Skocz do zawartości

Dell U2311H vs U2142m

Recommended Posts

ja tam prawie zawsze mam takie same warunki oświetleniowe (czy w dzień czy w nocy) i w U2410 mam brightness 30, contrast 50

co do kolegów od CRT - zboczeńcy jesteście :P - CRT się wypalają i świecą coraz słabiej to się przyzwyczailiście, przy takich ustawieniach biel nawet nie przypomina bieli

Gość Kotecek

U mnie z bielą jak u Rafała. tak samo. Ale z drugiej strony monitor tylko pod gry, czasem rzadko film to nie zawadza specjalnie. Monitor w końcu ma 8 lat ale uważa, ze jak na tyle lat jest w bardzo dobrym stanie. Widziałem masę CRT z podobnego rocznika w nieporównywalne gorszym stanie. A na LCD jakoś mi obraz nie odpowiada. Mógł bym się przesiąść na stałe ale... musiał bym w domu nie mieć CRT, bo inaczej wrócę po max kilku dniach do kineskopu. Uwielbiam głęboką czerń a na LCD nie ma tego wgl. No i skalowanie... Jak już miał bym przejść to na tego 15" ze względu na taka samą rozdzielczość jako natywna jak na CRT, gwarantująca super płynność we wszystkim na wysokich ustawieniach.

Może OLED... coś się rusza w tym temacie. jakieś TV wypuszczają to może monitory się tez pojawią. Podobno jakość obrazu ma być bardzo wysoka ale to się okaże w praniu, bo na papierze wszystko ma wysoką jakość :) taki 18,5 z 1366x768 całkowicie by mi do gier styknął :) i prądu pewnie by jadł poniżej 10W.

co do kolegów od CRT - zboczeńcy jesteście :P

Ktoś musi być zboczony :)

a mam ustawione 95/100 i jest gitara dla mnie ;)

Ale jak my zboczeńcy to to już prawdziwe sado-maso :) Raz do 100% podkręciłem i to nie na moje oczy. 50% już jest za mocne :) Edytowane przez krolik_beny

Ktoś musi być zboczony

no ba

Ale jak my zboczeńcy to to już prawdziwe sado-maso Raz do 100% podkręciłem i to nie na moje oczy. 50% już jest za mocne

z tym też się zgodzę, nie wiem jak świeci U2412M, ale afaik na poziomie pozostałych delli i takie ustawienie zniszczy równomierność kontrastu do poziomu braku czytelności przy jaśniejszych barwach

Gość Kotecek

Pewnie tez jasny jest. Oprócz U2410 mam jeszcze 1908FP na TN. On tez dość jasny. NIe aż tak jak IPS ale tam mam jasność chyba na 43% jeśli się nie mylę. W okolicach 90-100 to tez wypalarnia oczu jest. Kontrast tez mam podonie ustawiony w okolicy 50%. Może nieco niżej. Nie pamiętam.

Edytowane przez krolik_beny