Skocz do zawartości

1333 i 1600

Recommended Posts

ale teraz 1600MHz to standard

Żaden standard.

Obecnie standardem i tak naprawdę liczącą się rzeczą jest ilość pamięci a nie jej parametry. Zresztą i tak sandy bridgeNIE ma zintegrowanego kontrolera pamięci 1600+ MHz, dopiero buldożer takie coś wprowadził (pomijam wszelkie serwerowy procesory), więc po co montować jakiś finezyjne ram jak i tak to NIC nie daje?

A bo tanie ble ble ble a bo są gaming ble ble ble i można jeszcze wiele innych marketingowych chwytaków wymieniać. Jedynie zaletą droższych pamięci jest fakt, iż można je podkręcić ale mało kto się w to bawi dla większości ma działać i taki powiniem być priorytet wybierania pamięci RAM.

ps. pamięci ram podrożały.

Edytowane przez Pasjonat
Gość Kotecek

W pamięciach częstotliwość i duale mają marginalne znaczenie. Testowałem kiedyś jaki ma wpływ dual i częstotliwość na wydajność i to będzie gdzieś 0-5% w zależności od aplikacji. Liczy się ilość. 12 GB (bo tyle ma być po modernizacji chyba) to 12GB. Czy 1333 MHz, czy 1600MHz to jedna ch*lera. Ja bym wziął tak aby jak najtaniej wyszło, włożył do kompa i zapomniał o temacie :) ja mam w swoim 16GB DDR3 1333MHz kupione w 2011r. Najtańsze Goodramy. I działa sprawnie :)

DDr3 1600 powinny pracować z 1333MHz, tylko przestawią się do 133MHz a co za tym idzie wszystkie bedą pracowały z 1333MHz. Ale jak pisałem tego sienie odczuje.

Edytowane przez krolik_beny
  • 2 miesiące temu...

Czy warto (dla wiekszego ramdisku, bo inaczej nie wiem po co) laczyc 2x2GB/1333MHz(G.Skill 8-8-8-21,1T) z 2x4GB/1600 (Corsair, 9-9-9/24,2T).Co ciekawe te G.Skill jak plyte w BIOS ustawi sie na default settings chodza na 9-9-9/24.Czy lepiej od razu "wywalić" te G.Skill(chodzily one dotychczas bez problemow).Korsarze byly wybierane z uwzglednieniem kompatybilnosci z plytą. Reszta konfigu to SSD, 128GB;960T BE x4@x6 i win764bit.OC (średnie, mnożnikiem) przewidywane.