Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale najpierw przywróć domyślne ustawienia BIOS (na wszelki wypadek) i zapisz. Po uruchomieniu kompa wyłącz antywirus i uruchom program do aktualizacji biosa od gigabyte. Po całej operacji ukaże Ci się, że successfull i restart. Lecz jak już będzie się restartował to wejdź do BIOS i ustaw na domyślne ustawienia. Zapisz i ciesz się sprawnie działającym biosem ;)

~!!! Zawsze jest ryzyko, że pokaże się że wymieniono malinowo i dobrze, lecz będzie cienko i chodzić nie będzie. Wtedy też bierz instrukcje od płyty głównej i kombinuj jak przywrócić tamten stary bios albo komp do serwisu. ~

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Gigabyte ma jeden z prostzych programów do aktualizacji biosu @bios.Możesz wgrać na kilka sposobów z poziomu windowsa,pendrive.Zrób kopie biosu i aktualizuj spróbuj przez @bios.To proste.

Z poziomu windowsa już nigdy nie będę wgrywał, ponieważ niedawno spróbowałem i mi się komp już nie uruchomił. Wszystko robiłem według instrukcji i po restarcie, komputer już nie wstał. Całe szczęście, że udało mi się ponownie wgrać bios ten sam co miałem (chyba mi się fartem udało). Niesmak pozostał, ale i tak będę musiał zaktualizować bios, żeby obsłużył Phenoma II, ale teraz to już tylko z poziomu biosu przez Q-flash.

To mam pytanie po jaką choinkę Gigabyte udostępnia program do aktualizacji biosu.Osobiście instalowałem bios zpoziomu windowsa xp,vista i nie miałem żadnych problemów z komputerem.aktycznie sprawdziłem instalacja biosu z pendrive jest najbezpieczniejszym sposobem i równie prostym.

• 2 tygodnie później...

Problem w tym, że nie zawsze programy pod Windowsem są niezawodne (bezbłędne) i nie wynika to z jakiegoś błędu @BIOS. Biosy są pisane "dos'owo" i osobiście zawsze polecam manualne podejście do sprawy z poziomu biosu (q-flash). @BIOS jest uniwersalny. Zwróć proszę uwagę iż każde archiwum biosu składa się z samego pliku i tzw. flashera.