Damagus 0 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Sprzęt jakiego dotyczy problem: AMD Phenom II X4 960T/AMD Phenom II X6 1600T ASUS M5A97 PRO Kingston 2x2 GB 1600 Mhz CL9 Corsair 550W Witam. Mój problem jest następujący. Korzystam z biosu UEFI i po zmianie mnożnika procesora choćby o jedno oczko lub zmianie CPU Bus więcej niż powiedzmy 30 jednostek komputer po wyłączeniu i próbie ponownego włączenia nie chce wystartować(przywraca ustawienia domyślne). Co ciekawe, jeżeli nie wyłącze komputera, tylko zmienię ustawienia i zrestartuje to śmiga świetnie.System się ładuje, testy stabilności w porządku. Bez problemu robie stabilne OC na poziomie 4GHz zarówno dla 4 jaki i 6 rdzeni. Sielanka kończy po skończeniu pracy z komputerem. Przy ponownej próbie włączenia BIOS przywraca sobie domyślne ustawienia, twierdząc że OC się nie powiodło. Wchodzę w UEFI akceptuje poprzednie ustawienia i mimo, wcześniejszego błędu o nieprawidłowym OC, wszystko gra. Próbowałem 3 biosów ze strony producenta i nic. Jeden radził sobie trochę lepiej, drugi gorzej. Co mogę w takiej sytuacji uczynić? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Damagus Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Zmień baterię BIOSu może pomoże! Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Najwyraźniej ustawienia nie są jednak do końca stabilne. Płyta bez powodu nie informuje o nieprawidłowo nadanych jej ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts