Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - sprawa prosta - od ponad roku miałem zapchlony (czytaj walący BSOD) dysk SSD :

Corsair Force Series 60GB, 2.5", SATA II 280MB/s, 270MB/s

Nie wytrzymałem po ostatniej zmianie firmware (zero zmian i nadal BSOD) i oddałem go na gwarancję.

Nie spodziewałem się, że sprawa tak szybko zostanie rozwiązana przez sklep (wymiana w tydzień) i to w dodatku na plus - dostałem taki oto nowy dysk:

Corsair Force Series GT 60GB, 2.5", SATA3 555MB/s, 495MB/s

Jak widać spory plus dla mnie, ale jest jedno ALE. Na nowy dysk nie dostałem nowej gwarki - tylko kontynuacje starej gwarancji - zostało mi niecałe 9-mcy z 24-mcy producenta. Dostałem tylko dodatkowy papier o wymianie dysku na inny, a stara faktura to nadal gwarancja tego nowego.

Trochę jestem tym zdziwiony i nie wiem czy to normalna praktyka. Ogólnie i tak mam to "w pompie", bo w międzyczasie kupiłem SSD Samsunga i teraz dysk i tak sprzedam, ale czy nie powinienem dostać nowej gwarancji na 24-mce skoro mam zupełnie inny dysk ?

http://www.corsair.com/support/warranty/

Panowie powyżej piszą bzdury wyssane z palca...

To czy gwarancja na wymieniony produkt jest do końca okresu, czy zupełnie nowa ustala gwarant na umowie gwarancyjnej.

W tym wypadku określa to zapis na w/w stronie:

"Any repaired or replacement hardware will be warranted for the remainder of the original warranty period or thirty (30) days, whichever is greater, or for the period of time required by local statute."

Art. 581. § 1. Mówiący o nowej gwarancji przy nowym sprzecie się tutaj nie kwalifikuje, albowiem jest to sprzedaż konsumencka (no bo chyba nie kupowałeś na firmę).

Także jeśli masz gwaracji sklepu która świadczy inaczej, to u producenta data gwarancji pozostaje stara, albo wynosi 30 dni po wymienie (w zaleznosci od tego który okres jest wiekszy)..

Edytowane przez PhobosX