) więc proponuje wł. dużą mape i wbić sie na 64 graczy zobaczymy :D

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...