Andrzej Michalski 1 Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Jak powinno się aktualizować poprawnie bios? Mam płytę Gigabyte GA-MA770-DS3, aktualnie wgrany bios F3, a są już dostępne nowsze od F4 do F7. Czy mogę od razu wgrywać najnowszy bios F7, czy powinienem po kolei wgrywać np. F4, potem F5, F6 itd Cytuj Link to post Share on other sites
thorand 0 Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Zmiana BIOSu nie polega na aktualizacji a na zastapieniu poprzednika. W zwiazku z powyzszym wystarczy wgrac najnowszy z sieci. Gigabyte udostepnia program @bios dzialajacy pod windowsem i zamieniajacy bios z poziomu systemu. Pozdrowionka Thor Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin1PL 0 Napisano 6 Października 2008 Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ale najpierw przywróć domyślne ustawienia BIOS (na wszelki wypadek) i zapisz. Po uruchomieniu kompa wyłącz antywirus i uruchom program do aktualizacji biosa od gigabyte. Po całej operacji ukaże Ci się, że successfull i restart. Lecz jak już będzie się restartował to wejdź do BIOS i ustaw na domyślne ustawienia. Zapisz i ciesz się sprawnie działającym biosem ~!!! Zawsze jest ryzyko, że pokaże się że wymieniono malinowo i dobrze, lecz będzie cienko i chodzić nie będzie. Wtedy też bierz instrukcje od płyty głównej i kombinuj jak przywrócić tamten stary bios albo komp do serwisu. ~ Cytuj Link to post Share on other sites
hevet 0 Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Czasem producent zaleca aktualizację np. co dwa numery wyżej (powinna być wtedy stosowna informacja). Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Wejdź na www.gibagyte.com(lub pl) i czytasz o sterach i wgrywasz co potrzebne Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 24 Października 2008 Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Radzę ściągnąć najnowszą wersję biosu, wgrać na pendrive'a i z poziomu biosu za pomocą Q-flasha zaktualizować. Jest to najbezpieczniejszy sposób i myślę, że najłatwiejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
mofokles 0 Napisano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Gigabyte ma jeden z prostzych programów do aktualizacji biosu @bios.Możesz wgrać na kilka sposobów z poziomu windowsa,pendrive.Zrób kopie biosu i aktualizuj spróbuj przez @bios.To proste. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Gigabyte ma jeden z prostzych programów do aktualizacji biosu @bios.Możesz wgrać na kilka sposobów z poziomu windowsa,pendrive.Zrób kopie biosu i aktualizuj spróbuj przez @bios.To proste.Z poziomu windowsa już nigdy nie będę wgrywał, ponieważ niedawno spróbowałem i mi się komp już nie uruchomił. Wszystko robiłem według instrukcji i po restarcie, komputer już nie wstał. Całe szczęście, że udało mi się ponownie wgrać bios ten sam co miałem (chyba mi się fartem udało). Niesmak pozostał, ale i tak będę musiał zaktualizować bios, żeby obsłużył Phenoma II, ale teraz to już tylko z poziomu biosu przez Q-flash. Cytuj Link to post Share on other sites
mofokles 0 Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 To mam pytanie po jaką choinkę Gigabyte udostępnia program do aktualizacji biosu.Osobiście instalowałem bios zpoziomu windowsa xp,vista i nie miałem żadnych problemów z komputerem.aktycznie sprawdziłem instalacja biosu z pendrive jest najbezpieczniejszym sposobem i równie prostym. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Problem w tym, że nie zawsze programy pod Windowsem są niezawodne (bezbłędne) i nie wynika to z jakiegoś błędu @BIOS. Biosy są pisane "dos'owo" i osobiście zawsze polecam manualne podejście do sprawy z poziomu biosu (q-flash). @BIOS jest uniwersalny. Zwróć proszę uwagę iż każde archiwum biosu składa się z samego pliku i tzw. flashera. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin1PL 0 Napisano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ja bym poprosił kogoś bardziej doświadczonego w sensie wymiany bios'u na płycie głównej Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts